Stress Kommunikation Gruppdynamik


20 juli 2010

Njut av dagen


Att inte göra någonting är stort – men ack så svårt för oss moderna människor. Ju mer du stressar i ditt vardagliga liv desto mer viktigt att du bestämmer dig för att inte göra någonting när du är ledig. Problemet är att det är så himla svårt att bara fånga dagen, följa dagens rytm och bestämma dig för att inte göra någonting – en utmaning för många, och är du en av dem så anta den!

Bestäm dig för att idag ska du inte göra någonting, bara slappa i hängmattan, idka pedikyr, fila på naglarna, luta huvudet tillbaka och lyssna på fåglarnas sång, humlornas surr och långt där borta hör du grannen klippa gräset, eller gör något annat måsten… men du bara släpper allt fritt och i en lätt anarkistisk anda njuter du av din allra egnaste dag, en dag som är helt befriad från en fullmatad agenda – låt detta bli en vana, att då och då strunta i alla förpliktelser utan bara fånga dagen; Carpe Diem som betyder just att njuta av dagen.

Snart så sitter du där igen med en fullmatad kalender, jobb som helst skulle ha varit klart igår, och aldrig får du möjligheten att ge dig själv egen tid. Och glöm aldrig att ingen vet vad morgondagen har i sitt sköte, kanske lät du chansen slinka förbi och så sitter du där med en massa måsten…

5 juli 2010

Identifiera dina förväntningar


Dagens tankeövning är inte att genomskåda dina inre sidor, vänta ut och in på dina för- och nackdelar. Nej, nu ska vi vända blicken utåt, mot framtiden.

Tidsperspektivet är individuellt, det kan gälla den närmaste tiden, semestern, hösten eller ta ett högre steg, ett större tidsperspektiv – men du ska ställa dig frågan; vilka förväntningar har jag?

Grogrunden för nästan all stress, är att man oroar sig för framtiden, vad som ska ske. En nog så viktig insikt, att bry sig om vad som finns runt nästa hörn. Men för allt för många, så är det inte med glädje de spår om framtiden, nej det är som domedagsprofeter de siar om vad som stundar. Det är alltså oron för framtiden, vad som ska hända som tär sönder oss.

Ett sätt att få bukt med detta är att sätta upp positiva mål, och jobba sedan för att uppnå dem.

Så luta dig tillbaka, blunda och ringa in tidsramen för din förväntan. Sedan ställer du dig frågan; vilka förväntningar har jag?

Hur vill du att din sommar ska bli?
Vilka önskemål har du inför hösten?
Vad vill jag uppnå?
… ja, vilka förväntningar har du?

När du väl identifierat dina förväntningar, ta då första steget för att komma dit!