Stress Kommunikation Gruppdynamik


27 januari 2011

Att återvända till nuet


Andas, ja andas om och om igen.

Känn dina fötter, magen och känn hur axlarna slappnar av.

Känn andningen hur den går in igenom näsan och för att sedan ta samma väg tillbaka, genom näsan. Om och om igen, ut och in i samma takt. Koncentrera dig enbart på din andning, låt alla tankar fladdra förbi och återgå till att fokusera på din andning.

Detta är att meditera, lika enkelt som livet – att just bara fokusera på dina andningar och känna hela din kropp. Bli ett med dig själv och träng bort allt yttre.

Att låta stänga ute det som distraherar dig, störande inslag som gör att du tappar koncentrationen med din andning och kontakten med din kropp – det är det som själva meditationen. Sedan kan man förkovra sig i olika skolor, metoder och modeller – men i grunden vill alla uppnå känslan av nuet, genom din andning. Det behöver inte vara svårare än så.

Meditation är att återvända till nuet – här och nu.

14 januari 2011

Vi blir bestulna på energi - stoppa tjuven!



Vi har alla råkat ut för dem, energitjuvarna som suger musten ur oss och gör att när vi går från mötet, jobbet eller träffen med kompisen känner oss alldeles tomma, förvirrade eller till och med ledsna.

I en normal relation så ger vi varandra energi, det är ett givande och tagande. Genom detta växelspel så mår alla bra och är glada och nöjda. Men så fort en energitjuv är inblandad så upphör detta samspel utan det är endast en person som tar och tar energi om och om igen. Denna envägskommunikation gör att vi i slutändan blir helt dränerade på vår egen energi och ork.

Så vem är då energitjuven, hur ska vi ringa in henne/honom och framförallt klara av deras anstormning?

Personer som suger ur all energi från sin omgivning är i grunden några som har starka obehagskänslor inom sig. De kan gå omkring med en obearbetad ilska, frustration eller rädsla som de inte har tagit itu med och som är för tung för dem att bära själv. Därför ser de till att hela tiden lägga över sin ilska på någon annan, för att de ska må bättre. De resonerar lite som om att här går de och bär på en massa tunga kassar, då kan väl du hjälpa till att bära några också?
På ett sublimt sätt så indikerar hon/han detta genom små, små pikar eller med direkta offensiver. Det kan vara elaka kommentarer såsom ” menar du att du tycker att du är snygg i de där byxorna?” eller så ignorerar de dig, du blir luft utan att förstå varför. Ett annat sätt att lägga över sin frustration är att de ger sig in i diskussioner och blir aggressiv.

Egentligen så gör de inte detta av elakhet utan för att få känna makt, få en energikick och framförallt glömma och ta ansvar för hur de egentligen själv mår. De bär omkring på en frustration, och tycker att de själva har blivit missgynnande tidigare, så nu är det deras tur att få ge igen. Och att det sedan är arbetskamrater, vänner eller någon annan oskyldig spelar ingen roll för i energitjuvens medvetande ligger felet alltid hos någon annan!

Hela deras beteende grundar sig i att själva slippa bära på sin egen ångest och i någon egenhändig slutsatts har de kommit fram till att i solidaritetens namn ska även vi andra hjälpa dem och bära den. Detta leder sålunda till att du som arbetskamrat, vän blir helt utmattad och kommer hem totalt slutkörd. Det normala växelverket mellan individer har upphört och du töms på energi, istället för glädje och feelgood känsla blir du glädjelös, och får dålig självförtroende. Att ha en energitjuv till kollega är kanske det mest frustrerande, då du inte kan komma undan dem – du måste gå till jobbet och utföra ditt arbete.

Hur gör man då? Ja, situationen är lindrigt sagt knepig eftersom energitjuven själv inte vill eller kan se sina egna fel så de kommer inte förstå vad du menar om du för problemet på tal. Slutligen kanske du endast kan se att den enda lösningen är att byta arbetsplats, för du orkar inte längre med den ensidiga kommunikationen. Men så långt ska vi väl inte låta det gå?

Först måste vi identifiera tjuven; vilka är de?

Hon/han…
• för över sin egen frustration på andra för att själv må bra.
• höjer sin egen självkänsla på andras bekostnad
• håller alltid garden uppe för försvar, och kan inte se sin del i konflikten.
• tar inte sitt ansvar för sitt eget beteende
• älskar att krångla och är oftast en stor nej-sägare.
• är en oftast en översittare, och gillar att vara i överläge
• vill alltid ha sista ordet
• bestämmer villkoren, det är de enda som gäller.
• kritiserar och kränker andra oftast helt utan orsak
• vet inte hur man lyssnar, speciellt inte på dig

Tjuven skapar ett ogynnsamt klimat och får dig att…
• tro att du gjort något fel, sänker ditt självförtroende och försämrar din självbild
• känna dig sviken
• bli helt utmattad och dränerad på energi
• bli ledsen och nere

Hur ska jag slippa oförvilligt energiutsläpp – vilka sjutillhållarlås fungerar bäst?

Först ska du försöka genomskåda deras påstående. Låt inte deras uppfattning borra sig in i dig och ge dig dåligt självkänsla.
Sätt upp ditt eget garde, du har inte gjort något som förtjänar dessa påhopp. Du har ingen skuld i deras frustration.
Ställ henne/honom mot väggen genom att ställa motfrågor; exempelvis ”vad menar du med det?” ”Varför säger du så, tycker du så?”. Då blir du besvärlig och svår att ta energi från och de får hitta nya offer.

Glöm inte att energitjuvar växer själva utav att förminska andra! De är oftast den som är mest osäker och tar av andra vad de själva behöver – energi. För längst där inne är de skräckslagna och livrädda, rädda för att bli övergivna.

Så sluta upp att bara låta energitjuven dominera utan gå därifrån, ställ motfrågor – lämna kurator/offer rollen.

Glöm inte att det är gratis att andas fri luft – se till att du får det

12 januari 2011

Alla dessa val...


En av vår tids största stressgissel är alla dessa val som vi ställs inför. Varje dag så uppstår hundratals situationer som kräver aktiva val av oss.
Detta fenomen är nytt för oss som art. Under miljoner år har vi ställts inför valsituationer några gånger per dag, och de har oftast stått mellan liv och död – till skillnad mot idag, då valen består av mer vag natur, såsom ska jag köpa Aftonbladet eller Expressen, var ska jag äta till frukost, vilken bil är bäst… valen har inget slut.

Denna utökade möjlighet att ständigt göra olika val, ger oss ångest och förhöjd stressnivå. Forskare har kommit fram till att om vi har fler än sex saker att välja på så får vi ångest. Det innebär att innan vi går på lunch så har vi passerat den gränsen med råge.

Det finns en allmän föreställning att något av alla valen du måste göra så finns det en som är bäst – du har inte bara förmågan att kunna lista ut vilken utan du måste dessutom välja rätt.
Känslan att om du väljer fel, tidning, spis, bil, semestermål… så kan det få förödande konsekvenser ligger som ett ok över våra axlar. Vilket givetvis är helt fel, det finns nästan inget val som visar sig i slutändan får så förödande konsekvenser att det inte går att ångra, reparera – men denna vishet har vi liksom glömt bort.

Som tur är så finns det hjälp att bli av med sin velighet och lära sig välja lättare.
Metoden består av nio olika sätt – så det är bara att välja ett... och som vanligt så är din motståndare din egen hjärna!

• För det första skit i konsekvenserna! Inse att det inte blir så farligt att välja fel ibland. Konsekvenserna blir inte så dramatiska som du tror. Och dessutom så visar forskningen att om det är något som vi människor är bra på så är det att hantera just förluster.

• Välj utifrån känslan istället för med förnuftet. Forskningen visar att trots att vi skaffar oss all fakta inför ett svårt val så blir det inte bättre om du inte har känslan med dig.

• Lita på dina känslor. Om du tror att du väljer enbart med huvudet så har du fel. Känslan styr logiken, hos alla människor tack vare vår hjärnas uppbyggnad, så lita du på din magkänsla.

• Överbevisa dig själv om du har fel. Om du vill ha något särskilt så kommer du automatisk komma på flera anledningar till att välja att göra just det (ex. köpa den dyrare blusen), detta genom vår hjärnas belöningssystem. Så då får du bli din egen djävulsadvokat – räkna upp alla anledningar varför du inte ska göra det.

• Acceptera att du valde fel. Någonstans i vår hjärna finns det ett system som oavsett om valet var fel, så fäster vi oss vid det vi skaffat eller valt – oavsett om vi ångrar det efteråt. Så släpp taget, ge eller kasta bort det och försök välja sedan något annat.

• Tänk omvänt. Se upp för all reklam som påstår att du kommer bli lyckligare, vinna på att du skaffar dig just detta. Hjärnan sätter krokben åter igen, för hon hänger upp sig på positiva tongångar och glömmer att den har en baksida.

• Gör inte som andra. Trots att vi är flockdjur och därför tror vi alltid att alla andra gör rätt, vilket de inte alltid gör.

• Minimera valen. Om du har ex tjugo möjligheter strunta i sexton och fokusera på endast fyra – det är svårt nog att välja mellan dem.

• Strunta i att välja – låt någon annan göra valet.