Stress Kommunikation Gruppdynamik


27 april 2011

Tårar tar död på mannens sexlust



Vill han inte eller vill han för ofta?

Kanske beror det på att hans partner gråter för mycket eller är för glad?

Forskare har nu kommit fram till att kvinnliga tårar påverkar mäns sexlust. Ju mer kvinnan gråter, desto mindre vill han rumla runt i sänghalmen. Det finns ett ämne i tårarna som påverkar testosteronnivån hos mannen som i sin tur minskar lusten till sex.

Tidigare har man trott att tårar enbart är en rent psykologiskt företeelse hos den som gråter, men forskare har nu kunnat konstatera att kvinnliga tårar även har en kemisk funktion, speciellt avsedd för män. Sannolikt reagerar mäns hjärnor så, att när kvinnan är ledsen ska han beskydda och trösta henne och inte idka sexuellt umgänge med henne.

När män får lukta på kvinnotårar så avtar kvinnors attraktionskraft hos dem, vackra kvinnor, blir mindre attraktiva. De blir dessutom mindre sexuellt upphetsade, även normala fysiologiska tecken försvinner. När man har scannat hjärnan så kan man se att den delen av hjärnan som är aktiv vid sexuell upphetsning har mindre reaktion än normalt.

Så den gamla föreställningen att efter regn kommer solsken, efter gräl och tårar så har man försoningssex kanske man ska omvärdera efter de nya rönen?
Nu gäller det att skratta, vara spirituell, skänka glädje om man vill ha ett lite förnöjsamhet i sängen, vill man istället få vara ifred, så skyll inte på huvudvärk, nej hacka en lök istället.

19 april 2011

Skapa balans med livet




Handen på hjärtat, hur kopplar du av?

Är du som de flesta människor i dagens moderna samhälle alltid uppkopplad, on-line?

Genom ny teknologi så är det idag möjligt något som förut var utopi. Var du hemma, hade du ledig tid så var du ledig från jobbet, på sin höjd så kunde medarbetare, chefen nå dig per telefon, och då menar jag den där omoderna uppfinningen, den fasta telefonen. Så var du utomhus så fick man helt enkelt inte tag på dig. Innan Bell hade uppfunnit telefonen så var även den möjligheten omöjlig.
Nu så kan vi läsa våra mail, prata och skicka meddelande precis när och var vi vill, och genom detta så kan även alla få tag på dig. Det är inte alltid till gagn för oss.

Vi är inte skapta för att alltid var on-line, finnas tillgängliga. Det skapar en obalans i oss.

Vi måste skapa en klar balansgång mellan arbete och fritid. Vi mår bättre och i förlängningen så presterar vi bättre om vi lär oss koppla av. Om vi inte klarar av detta, så finns det stora chanser att vi utsätts för så akut stress med både mentala och fysiska symptom, som oftast inte är att leka med.

Så om du inte vill duka under för stressen måste du skapa rätt balans.

Skapa plats för livet, goda relationer, intressen och att ha roligt. Du kommer inte bara klara av stressen bättre utan när livet far upp och ner som det värsta berg-och-dalbana så är du bättre preparerad för att möta detta.

Att ha ett balanserat liv är lika viktigt för din hälsa som bra kost och sunt leverne. Så stanna upp emellanåt och stäm av med dig själv; har du balans i livet?
Varför inte börja redan idag, stäng av mobilen och lyssna på fågelsången istället!

12 april 2011

Härmapan i oss skapar empati





Nu är det vår, och många av oss upplever att de mår så mycket bättre än under vinterns kyla.

Kan detta fenomen bero på våra spegelneuroner?

Oavsett vilket så är det intressant med fenomenet att vi speglar oss i varandra, och vår medkänsla utgår från detta. Det finns en inbyggd empati hos alla, det är speciella nervceller i hjärnan, intuitionen är med andra ord neurobiologi och är en förklaring varför vi härmar varandra. När vi möter någon så läser spegelneuronerna in mängder av information innan vi ens hinner blinka.

När vi möter någon som ler, så ler vi också även om våra tankar är på annat håll. Sätt händerna på höften eller magen och den du talar med kommer göra likadant helt omedvetet. Snabbt känner vi av hur den andra känner, vi kan skilja falska leenden från äkta och vi spänner musklerna när tyngdlyftaren på teve ska till att sätta rekord. Spegelneuronerna, nervcellerna skannar av vår omvärld och vi får viktig information utan att vi har en aning. Vi får veta hur andra har det, mår och vad som ska ske. Dessa spegelneuroner är navet för mänsklig medkänsla, utan denna förmåga så skulle vi vara avtrubbade utan förmåga att reagera empatiskt, det är en intuitiv kommunikation.

Denna förmåga att spegla och skanna av våra medmänniskor möjliggör vad som ska ske, förutsäga situationer och det är både på gott och ont. Dessa nervceller skyddar oss inte från att begå misstag, och kan ibland vara väl snabba i sin bedömning. Innan vår intellektuella förmåga hunnit sätta på on, så har spegelneuronerna redan registrerat och reagerat. Den perfekta situationen är när vår intuition och rationella förmåga går hand i hand.

Om vi är rädda, stressade, anspända så reduceras spegelneuronernas förmåga att fånga signaler. Det upphör helt och vår inlevelseförmåga slutar att fungera, så upphör därmed vår förmåga att förstå andra och uppleva nyanser.

Om vi bortser från spädbarn och väldigt små barn så är det vid ett annat tillfälle som spegelneuronerna totalt går på högvarv. Det är när vi är förälskade, då blir vi i våra rörelsescheman, gester och uttryck i det närmaste identiska med vår kärlek. Hela tiden har man totalkoll, omedvetet på vad den andra gör och härmar exakt efter. Denna efterhärmning och inskanning fortsätter paret emellan även efter förälskelsefasen och vi känner av den andras sinnesstämning och reagerar med gester, ord och handling för att bekräfta den andra och stärka tilliten. När en relation dör ut, kärleken finns inte längre så märks det framförallt att speglingen av varandra har upphört.

6 april 2011

Bada dig trött...



Problem med att somna in på kvällskvisten?
Då är du inte ensam, det är många som har svårt att komma till ro inför natten. Om det inte är oro för dagen som ska komma, så är det dagen som har varit som snurrar runt i huvudet.

Sömnen är viktig, ja faktiskt helt avgörande för ditt välbefinnande. Förutom det självklara att man blir piggare och smartare av god sömn, så får vi ytterligare extra bonuspoäng av att få tillräckligt med sömn. Bland annat så höjs vårt immunförsvar och tack vare det, så får vi på köpet ett friskare hjärta och minskad risk för att cancer och diabetes. Men det slutar inte med det, utan vi håller vikten och minskar stressen när vår sömn är god.

Det finns oräkneliga goda råd hur man ska locka till sig John Blund, allt från att räkna får till att dricka varm mjölk. Har under flera inlägg skrivit om hur man kan få bättre sömn, dagens kommer jag lägga tonvikt på badet.

Att ta ett varmt bad innan du går och lägger dig är ett perfekt sätt att komma till ro. Inte bara ger det en lisa för själen och med en sorts automatik, så stressar vi ner, det hjälper även naturen på traven.
Själva essensen av att använda sig av badet till att bli trött och somna in är inte när du tar badar, utan efteråt. Det är alltså tidpunkten som viktig här. Max en till två timmar innan du ska gå och lägga dig, ska du bada.

När du kryper ner i ett varmt bad så reagerar inte kroppen med att gäspa, utan det är när du stiger upp och blir avkyld, som kroppen reagerar och försätter sig i s.k. ”sleep mood”. Det varma badet gör att kroppstemperaturen snabbt ökar, för att lika snabbt sjunka så fort du stiger upp. Nu tror hjärnan att det är dags att sova. Denna avkylning är ett naturligt inslag hos oss i samband med att vi går och lägger oss. Kroppstemperaturen sjunker när vi ska sova, genom att kyla ner sig så blir vi trötta. Om du hoppar i ett varmt bad, blir väldigt varm och sedan hoppar i säng, eller efter ett varmt bad behåller kroppstemperaturen intakt genom tjocka frottérockar, så blir det motsatt effekt, kroppen tror att du är utvilad och minst av allt behöver sova.

Så ta ett lagom varmt bad, någon timme innan du ska sova. Svalna av en aning och kryp ner i ett mörkt, svalt rum – slut ögonlocken och tänk på något positivt – strunta i teven, läs inga tårdrypande romaner eller hårdkokta deckare, nej svalka av dig i ett skönt bad, så kommer den långa gäspen djupt innefrån och så … zzzz snark, så somnar du in!