Stress Kommunikation Gruppdynamik


23 maj 2011

Reflektion



Öppna fönstret, gå ut på balkongen eller direkt ut i naturen och stanna upp och hämta kraft.

Ta ett djupt andetag, dra ner så långt du kan – ända ner i magen, fyll den med frisk luft. Håll den kvar under tiden du räknar till sju.

Blås försiktigt ut luften, sakta, sakta – du ska hinna räkna till sju.

Gör nu om detta några gånger – fyll ditt inre med försommarens fräschör.

Lyssna på fåglarna, suset från träden, blunda och förnim vad sommaren har i sitt sköte – snart är du där.

11 maj 2011

skrumpen hjärna


Vår hjärna skrumpnar av stress, den torkar ut och mister sin stringents.

När stressen tar över och du förlorar kontrollen och den pågår för länge, har forskare konstaterat att den delen av hjärnan som just styr hjärnans stresstålighet, Hippocampus skrumpnar.

Det är när hjärnan inte längre kan reglera stressnivån, blir inte enbart cellerna påverkade utan även vårt mentala tillstånd. Vårt minne blir sämre och vi tappar oftare tråden, konsekvenserna av detta gör att vi blir mer och mer irriterade, och detta leder till mer stress och ett moment 22 tillstånd infaller, en cirkel utan början och slut.

Hjärnans vikt är konstant, när nu Hippocampus minskar så måste den förlorade vikten hos henne hamna någon annanstans; den delen av vår hjärna där rädsla och ångest finns, växer.

Om stressen fortsätter blir det både skadligt för hjärnan men även för själen.

Men rädds inte, det finns hjälp. Om hjärnan får hjälp såsom terapi, motion och ibland medicin återgår den till sin normala storlek och blir vital igen, men det finns tillfällen då den återgår till snedfördelningen igen, när situationer uppstår som påminner henne om tidigare stress. Det är då man måste vara extra observant och dra i bromsen, genast!
Det är viktigt att man lär sig om vad man triggar upp sig på, hur man reagerar och vad man behöver, så att man inte sätter igång bollen igen.

Den stress som skadar hjärnan är den som man inte är herre över, lite små stress då och då är inte skadlig – bara den inte pågår oavbrutet.