Stress Kommunikation Gruppdynamik


29 augusti 2011

Hur är det med sömnen?



Under en lång tid har forskare och gemene man vetat om att för lite sömn är skadligt. Många av våra folksjukdomar hänger ihop med detta faktum, såsom diabetes och depression, men även snabbare åldrande påverkas av dålig sömn. De nya rön som har kommit är att även för mycket sömn är även det skadligt.

En yngling i tonåren kan lätt sova i över 9 timmar till att när han blivit 60 bara sover 6. Det som mest oroar är dock inte enbart de ca 3 timmar mindre sömntid utan dessutom att kvalitén på sömnen blir sämre. Det som vi ska sträva efter är att hamna i s.k. djupsömn, det är då kroppen reparerar alla skador som vi fått under dagen av förhöjda påslag av stresshormoner och immunförsvaret arbetar dessutom som bäst då.

När vi är i 11 årsåldern sover vi som allra djupast, sedan minskar detta kvalitativt sett kontinuerligt att när vi kommit till 60 års ålder nästan inte sover djupt alls. Därav får aldrig kroppen möjlighet att få vara ifred och arbeta som verkmästare. Detta gör att vi blir skröpligare och i och med det äldre, fortare än vad som behövs. För inte bara är djupsömn viktig för återhämtningsprocessen, dessutom byggs vår muskelmassa då samt köns- och tillväxthormoner.

Nu vet forskarna att vi behöver 6,5 – 7,5 timmars sömn (kvinnor behöver den längre tiden), de som sover mindre eller längre löper lika stora risker. Det är med andra ord lika farligt att sova 8-9 timmar (eller mer) varje natt än för lite. Allt är beroende på hur djupt du sover.

Om du inte har bra sömn så leder det i slutändan alltid till stress relaterade sjukdomar eller utmattningsdepression. Det finns ingen person som blivit utbränd utan att först ha fått problem med sömnen. Det blir en ond cirkel först stressar du, detta ökar ämnesomsättningen som i sin tur leder till dålig sömn, och då får inte hjärnan återhämta sig. Efter ett tag så bestämmer sig hjärnan att strejka, och ett av de tidiga symptomen för detta är minnesstörningar.

Hur vet jag att jag har dålig kvalitativ sömn?
Om du har sovit i 6-7 timmar och ändå är trött under dagen har inte kroppen/hjärnan fått återhämta sig. Du har inte haft tillräckligt mycket djupsömn utan endast hamnat i s.k. lättsömn.

Att tänka på innan du går och lägger dig;
Drick inte kaffe/alkohol – ha mörkt i rummet – drick kallt vatten/ ha det svalt i rummet

15 augusti 2011

Behåll sommarlunken



Nu börjar det dra ihop sig, sommarens sista skälvande minut närmar sig allt mer och mer. Vi stoppar ner de brunbrända fötterna i pumpsen eller snörskorna, och inte bara de börjar känna att någon lägger locket på – instängdheten. De långa lata sköna sommardagarna, då vi strövade runt och gjorde absolut ingenting, byts ut mot en ständigt närvarande klocka. Snart rusar vi runt som myror i stacken.

Stoppa upp, håll kvar sommaren en tid till. Se till att fortsätta behålla smaken av jordgubbe, värmen och kontrollen av din tid!

1. Stoppa upp vardagshetsen; Fortsätt att gå i samma takt som du gjort under semestern. Sega ut på stegen, låt tempot bero ett tag till. Strosa till jobbet, affären och stanna upp och lägg märke till de små detaljerna. Hellre missa bussen än flänga fram som om elden satt i baken, ta djupa andetag och låt inte stressen ta tag i dig.

2. Behåll det sommarens sociala umgängesformer; Ta luncher utomhus, sätt dig vid en parkbänk och se folk som strosar förbi. Träffa vänner efter jobbet, sätt dig och läs ute på balkongen när du kommit hem, lek med barnen i parkleken. Glöm alla måsten, utan umgås likt du gjorde under sommaren. Tvättstugan, långkoken kan få vänta ett tag till.

3. Ät din frukost långsamt; gå upp lite tidigare, att du hinner njuta av din frukost. Njut av frukter, skiva i jordgubbar i filen, pressa apelsiner till fräsch juice, ta god tid på dig, tänk mindfulness, precis som du njöt av morgonmålet i juli…

4. Fortsätt att leva som om du befann dig på stranden/hängmattan; så fort tillfälle ges, sparka av dig pumpsen/snörskorna, knäpp upp skjortan och knyt upp slipsen, släng kavajen och dräkten över stolen och vicka på tårna och sätt på dig sarongen – dansa samba och låtsas att du ännu är ledig.

Tänk slow motion – låt inte sommarens underbara lunk falla i glömska för fort!