Stress Kommunikation Gruppdynamik


27 september 2011

Ordination mot vintertrötthet – gå ut i naturen och tänd lampan!




Det har visat sig att bara genom att promenera igenom en lagom stor park neutraliserar och balanserar upp våra stresshormoner. Vårt naturliga genetiska arv gör sig påmind och naturens bilder och ljud lugnar ner oss, vi känner oss hemma. Grönskan har en positiv effekt på våra sinnen och värt välbefinnande. Det har till och med visat sig att för de patienter som har glädjen att kunna se ut över natur istället för tegelväggar frisknar till snabbare, och behöver mindre smärtstillande mediciner. Även bilder av natur lindrar smärta mer än förslagsvis nonfigurativ konst, att dessutom fylla på med ljudupptagning från naturen, såsom sus från träd, svalkande vågor ger smärtlindring och snabbar på läkningsprocessen.

Allt detta för att vi är skapta att vistas ute i naturen. Alla våra sinnen är utvecklade för vistelse i skog och mark. Så är det också med ljuset, som är viktigt för att vi ska må bra. I vårt nordliga land räcker inte riktigt ljuset till för oss under vintern, vilket gör att vi måste se till att ta alla chanser till att få extra ljus. Det har dessutom visat sig att vi oftare har släkt lampa när vi arbetar framför datorn än tidigare och när solen skiner drar vi för gardinen, vilket gör att vi i ännu högre grad än tidigare vistas utan ljus.

Det bästa är att så ofta som det är möjligt gå ut under dagtid, då får vi både frisk luft och får ljus. Om du dessutom uppsöker en skog så drar det även ner stressen. Tyvärr är lövträden kala under den bistra vintertiden, och just lövträd ger extra lugnande effekt, detta tror forskare beror på att under människans första tiotusentals år på jorden var det just i lövskogar som vi levde, men bara att vistas bland träd lugnar oss.


Lite ljusterapi;

Om du är kvällsmänniska – se till att lapa så mycket ljus på morgonen, minst 45 minuter.
Om du är morgonmänniska – är det på eftermiddagen, vid 16.00 tiden du ska avsätta 45 minuter för att få extra ljus.
Lamporna behöver vara ca 1500 till 2000 lux i belysningsstyrka (en glödlampa ger ca 0,5 lux per watt), färgen på lamporna spelar ingen roll.
Genom denna extra exponering av ljus hjälper du till att öka produktion av hormonet Melatonin som styr kroppens dygnsrytm. Personer som har låg halt av detta hormon drabbas lättare av vinterdepression.

Så nästa lunch se till att du får möjlighet att ta en promenad i förslagsvis en park, njut av dagsljuset och drar några extra djupa andetag innan du åter ska sätta dig framför datorn. Tänd lamporna, dra inte för gardinerna utan flytta din stol att du slipper solen i ögonen. Glöm inte att låta alla lampor vara tända de 45 minuterna som ordineras ovan, så ska du se att tröttheten, stressen och sorgsamheten kommer successivt minska. Men du starta redan nu så att det blir en vana innan november gör sitt intågande.

21 september 2011

Kroppsspråkets hemliga koder




Del 2. Förförelsen hemligheter

Flirten gick hem, allt verkar fungera, då övergår kontakten ytterligare en dimension – förförelsen. Nu krävs dock mera timing än tidigare. Oavsett vilken strategi man väljer, verbalt eller kroppslig är det av största vikt, att välja rätt plats och tidpunkt.

Kvällen är bäst inte enbart för att vi är mera inställda på fysisk närhet genom att vi slappnar av efter arbetet utan det har visat sig också att vår art, människa är mera benägna att röra vid och se på varandra när det mörkret infaller. Forskare har noterat att när det blir mörkt så efter en halvtimme slutar vi prata med varandra utan börjar istället röra vid varandra. Så om man vill förföra eller bli förförd släck lamporna och tänd levande ljus. Dessutom ska man sitta nära att man kan vidröra varandra. Man pratar om den s.k. ”intimsfären”, vilket är 46 cm eller närmare, och befinner man sig så nära är sannolikhet att det blir sex stor. Orsaken är att vi är programmerade för att gå vidare från fysisk kontakt till sexuellt umgänge. Med andra ord är ett för stort bord i en väl upplyst restaurang inte det bästa oddsen för att det blir något mera efter desserten. Och spelas det inte någon musik, försvårar det ytterligare förförelsestrategin. Musik skapar en fysisk rytm som associerar till intimitet och gör att partnerna upplever en synkronisering med varandra. Ytterligare saker som försvårar är om man blir distraherad av andra personer eller aktiviteter, men här kommer männens förfinade taktik ifrån flirtstadiet väl tillhands då han redan har tränat på att stänga ute andra genom olika manövrar.

När vi rör varandra så registrerar vi lukt, smak och känslointryck och kan bedöma om vi gillar eller skyr personen ifråga. Om det visar sig att vi uppskattar motparten så är det inte långt till att vi fördjupar intimiteten. Efter att vi rört varandras hud, som har blivit varmare och närheten blir mer och mer påtaglig, tar kroppsspråket över. Det är viktigt att man är observant på signalerna i detta läge, man kan misstolka dem.

De sexuella koderna är mångfacetterade och några av dem är så självklara att ingen ytterligare fördjupning krävs. De bygger på naturliga mekanismer som gör att vi blir sexuellt upphetsade och som inte går att styra. Förutom att den centrering som sker av våra könsorgan, sker även förändring över hela vår kropp. Blodet strömmar till läpparna och huden genom att nerverna blir mera känsliga, speciellt i dess ändar. Blicken blir mer beslöjad och frånvarande och vi får försämrad hörsel. Det kognitiva beteendet tar över, vi fokuserar mera på det inre hos oss än yttervärlden. Huden blir mjukare, och kan rodna eller svettas. Minspelet i ansiktet ändras, antingen kan dragen bli förvridna eller minerna blir uttryckslösa när alla sinnesintrycken rusar i kroppen. Rösten blir mjukare och får en djupare klang och hesare. Eftersom adrenalinet rusar runt så förändras andningen och hjärtat slår snabbare. Lukt och smaksinnet påverkas, talgkörtlarna vid munnen producerar ämnen som ett tecken på sexuell stimulans och könsorganets doft ändras ju närmare orgasm. Alla dessa signaler och koder är vi oftast helt omedvetna om men ändå registrerar vårt undermedvetna det.

Människans kropp är gjord för att ha känslor och att visa dem, både för sig själv eller för andra. Det är lätt att läsa av de klassiska sex känslorna som visar sig fysiskt; glädje, sorg, vrede, motvilja, förvåning och rädsla. När det gäller en nära relation lär man sig även andra och ju mer man lär sig desto mer fullfjädrad blir man att känna igen sin egen eller sin partners olika känsloreaktioner och detta ger bättre grogrund för långvarig relation. Känslor är fysiologiska processer, likvärdig med hunger och törst. Ju mer kontakt du har med dina egna känslor desto bättre kommer du förstå din partner.

14 september 2011

Alla befinner sig på catwalken....




Del 1. Kroppsspråkets hemliga signaler

Vad händer med oss egentligen och hur mycket styr vi över våra val av partner? Det har egentligen inte hänt så mycket med oss sedan vi lämnade träden och började gå på två ben. Samma ritualer och knep används när vi väljer ut objektet för vår förförelse.

Att ragga eller bli uppraggad kan synas som om det sker helt spontant. Men psykologer har klarlagt att allt sker är enligt ett givet mönster, med några få små variationer i stort följer samma modell om och om igen.

Följande händelsekedja leder processen framåt till att inleda en kommunikation/förhållande.

Catwalken;
Det första steget är att man visar upp sig. Alla oavsett kön gör det så fort man befinner sig bland andra, även om vi inte är ute efter en ny partner.
När en kvinna vill ha eller märker att hon fått uppmärksamhet börjar hon, oftast omedvetet spela på sin kvinnlighet. Hon sträcker på ryggen och skjuter fram brösten, lägger bena i kors, så att vader och lår kommer till sin rätt. Visar upp sidor som hon vet är mera attraktiva än andra, putsar till sig genom att stryka eller kasta bort håret för att visa halsen (som är en av det mest typiska erotiska signaler vi har, utvunnet från vårt ursprung från djurriket), fuktar läpparna, drar ner kjolen och rättar till halsbandet etc. Männen har även de ritualer, han sträcker på ryggen, drar in magen och skjuter axlarna bakåt, skjuter ut underlivet och om han kan skrevar brett. En manlig variant av att putsa till sig är att rätta till slipsknuten.
Nu sker något mycket märkligt och det understött av moder natur; vi blir automatiskt och helt oförvilligt mera attraktiva. Det sker fysiska förändringar som gör oss snyggare; musklerna och huden kring ögonen blir smidigare och läpparna blir fylligare.

Då det mesta som sker med oss utgår från vår hjärna och som i sin tur agerar utifrån en uråldrig erfarenhet, grundad genom människans utveckling från apa till den vi är idag handlar det första mötet inte bara om att säga; ”jag vill ha dig, jag är villig”, utan även om att säga ”jag är inte hotfull, jag tänker inte lura dig”

Öronmärka bytet;

Nästa steg i händelseförloppet är att man vill väcka en speciell persons uppmärksamhet. Nu använder vi oss av olika medel för att öronmärke just honom eller henne. Utan att man är medveten om detta så riktar man blickar och gester mot varandra. Om nu inte intresset besvaras avtar uppmärksamheten och man vänder sig mot någon annan. Signalerna i kroppsspråket dör bort om de inte väcker respons från mottagaren. Däremot om man får en positiv reaktion, helt oförvilligt blir man mera direkt än vad man kanske hade tänkt sig från början. Kanske kastar man blickar oftare mot honom, håller kvar ögonkontakten i några sekunder tittar bort för att åter titta för att se att han fortsätter att titta. Nu lägger man på ”se på mig” gester; man lägger bena i kors, låter ena knäet eller foten peka åt hans håll, gestikulerar med handen, fingret, kniven eller gaffeln åt hans håll, notera att detta gör båda två samtidigt.

Har han rätta rytmen?
Nu kommer steget då vi inleder att prata direkt till varandra. Nu börjar man interagera med varandra. Orden blir viktiga, däremot samtalsämnet är av mindre betydelse. Ännu studerar man varandra och därför är kroppsspråket ännu helt avgörande.
Först kollar vi om första intrycket som gjorts på avstånd ännu håller. Ögonen, munnen och händerna är det viktigaste, och vi läser av varandra blixtsnabbt, den genomsnittliga tiden är att vi skannar in den andra med två ögonrörelser per sekund. Samtidigt så synar vi varandra fysisk rytm, det vi önskar uppnå är att om det är vänskap som vi söker vill vi ha likartad rytm medan om det är en kärlekspartner kan det vara olikheterna som attraherar.
I denna fas spelar även lukten stor roll, ju närmre vi kommer desto lättare är det att känna den andras lukt, om man inte gillar den blir den fysiska rytmen påverkad. Allt kommer kännas fel, att stå nära och titta varandra i ögonen, och attraktionen faller platt. Luktsinnet påverkar nervsystemet som gör oss upphetsade eller avtända, allt detta sker rent organiskt och går inte att styra.

Finns rivaler?
Men allt faller väl ut, vi gillar det vi ser, rytmen passar och lukten attraherar, då kommer nästa fas. Är han/hon ledig? Nu har det visat sig att män sänder ut signaler för att visa upp sig så fort de ser en tilldragande kvinna, oavsett om han är ledig eller inte, och hon kan till och med vara i samma rum. Det är den gamla alfahannen i honom, gorillan som alltid ska reproducera sig – detta sker även det utan hans medvetenhet. Men kvinnor bör vara på sin vakt, han kanske tuppar sig fast han inte egentligen vill eller kan.

Flörten
Efter all denna introduktion av varandra kommer så slutligen flörten. Flörten medgör att vi under denna tid lär oss varandras icke-verbala kroppsspråk och för oss närmare varandra. Nu kommer vi varandra ännu närmare, vi vänder oss direkt till varandra, ser in varandras ögon, försöker röra varandra så ofta som möjligt. Rösten blir fylligare, tonläget sjunker, klangen mjukare och lite hes. Emellanåt måste det ske en paus, en återhämtning, man vänder sig om mot andra personer, hämtar ett glas. Och för några sekunder ter det sig som om förtrollningen är bruten, men snart söker vi oss tillbaka till varandra.
Nu uppträder den s.k. ”blockeringssignalen”, vi försöker mota bort andra som eventuellt kan tänkas störa. Mannen brukar vara mest aktiv i detta agerande, han kan exempelvis ställa sig så att han skärmar av dem från omgivningen genom att ställa sig helt sonika för, hålla upp en arm mot en vägg och stänga in kvinnan bakom. Kvinnans metod är att behålla uppmärksamheten genom ögonkontakt och skratt, lätta beröringar eller kyssar så fort han börjar söka sig ut i rummet.

Flörten är ett naturlig beteende för oss människor och sker helt av sig själv utan kunskap eller speciellt undervisning, detta kan vi bara av oss själva. Det sker helt instinktivt och ligger i vår arketyp.

När flörten börjar närma sig slutet står vi med en massa ny information om varandra, kunskap som ger oss valmöjligheten att besluta om förhållandet har några framtidsutsikter. Om man misstänker att det är döfött tar man avsked och minglar vidare i rummet. Din partner kanske visar noll intresse och fladdrar med blicken runt om och skruvar på sig. Går ni vidare och riktar er uppmärksamhet åt annat håll.

Men om det visar sig att det här kanske är något att fördjupa sig i, övergår det hela till förförelse, men det är en helt annan ritual…
to be continued

8 september 2011

Stress är inget att leka med....



Det är inte buller, dålig arbetsmiljö eller monotont arbete som är den största faran för folkhälsan. Nej det vårt hektiska liv, ökade krav och förväntningar som läggs på oss dagligen. Varje dag stöter vi på mängder av val och intryck som vi måste ta itu med, mer än vad vi är skapade för. All information måste sorteras och prioriteras och vi måste sätta gränser. Företag omstruktureras och omorganiseras, oron för nedskärningar ligger som ett ok på våra axlar, tiden räcker inte till och vår möjlighet att kontrollera minskar.

Detta leder i sin tur till frustration och uppgivenhet och som slutligen leder till sjukdom. När kroppen väl är nära kollaps har kroppen tagit så stor skada redan att det är omöjligt för den att återfå dess normala funktioner. Man blir känsligare för yttre påverkan och störningar som sömnproblem och depression kan uppstå. Dessvärre så är det så att om man väl har bränt ut sina krafter, och hamnat i utmattningsdepression kan det vara svårt, ja faktiskt helt omöjligt att komma tillbaka till samma friska person man var innan. Efter en utbrändhet, reagerar kroppen/hjärnan snabbare på stress och taket för vad man klarar av har minskat radikalt.

Kvinnor och mäns förmåga att hantera stress har det visat sig är olika. Kvinnor är känsligare än män, då vår hjärna är mer sårbar i de system som är engagerade vid olika stressreaktioner. Kvinnor blir mer påverkade av stress som är relationsrelaterade, att leva i dåliga relationer eller dålig social miljö på jobbet far kvinnor mer illa. Män däremot reagerar mer på att bli ensamma, exempel vid skilsmässor och separationer, som att bli friställd från jobbet.

Det finns två typer av stressreaktioner, aggressiv och uppgivenhet. Båda typerna är hjärnan involverad men på olika ställen. Aggressiva är det framförallt Amygdala, som skickar iväg signaler för att vi ska agerar och reagerar. Stress av den sorten som blir kortvarig är bra för oss, om vi bara ser till att vi återhämtar oss. Om den däremot inte blir kortvarig så aktiveras andra vitala delar av oss, och vi hamnar i kronisk aggressivitetsstress, och vår sinnesstämning påverkas negativt och även binjurarna, och då förhöjs kortisolet. Det är nu vi kan hamna i uppgivenhet och i och med får vi förhöjd kortisol som i sin tur ger bukfetma, högt blodtryck och åderförkalkning. Det mesta pekar på att störningar mellan hjärnan och binjurarna är beständiga.

Du går omkring med ditt eget facit för hur du mår, lär dig dina symptom och sätt ner foten när stressen börjar topprida dig. Tidiga signaler på förhöjd stress är att man blir irriterad och frustrerad mer än vanligt på småsaker som att mobilen ringer, att man aldrig får vara ifred. Därefter följer kroniskt trötthet och nedstämdhet. När du har haft en stressad period måste du låta kroppen återhämta sig.

Läs gärna mina tidigare inlägg; Vilka stressymptom har du, eller Vanliga stressymptom. Gå igenom verktygen som jag ger i bloggen och du, glöm inte att stanna upp och hämta andan!