Stress Kommunikation Gruppdynamik


28 november 2011

Några råd mot den stora tröttheten



Nu närmar sig julen med stormsteg och med det alla förväntningar om den perfekta julen. Dessvärre är inte vår vardag anpassad till att ytterligare utökas, den är så väl inrutad ändå. Plötsligt så tillkommer julkonserter, Luciafirande på dagis, julklappsinköp, tillverka både fina prydnadssaker, julklappar och slå in dem i konstfulla paket, fördubbla matlagningstiden (om det räcker), städa i varje tänkbart vrå och garderob… så här kan man räkna upp allt extra som tillkommer under decembermånad.
Det är inte konstigt att många känner att de akut drabbats av den stora tröttheten. Att Törnrosas hundraåriga sömn blir något eftersträvansvärt, som vi i tysthet går och drömmer om.

Dessa perioder av trötthet som är så signifikant för just december är påfrestande för oss, både fysiologiskt som mentalt. Dock är det så att ni inte är på väg att bli utbrända för att just julen knackar på dörren, om er normala tillvaro är under kontroll. Att bli utbränd kräver en längre process, oftast pågår den i flera år, i och för sig är måttstocken för detta baserat helt utifrån varje enskild individ, men brukligt är att varje person måste exponeras för stress kontinuerligt under lång tid – sedan är det också individuellt vad man blir stressad utav.

Det finns några råd att följa för att lära sig hantera sin vardag att man orkar mer och jagar bort den stora tröttheten;

• Att motionera gör att man mentalt vilar ut. Den intellektuella hjärnan får en välbehövlig vila eftersom hon får fokusera på att styra kroppen.

• Se till att du har goda kostvanor. Det betyder att du inte bara ska bry dig om att du äter rätt, utan även att du njuter av maten, mat ska vara ett njutningsmedel i kombination av bra ur näringssynpunkt.

• Sov, sov och sov när det är natt. Vi måste inse fakta, hjärnan behöver 7-8 timmar sömn per natt, för att reparera skador, arkivera intryck och dessutom behöver hon få vila.

• Se till att du får riktigt bra kvalitativ avkoppling, som att läsa en bok, lyssna på musik eller långa sköna bad. Tid för lugn och ro, där du låter hjärnan få bäddas in i mjuk bomull…

• Samtala med varandra, lätta på trycket och våga tala om känslor. God samvaro med nära och kära ger dig feelgood känsla som gör dig piggare.

• Ta micropauser i arbetet. Det är oerhört energikrävande för hjärnan att hela tiden koncentrera sig. Lite raster då och då, promenader på lunchen gör att man fyller på energidepåerna igen.

• Lär dig säga nej! Prioritera saker som Du mår bra utav, glöm inte att det oftast, ja nästan jämt finns val. Säg nej med ett leende!

• Lär dig tycka om dig själv, genom att börja vända dig inåt in i ditt inre så börjar du träna på ditt självförtroende och ju bättre du mår, desto mer energi och ork får du.

• Stressa mindre, kanske det svåraste rådet – för det är oftast själva stressen som gör att vi blir trötta. Om du stressar för mycket blir det stora påfrestningar för din kropp såsom spända muskler, och överaktiv hjärna. Bästa sättet att akut ta itu med för mycket stress är att lära sig avslappningsövningar och/eller få massage.

Dessutom råder jag alla att skippa de jobbiga måstena, det går att städa garderoberna, vinden, köksskåpen någon annan tid då man har mer tid. Köp färdig sill och låt expediten slå in paketen, de ska i alla fall slitas upp....