Stress Kommunikation Gruppdynamik


27 mars 2012

Träna din stresströskel!




Att utsätta sig av för mycket stress är inte bra, likaså att befinna sig i en situation där du är så understimulerad, utan stress är understimulerande och bidrar till förhöjd stress. Att se till att man regelbundet utsätter sig för stress är stärkande för den mentala hälsan.

Du tränar stresströskeln på ungefär samma sätt som du tränar fysiskt din kropp och precis som du måste vila efter att du joggat en runda behöver du koppla av när du stressat. Att träna för mycket eller för lite är gör att muskulaturen blir försvagad. På samma sätt tänjs stresströskeln och blir försvagad om du stressar för mycket eller för lite.

En grupp av människor som har hamnat i dilemmat att de exponeras för lite av stress är den äldre generationen och arbetslösa. De är i högsta grad understimulerade och har inte mycket att göra under dagarna, som i sakta mak hankar sig fram. Ett tecken på understimulans är när man pratar med förslagsvis en äldre person och hon redogör för hur mycket hon har att göra; vilket kan innebära att hon ska till apoteket om tre dagar. Detta besök, gör att den i övrigt inaktiv tiden fylls upp av en aktivitet, som de stressar upp sig inför. Ett sätt att träna upp stresströskeln är att kontinuerligt lägga in aktiviteter som stimulerar din hjärna.

Att lagom och regelbundna utsätta sig för stress stärker vår hälsa, immunförsvaret, feelgood känslan och livskvalitén avsevärt. Och vi klarar av att stressa mera och genom det lever vi längre. Det ska vara i lagom doser, för mycket stress är livsfarligt. Vad som är för mycket är dock individuellt, vad just du klarar av får du finna ut själv.
Oavsett vad som gjort att du utsatt dig för stress, måste du återhämta dig. Sömnen är det bästa vapnet för att neutralisera stresshormonerna, ett annat sätt är avslappningsövningar förslagsvis, mindfulness eller meditation.

Lär dig att varva ner men inte för länge!
Eftersträva en god balans mellan stress och vila.


Men glöm inte att efter varje gång du utsatt dig för stress måste du låta hjärnan och kroppen få återhämta sig!

14 mars 2012

Köp en biljett till ditt inre!



Hur är du som person? Är du alltid på och kan inte bärga dig innan du kastar dig över uppgifter som någon eller du själv delegerar till just dig? Eller du kanske även erbjuder dig så fort tillfälle gives, trots att du egentligen inte har tid eller kunskap. Men du tänker, att om jag inte ställer upp så kanske jag inte blir sedd – och då finns jag ju inte!

Bristen på tid i kombination med dåligt självförtroende är oftast orsaken till varför så många stressar upp sig, och i slutändan mår dåligt. Har du dåligt självförtroende, vågar du oftast inte erkänna att du inte kan, vill eller har tid. Trygga personer med bra självkänsla har oftast inget problem att stanna upp och fråga eller be om hjälp.

Tilliten till din egen förmåga är själva essensen till att inte påverkas av negativ stress. I ett led till att lära sig hantera stressen är att gå på sightseeing i sitt eget inre, lär dig om dina tillgångar – highlighta dem och var stolt över dem, erkänn sedan dina tillkortakommande, och acceptera dem (tills du lärt dig bemästra dem).
Nedan följer några antistress råd;

• Bestäm över ditt liv. Vem äger din tid? Ta kommando över din dag; det är du som bestämmer när du ska träna, sova och äta ingen annan.
• Ombesörj att dina behov tillgodoses. Det är inte alltid som du kan bestämma över ditt arbete – men i möjligaste mån se till att det finns flexibilitet, och att du inte glömmer dig själv eller att andra glömmer dina behov. Bli sedd!
• Prioritera, prioritera, ta inte på dig mer än du orkar, hinner och klarar av. Ju mer energisk och servil du är, desto större risk att du alltid räcker upp handen och erbjuder dig – sätt stopp IDAG!
• Sluta upp att ställa orimliga krav på dig själv; tillåt dig att inte vara perfekt, ingen är det så varför kräva det av dig själv. Sök inte efter att alla ska älska dig, det är ett omöjligt mål att uppnå. Det viktigaste är att du älskar dig själv och dina närmaste.

Utöver ovanstående råd, så glöm inte att stanna upp och ta en paus emellanåt. Gör då något helt annat, rensa fokuseringen på det som ligger över dig, ett bra sätt är att motionera eller meditera.

För i slutändan så sätter du din hälsa på spel om du fortsätter att stoppa ner huvudet emellan skulderbladen. När du stressar så påverkas du efter ett tag enligt följande;
• Du blir känslig och lättirriterad
• Hjärnans förmåga att utöva sin förmåga att planera och utvärdera minskar avsevärt
• Ditt immunförsvar försvagas
• Minnet tar stryk, vilket medför att du blir glömsk och får svårt att koncentrera dig.

Så nästa semesterresa, gör den i dig själv – du kommer upptäcka en massa sevärdheter som slår det mesta attraktioner som du normalt stannar upp vid när du turistar!

8 mars 2012

Ta itu med din skitstress!



Vi stressar för mycket, det är alla medvetna om och ändå så fortsätter vi utan att stanna upp och agera mot den negativa stress som vi kontinuerligt utsätter oss för. Det finns positiv stress som hjälper oss att höja koncentrationen och ger oss oanade krafter, sedan finns den negativa; skitstressen som ständigt angriper oss och gör oss sjuka. Oavsett vilken det är som vi utsätter oss för så sker följande med våra kroppar och organ;
vi får förhöjt adrenalin och noradrenalin påslag, som i sin tur leder till hjärtat slår fortare, andningen intensifieras. Socker, insulin och kolesterol släpps ut i blodet och matsmältningen och immunförsvaret läggs i träda.

Det mest naturliga för oss när vi utsätts för stress är att muskelmassorna sätts i arbete och inte hjärnan. Allt handlar om att ta till flykt eller slåss för överlevnad, inte att sätta sig ner och försöka lösa problemet.
Ett bra knep är därför att kompensera kroppens behov av att röra sig är att gå på ett gympapass, sätta på sig löparskorna eller slå några extra slag på boxbollen, då neutraliserar vi stresshormonpåslaget.

Om vi ständigt går omkring och bär på en inre stress, är det lite av en omöjlighet att ständigt röra på oss – vi är ju efter allt inte några hamstrar som springer runt i ett hjul. Det är då som vi måste ta itu med den.

OM DU KÄNNER ATT DU BÄR PÅ FÖR MYCKET INRE STRESS, KAN DU ANTA ATT DET FAKTISKT ÄR VÄRRE ÄN DU ANAT!

Ett viktigt sätt att ta itu med stressen, oavsett om du hamnat i en akut situation eller ständigt går och bär på en inre, är att lära dig slappna av – då jagar du iväg stresshormonerna och hjärnan får tid för återhämtning. Meditation är verktyget som hjälper dig!

Att låta sinnet fokusera är själva hemligheten med meditation. Meditation är ett tillstånd i kroppen som gör att vi slappnar av, tankarna tystnar och istället öppnas vi inför sinnesintrycken som genomfar oss. Konsten är att slappna av och samtidigt vara uppmärksam.

Hur fokuserar man? Enligt följande stegmodell lär man sig att koncentrera sig och fokusera:
1. slappna av
2. välj något att fokusera på
3. om tankarna börjar vandra, för tillbaka uppmärksamheten på det utvalda
4. släpp taget om allt annat

Det finns hur många olika meditationstekniker som helst, gemensamt för alla är dock att slappna av, fokusera på en sak och lämna allt annat åt sidan. De fyra vanligaste teknikerna är:
• andning och kroppsmedvetenhet
• mantra och affirmationer
• visualisering
• yttre förnimmelser (musik, levande ljus, ljud, natur etc.)

Det ni ska komma ihåg är att meditation är helt individuellt och alla kan hitta en metod som passar just dig! I tidigare inlägg har jag gett olika övningar, gå tillbaka och lär dig slappna av!