Stress Kommunikation Gruppdynamik


17 november 2010

Stress gör oss dummare...


Dagens inlägg kommer ge några av er ett brutalt uppvaknande, rena käftsmällen men ändå en sanning som vi inte kan blunda för längre. Stress gör oss dummare och efter ett tag helt avtrubbade, okänsliga och emotionellt isolerade.

I det långa loppet så innebär det även att celler dör i hjärnan… ja, det är så, rent organiskt så påverkas hjärnan vid för lång exponering av stress. De senaste forskningsrönen påvisar också att det uppstår mätbara förändringar i hjärnan efter utmattningssyndrom (=utbränd).

Förändringar som går att utmäta är speciellt vår exekutiva förmåga, det handlar om vår förmåga att uppmärksamma och observera saker samt att planera långsiktigt, detta styrs från den övre hjärnan – där vår intelligens och intellektuella förmåga finns.

Sedan så blir det rubbningar i produktionen av stresshormoner. En icke stressad person vaknar så får han en extra dos av Kortisol, som avtar ganska snart och sedan gör att han känner sig pigg och alert. Han som har alldeles för mycket stress, vaknar upp och får samma kick – men den försvinner sedan inte under dagen vilket medför att han är ständigt trött.

Att känna att man inte orkar, att all energi är som bortblåst – man är dränerad på livsimpulser, man orkar helt enkelt inte mer, då ska du ta det på allvar – din hjärna kan bli skadad!

Så varva ner, att återhämta sig är av yttersta vikt när tröttheten håller på att ta död på dig.

Vanliga stressymptom är bl.a.

• Brist på energi
• Onormal trötthet
• Humörsvängningar
• Sömnstörningar, du har oregelbunden sömn
• Muskelvärk, mag- och tarmproblem, yrsel
• Virrig och okoncentrerad

Det du måste göra om situationen börjar bli ohållbar är att;

• Identifiera stressorsaken, vad stressar just dig?
• Fysiska aktiviteter
• Avslappningsövningar

Om du känner att det har gått över alla gränser, kan du behöva terapeutisk hjälp. Men du måste agera, nu och inte imorgon.

5 november 2010

Befria sinnet och släpp kontrollen...


Har vid ett flertal tillfällen betonat vikten av meditation. Hur viktigt det är för vårt välbefinnande och dessutom hur avstressande det är.

För alla er som känner er främmande inför att använda er av meditation som hjälpmedel till ett mer berikande liv, till alla nybörjare inom mental träning är dagens blogginlägg för. Ni kan välja att gå på kurser, boka upp dig hos någon entusiastisk yogalärare på ett meditationscentra i stan – men ni kan också starta lite försiktigt alldeles för dig själv. Det behöver inte vara så pretentiöst utan man kan med ganska enkla metoder använda sig av meditativa övningar, hemma eller på jobbet. Känner man sedan efter ett tag att det här känns givande och man vill gå ett steg till, är det bara att välja bland alla meditationspalats som marknaden erbjuder.

För att pröva på själv så behöver du bara en halvtimmes lugn och ro och någonstans att sitta, förslagsvis en stol. När på dygnet är det lugnast, när har du störst möjlighet att hitta din ”egna tid”, när har du tiden att avsätta för detta? När du hittat stunden, stäng då dörren och stäng av mobile, allt som störande moment ska du försöka eliminera, därefter så kan du börja koncentrera dig på att göra sightseeing i dig själv.

Sätt dig rakt på en stol (om du föredrar att ligga så se bara till att du inte somnar), slut sedan ögonen och placera händerna på låret eller knäna. Nu ska du koncentrera dig i första hand på din egen andning. Börja med lätta andningar, för att successivt ta djupare och djupare, se till att inandningen slutligen når ända ner i magen – diafragman. Andas nu ut och in i en följd utan avbrott i ett par minuter.

Efter ett par minuters inandning så riktar du din uppmärksamhet mot ditt ansikte, slappna av i pann-, ögon- och ansiktsmuskler. Beta av detta ett och ett, börja uppifrån och ner. Fortsätt sedan ner till käken, låt tungan ligga avslappnad i munnen.

Nu lämnar du huvudet och riktar uppmärksamheten mot din kropp, slappna av i axlar, armar och händer. Gå sedan vidare och slappna av i bröstet, magen och lår, knä, anklar och fötter.

Nu har du låtit musklerna fått slappna av och du övergår åter igen att koncentrera dig på andningen. Se till att du behåller en regelbunden andning, och det enda du ska lägga till är att du lägger till ljudet sooouuu (tänk att ni säger soul utan l) utan att röra läpparna när du andas in. Vid utandningen så använder du ljudet hmmmm (du hummar) utan att röra läpparna. Fortsätt att andas lugnt ut och in samtidigt som du använder sooouuu och hmmmm ljudet utan att röra läpparna.

Om nu tankar, oro och saker som distraherar dig tränger sig på, låt dem komma men släpp dem lika snabbt igen, så att du kan koncentrera dig åter på andningen. Detta håller du på med i 10-15 minuter. När det är dags att sluta så tar du några djupa andetag och öppnar försiktigt ögonen.

Meditationens främsta mål är att befria sinnet och släppa kontrollen. Du måste lära dig att släppa taget och hitta det som du har inom dig.

Free you mind!