Stress Kommunikation Gruppdynamik


28 oktober 2010

Meditation gör dig piggare


Nu börjar mörkret omgärda oss allt mer och mer. Höstens glada färgpalett kommer snart att bytas ut mot novembers gråa. Det är nu de flesta av oss drabbas av den stora tröttheten.

På eftermiddagen när ögonlocken börjar falla allt oftare och djupare. Gäspningarna blir påtagligare och påtagligare, ständigt gapar vi efter mera luft och vår hela fokus är att dagen och kvällen ska gå fort så att vi får krypa i sängs. För att överleva så dricker vi kaffe, stegen till kaffeautomaten blir allt mer frekvent och vår förhoppning att koffeinet ska hjälpa oss överleva eftermiddagströttheten är stor.

Nu har forskarna kommit fram att det finns ett hjälpmedel som är mer effektivt än både kaffe, motion och vila – nämligen meditation. Genom studier och tester har de kunnat konstatera att varken idogt kaffedrickande under en timme, springa i tjugo minuter eller att ta en powernapp på en kvart kunde mäta sig med en halvtimmes meditation. Piggast utan konkurrens är de personerna som har mediterat, på andra plats kommer kaffedrickarna och på delad sista plats är de som motionerat eller sovit. För den sista gruppen sker ingen förändring, är man trött innan så är man det även efteråt.

Ytterligare ett mervärde förutom att du får mer energi efter att du mediterat, hjärnan blir dessutom mer skärpt än innan. Att det blir så positiv effekt beror på att du fokuserar på en enda sak när du mediterar. Det gör att nervsystemet byter fokus från att ha varit dominerat av det sympatiska nervsystemet till det parasympatiska nervsystemet. Genom att vi indirekt omdirigerar vår fokus så sänks kroppens tempo, blodtryck och puls samtidigt som hjärnan hamnar i ett lugn som förstärker avslappningen.

Så istället för att häva i dig mängder av kaffe, sova middag eller sätta på dig träningsskorna så kan du piggna till genom att sätta dig lugnt till rätta i stolen, blunda och fokusera på en enda tanke eller fånga stunden genom mindfulness – sedan får du energi till både jobb, ungar och att ta en löprunda med kompisen.

Läs gärna tidigare inlägg om meditation och avslappning.