Stress Kommunikation Gruppdynamik


25 april 2012

Lite sömnkunskap















Torbjörn Åkerstedt, vår gigant inom stress och sömnforskning, professor vid Karolinska Institutet och Institutet för psykosocial medicin, berättade om "Trötthet – hjärnans hastighetsmätare", vid en föreläsning här om dagen.

Vad är egentligen trötthet?
Svaret är enligt Åkerstedt, att det är karaktärssymptom för de flesta av våra vanligaste sjukdomar, helt enkelt stoppsignalen för att individen inte orkar mer.
Om vi bara lyssnar på signalerna i kroppen och tar notis över dem, så har vi motat både sjukdomar samt stress på dörren. Det är hjärnan som skickar ut signaler när vi inte orkar mer, en signal är att göra oss trötta.

Om vi ignorerar signalen och inte ser till att vi får sova, påverkar det vårt förstånd (vi blir dumma), planeringsförmåga, strukturella jag, sänker ämnesomsättningen (vi blir tjocka), vi tappar energi (slöa, sega och entusiasmen försvinner).

Den delen av hjärnan som heter Hypotalamus, räknar ut hur mycket energi som vi har kvar/behöver och ser till att ögonlocken faller, som är den viktigaste signalen.

Vi behöver 7-8 timmars sömn varje natt, inte mer eller mindre, sover för mycket blir vi lika trötta och stressade som om vi sover för lite. Lite stress är i viss mån stimulerande för oss, men se till att du stressar vid rätt tillfälle och det är inte på kvällen, även positiv stress är dåligt då. Om du brukar läsa saker som engagerar dig, sätter igång blodomloppet och höjer adrenalinet, idrotta på kvällen så innebär det att du minskar din sömn med 35 minuter, och det är morgonsömnen som blir förstörd. (Om du har sex innan du somnar, så är det ingen fara för eventuell förstörd sömn, eftersom det utsöndrar feelgood hormon som gör dig sömnig)

Botemedlet för god sömn är enligt professorn;
  • Ta bort stressen 
  • God hälsa 
  • Korta ner sömnen (max 8 timmar) då får vi bättre kvalité på sömnen = djupsömn 
  • Kontinuitet; sov vid samma tid varje kväll, och tiden då vi ska sova är 23.00–07.00 då vi som art tillgodoser oss bäst sömn. 
  • Kallt i rummet 
  • Mörkt (helst helt svart) och tyst 
  • Inget som piggar upp ex, koffein 
  • Sovrummet är en fredad zon 

Det viktigaste när det gäller bedömning av hur kvalitén är på sömnen och vilket behov som behövs, är att man ser utifrån varje enskild individ; är du pigg under dagen har du sovit det du behöver… oavsett hur många timmar.

Hur är det då med att ta igen förlorad sömn?
Jo det går i viss mån. Men den underbara tuppluren är överskattad enligt professorn, och ska alltid användas med omdöme och absolut inte på kvällen. Däremot om du känner att tröttheten håller på att ta död på dig, ögonlocken faller ner och du har svårigheter att hålla dem uppe – låt dem falla! Genom att bara att sluta ögonlocken i några minuter så lurar du systemet och får för tillfälligt lite mer energi under en kort tid, men glöm inte du får inte somna.

Till sist berättade han att om du kommer ihåg dina drömmar, betyder det att du haft dålig sömn. Hjärnan bryr sig inte om sådana triviala saker som drömmar, och ignorerar dem för att ta itu med viktigare saker, förslagsvis att ta itu med att återställa kroppen efter alla prövningar den utsatts för under dagen. Det tar hjärnan 5 minuter att skapa minnesspår, det betyder att om du kommer ihåg en dröm har du varit vaken på ett sätt, och minskat din effektiva sömn.