Stress Kommunikation Gruppdynamik


17 april 2012

Hjälp, håller jag på att gå in i väggen...




Det är vanligt att man ibland oroar sig över om man är för stressad; håller jag på att bli sjuk? Ofta får vi stressterapeuter frågan om det går att mäta förhöjd stress i kroppen. Nja, blir svaret, för det är inte helt enkelt att få fram tillförlitliga svar.

A och O är att vi först och främst inser att stress är individuellt, vad som stressar dig kanske inte stressar din vän, etc. och vi mer eller mindre mottagliga för stress olika tider på dygnet, hur livet ser ut just nu etc. Dessutom måste man inkludera det biologiska och psykologiska faktorerna, de tillsammans ger den mest tillförlitliga diagnosen.

Biologisk stress kan man mäta ganska enkelt, men man måste ha i beräkningen var personen befinner sig just när mätningen togs, det räcker med att han bara har stressat för att hinna i tid till just mätningen för att han ska ha förhöjda stresshormoner. För att det ska kunna bli någorlunda korrekt, krävs kontinuerlig mätning under en längre tid. Det som går att mäta är stresshormonsnivåer, pulsen, blodtryck, hjärtfrekvens. Om de visar på en förhöjning kombinerat med samtal om hur livspersonen mår, kan man få fram hur stressad han är.

Psykologisk stress utläser man genom samtal och egen skattning av hur man mår.

Det är väldigt viktigt innan man ställer diagnosen utan att se helheten och inte utläsa något bara genom enstaka symptom. Nedan följer några vanliga symptom på förhöjd stress, har du någon eller enstaka behöver du inte dra i nödbromsen, men kan börja vara observant på vad det är som stressar dig. Och börja ta itu med det!

• Glömska; glömmer du mer än vanligt? Kommer du in i ett rum och har glömt orsaken till varför du styrt din kosa dit? Är det närminnet som mest är drabbat?

• Irritation/ilska; har du plötsligt blivit en kolerisk ilsken person som antingen brusar ut mot medmänniskor, eller går omkring med en ilska inom dig

• Huvudvärk; om du kan räkna bort att din huvudvärk är orsakat av fysisk sjukdom och du får molande huvudvärk så är det ett tydligt tecken på att du stressar för mycket.

• Muskelvärk; värk i leder och muskler inbillar vi oftast beror på träningsvärk eller början på influensan. Om du kan bortse från detta så kan det vara ett tecken på att du stressar för

• Utslag; huden är vårt största organ och självklart reagerar den om du lever ett stressat liv. Finnen på hakan kanske inte är ett tecken på försenad pubertet, utan det är din kropp som skriker; lugna ner dig lite.

• Hjärtklappning; när kroppen reagerar genom att sätta ditt hjärta i gungning, brukar de flesta reagera. Noradrenalinet skickar iväg signaler till hjärtat, som börjar pumpa snabbare för att på så vis säkerhetsställa att adrenalinet så snabbt som möjligt kommer ut till musklerna, framförallt i armar och lår så att vi uppnår den superkraft som vi behöver, då utsätts hjärtat för extra påfrestning.

• Illamående; eftersom vårt mag- och tarmsystem läggs i träda under perioder av stress, reagerar givetvis kroppen genom att magen protesterar.

• Panik; känslan av att inte ha kontroll är själva kärnan i varför vi upplever en situation som stressande.

• Koncentrationssvårigheter; har du problem att läsa en bok, får läsa om samma sida om och om igen? Har du svårt att hålla fokus och koncentration?

• Ledsen/nedstämdhet; inne i vår hjärna produceras det en massa hormoner, bland annat Serotonin och Endorfin som gör oss lyckliga och sälla. Vid långtgående stress så producerar vi stresshormoner som blir dominerande och drar ned vår känsla av välbehag och lycka. Detta medför till att vi blir ledsna och deppiga.

• Sexuell olust; när vi blir jagade av lejonet på savannen så är det sista vi är intresserade av är att göra barn.

• Dåligt tålamod; plötsligt har en normal kö blivit din värsta fiende, du har inte tålamod att äta i lugn och ro, barnens frågor är ett otyg enligt dig. När du märker att du inte klarar av normala aktiviteter utan känner att du ständigt har bråttom så har du för mycket stress omkring dig