Stress Kommunikation Gruppdynamik


27 mars 2012

Träna din stresströskel!




Att utsätta sig av för mycket stress är inte bra, likaså att befinna sig i en situation där du är så understimulerad, utan stress är understimulerande och bidrar till förhöjd stress. Att se till att man regelbundet utsätter sig för stress är stärkande för den mentala hälsan.

Du tränar stresströskeln på ungefär samma sätt som du tränar fysiskt din kropp och precis som du måste vila efter att du joggat en runda behöver du koppla av när du stressat. Att träna för mycket eller för lite är gör att muskulaturen blir försvagad. På samma sätt tänjs stresströskeln och blir försvagad om du stressar för mycket eller för lite.

En grupp av människor som har hamnat i dilemmat att de exponeras för lite av stress är den äldre generationen och arbetslösa. De är i högsta grad understimulerade och har inte mycket att göra under dagarna, som i sakta mak hankar sig fram. Ett tecken på understimulans är när man pratar med förslagsvis en äldre person och hon redogör för hur mycket hon har att göra; vilket kan innebära att hon ska till apoteket om tre dagar. Detta besök, gör att den i övrigt inaktiv tiden fylls upp av en aktivitet, som de stressar upp sig inför. Ett sätt att träna upp stresströskeln är att kontinuerligt lägga in aktiviteter som stimulerar din hjärna.

Att lagom och regelbundna utsätta sig för stress stärker vår hälsa, immunförsvaret, feelgood känslan och livskvalitén avsevärt. Och vi klarar av att stressa mera och genom det lever vi längre. Det ska vara i lagom doser, för mycket stress är livsfarligt. Vad som är för mycket är dock individuellt, vad just du klarar av får du finna ut själv.
Oavsett vad som gjort att du utsatt dig för stress, måste du återhämta dig. Sömnen är det bästa vapnet för att neutralisera stresshormonerna, ett annat sätt är avslappningsövningar förslagsvis, mindfulness eller meditation.

Lär dig att varva ner men inte för länge!
Eftersträva en god balans mellan stress och vila.


Men glöm inte att efter varje gång du utsatt dig för stress måste du låta hjärnan och kroppen få återhämta sig!