Stress Kommunikation Gruppdynamik


8 mars 2012

Ta itu med din skitstress!



Vi stressar för mycket, det är alla medvetna om och ändå så fortsätter vi utan att stanna upp och agera mot den negativa stress som vi kontinuerligt utsätter oss för. Det finns positiv stress som hjälper oss att höja koncentrationen och ger oss oanade krafter, sedan finns den negativa; skitstressen som ständigt angriper oss och gör oss sjuka. Oavsett vilken det är som vi utsätter oss för så sker följande med våra kroppar och organ;
vi får förhöjt adrenalin och noradrenalin påslag, som i sin tur leder till hjärtat slår fortare, andningen intensifieras. Socker, insulin och kolesterol släpps ut i blodet och matsmältningen och immunförsvaret läggs i träda.

Det mest naturliga för oss när vi utsätts för stress är att muskelmassorna sätts i arbete och inte hjärnan. Allt handlar om att ta till flykt eller slåss för överlevnad, inte att sätta sig ner och försöka lösa problemet.
Ett bra knep är därför att kompensera kroppens behov av att röra sig är att gå på ett gympapass, sätta på sig löparskorna eller slå några extra slag på boxbollen, då neutraliserar vi stresshormonpåslaget.

Om vi ständigt går omkring och bär på en inre stress, är det lite av en omöjlighet att ständigt röra på oss – vi är ju efter allt inte några hamstrar som springer runt i ett hjul. Det är då som vi måste ta itu med den.

OM DU KÄNNER ATT DU BÄR PÅ FÖR MYCKET INRE STRESS, KAN DU ANTA ATT DET FAKTISKT ÄR VÄRRE ÄN DU ANAT!

Ett viktigt sätt att ta itu med stressen, oavsett om du hamnat i en akut situation eller ständigt går och bär på en inre, är att lära dig slappna av – då jagar du iväg stresshormonerna och hjärnan får tid för återhämtning. Meditation är verktyget som hjälper dig!

Att låta sinnet fokusera är själva hemligheten med meditation. Meditation är ett tillstånd i kroppen som gör att vi slappnar av, tankarna tystnar och istället öppnas vi inför sinnesintrycken som genomfar oss. Konsten är att slappna av och samtidigt vara uppmärksam.

Hur fokuserar man? Enligt följande stegmodell lär man sig att koncentrera sig och fokusera:
1. slappna av
2. välj något att fokusera på
3. om tankarna börjar vandra, för tillbaka uppmärksamheten på det utvalda
4. släpp taget om allt annat

Det finns hur många olika meditationstekniker som helst, gemensamt för alla är dock att slappna av, fokusera på en sak och lämna allt annat åt sidan. De fyra vanligaste teknikerna är:
• andning och kroppsmedvetenhet
• mantra och affirmationer
• visualisering
• yttre förnimmelser (musik, levande ljus, ljud, natur etc.)

Det ni ska komma ihåg är att meditation är helt individuellt och alla kan hitta en metod som passar just dig! I tidigare inlägg har jag gett olika övningar, gå tillbaka och lär dig slappna av!