Stress Kommunikation Gruppdynamik


14 mars 2012

Köp en biljett till ditt inre!



Hur är du som person? Är du alltid på och kan inte bärga dig innan du kastar dig över uppgifter som någon eller du själv delegerar till just dig? Eller du kanske även erbjuder dig så fort tillfälle gives, trots att du egentligen inte har tid eller kunskap. Men du tänker, att om jag inte ställer upp så kanske jag inte blir sedd – och då finns jag ju inte!

Bristen på tid i kombination med dåligt självförtroende är oftast orsaken till varför så många stressar upp sig, och i slutändan mår dåligt. Har du dåligt självförtroende, vågar du oftast inte erkänna att du inte kan, vill eller har tid. Trygga personer med bra självkänsla har oftast inget problem att stanna upp och fråga eller be om hjälp.

Tilliten till din egen förmåga är själva essensen till att inte påverkas av negativ stress. I ett led till att lära sig hantera stressen är att gå på sightseeing i sitt eget inre, lär dig om dina tillgångar – highlighta dem och var stolt över dem, erkänn sedan dina tillkortakommande, och acceptera dem (tills du lärt dig bemästra dem).
Nedan följer några antistress råd;

• Bestäm över ditt liv. Vem äger din tid? Ta kommando över din dag; det är du som bestämmer när du ska träna, sova och äta ingen annan.
• Ombesörj att dina behov tillgodoses. Det är inte alltid som du kan bestämma över ditt arbete – men i möjligaste mån se till att det finns flexibilitet, och att du inte glömmer dig själv eller att andra glömmer dina behov. Bli sedd!
• Prioritera, prioritera, ta inte på dig mer än du orkar, hinner och klarar av. Ju mer energisk och servil du är, desto större risk att du alltid räcker upp handen och erbjuder dig – sätt stopp IDAG!
• Sluta upp att ställa orimliga krav på dig själv; tillåt dig att inte vara perfekt, ingen är det så varför kräva det av dig själv. Sök inte efter att alla ska älska dig, det är ett omöjligt mål att uppnå. Det viktigaste är att du älskar dig själv och dina närmaste.

Utöver ovanstående råd, så glöm inte att stanna upp och ta en paus emellanåt. Gör då något helt annat, rensa fokuseringen på det som ligger över dig, ett bra sätt är att motionera eller meditera.

För i slutändan så sätter du din hälsa på spel om du fortsätter att stoppa ner huvudet emellan skulderbladen. När du stressar så påverkas du efter ett tag enligt följande;
• Du blir känslig och lättirriterad
• Hjärnans förmåga att utöva sin förmåga att planera och utvärdera minskar avsevärt
• Ditt immunförsvar försvagas
• Minnet tar stryk, vilket medför att du blir glömsk och får svårt att koncentrera dig.

Så nästa semesterresa, gör den i dig själv – du kommer upptäcka en massa sevärdheter som slår det mesta attraktioner som du normalt stannar upp vid när du turistar!