Stress Kommunikation Gruppdynamik


14 januari 2011

Vi blir bestulna på energi - stoppa tjuven!



Vi har alla råkat ut för dem, energitjuvarna som suger musten ur oss och gör att när vi går från mötet, jobbet eller träffen med kompisen känner oss alldeles tomma, förvirrade eller till och med ledsna.

I en normal relation så ger vi varandra energi, det är ett givande och tagande. Genom detta växelspel så mår alla bra och är glada och nöjda. Men så fort en energitjuv är inblandad så upphör detta samspel utan det är endast en person som tar och tar energi om och om igen. Denna envägskommunikation gör att vi i slutändan blir helt dränerade på vår egen energi och ork.

Så vem är då energitjuven, hur ska vi ringa in henne/honom och framförallt klara av deras anstormning?

Personer som suger ur all energi från sin omgivning är i grunden några som har starka obehagskänslor inom sig. De kan gå omkring med en obearbetad ilska, frustration eller rädsla som de inte har tagit itu med och som är för tung för dem att bära själv. Därför ser de till att hela tiden lägga över sin ilska på någon annan, för att de ska må bättre. De resonerar lite som om att här går de och bär på en massa tunga kassar, då kan väl du hjälpa till att bära några också?
På ett sublimt sätt så indikerar hon/han detta genom små, små pikar eller med direkta offensiver. Det kan vara elaka kommentarer såsom ” menar du att du tycker att du är snygg i de där byxorna?” eller så ignorerar de dig, du blir luft utan att förstå varför. Ett annat sätt att lägga över sin frustration är att de ger sig in i diskussioner och blir aggressiv.

Egentligen så gör de inte detta av elakhet utan för att få känna makt, få en energikick och framförallt glömma och ta ansvar för hur de egentligen själv mår. De bär omkring på en frustration, och tycker att de själva har blivit missgynnande tidigare, så nu är det deras tur att få ge igen. Och att det sedan är arbetskamrater, vänner eller någon annan oskyldig spelar ingen roll för i energitjuvens medvetande ligger felet alltid hos någon annan!

Hela deras beteende grundar sig i att själva slippa bära på sin egen ångest och i någon egenhändig slutsatts har de kommit fram till att i solidaritetens namn ska även vi andra hjälpa dem och bära den. Detta leder sålunda till att du som arbetskamrat, vän blir helt utmattad och kommer hem totalt slutkörd. Det normala växelverket mellan individer har upphört och du töms på energi, istället för glädje och feelgood känsla blir du glädjelös, och får dålig självförtroende. Att ha en energitjuv till kollega är kanske det mest frustrerande, då du inte kan komma undan dem – du måste gå till jobbet och utföra ditt arbete.

Hur gör man då? Ja, situationen är lindrigt sagt knepig eftersom energitjuven själv inte vill eller kan se sina egna fel så de kommer inte förstå vad du menar om du för problemet på tal. Slutligen kanske du endast kan se att den enda lösningen är att byta arbetsplats, för du orkar inte längre med den ensidiga kommunikationen. Men så långt ska vi väl inte låta det gå?

Först måste vi identifiera tjuven; vilka är de?

Hon/han…
• för över sin egen frustration på andra för att själv må bra.
• höjer sin egen självkänsla på andras bekostnad
• håller alltid garden uppe för försvar, och kan inte se sin del i konflikten.
• tar inte sitt ansvar för sitt eget beteende
• älskar att krångla och är oftast en stor nej-sägare.
• är en oftast en översittare, och gillar att vara i överläge
• vill alltid ha sista ordet
• bestämmer villkoren, det är de enda som gäller.
• kritiserar och kränker andra oftast helt utan orsak
• vet inte hur man lyssnar, speciellt inte på dig

Tjuven skapar ett ogynnsamt klimat och får dig att…
• tro att du gjort något fel, sänker ditt självförtroende och försämrar din självbild
• känna dig sviken
• bli helt utmattad och dränerad på energi
• bli ledsen och nere

Hur ska jag slippa oförvilligt energiutsläpp – vilka sjutillhållarlås fungerar bäst?

Först ska du försöka genomskåda deras påstående. Låt inte deras uppfattning borra sig in i dig och ge dig dåligt självkänsla.
Sätt upp ditt eget garde, du har inte gjort något som förtjänar dessa påhopp. Du har ingen skuld i deras frustration.
Ställ henne/honom mot väggen genom att ställa motfrågor; exempelvis ”vad menar du med det?” ”Varför säger du så, tycker du så?”. Då blir du besvärlig och svår att ta energi från och de får hitta nya offer.

Glöm inte att energitjuvar växer själva utav att förminska andra! De är oftast den som är mest osäker och tar av andra vad de själva behöver – energi. För längst där inne är de skräckslagna och livrädda, rädda för att bli övergivna.

Så sluta upp att bara låta energitjuven dominera utan gå därifrån, ställ motfrågor – lämna kurator/offer rollen.

Glöm inte att det är gratis att andas fri luft – se till att du får det