Stress Kommunikation Gruppdynamik


18 februari 2011

Akutmetoder mot stress



I de flesta av mina blogginlägg så har jag lärt ut hur vi ska i förebyggande syfte lära oss att hantera stressen. Vi kan då konstatera att för att vara bäst förberedda inför en stressad situation och efter att vi har exponerats av för mycket stress är det sömn och motion som utan konkurrens är i alla avseenden det bästa för att klara av stress.

När vi stressar så tar vårt undermedvetna över och oavsett vilken typ av stress vi utsätts för så skickar det iväg signaler till vår hjärna att nu gäller det på liv och död – spring för livet eller ta upp kampen och försvara dig.
Alla våra sinnen mobiliseras för att klara av faran – som alltid kommer utifrån enligt vår hjärna. Därför ska vi röra på oss när vi blir stressade, så ut och vandra i korridoren, ta en vända i joggingspåret eller gör något annat aktivt som exempelvis slå på en boxningsboll.

Efter en sådan kraftansträngning behöver vi vila. Alla stresshormoner som triggats igång måste få återhämta sig till normala nivåer. Så efter att du stressat, oavsett typ av stress så måste du se till att du får kvalitativ vila.

Men ibland så kanske vi inte kan röra på oss när stressen kommer akut. Du kanske sitter fast i bilkö, flygplan eller du ska hålla ett tal. Ja, det finns oräkneliga tillfällen då stressen lamslår oss och vi inte har möjlighet att rusa iväg i ett sprinterlopp – som vår kropp egentlig kräver. Vår hjärna tror att en tiger håller på och anfalla oss – och där sitter vi stilla utan att reagera, enligt henne. Alla hormoner som far fram i vår kropp för att göra oss starkare, snabbare och fokuserade blir till intet. Vad ska vi göra?

Jo, det finns några lätta tips för att lura hjärnan till att vi reagerar, och som lugnar ner oss. Självklart inte lika effektiva som att exempelvis slå några hårda slag mot en boxningsboll, men det fungerar.

För bästa effekt bör du hålla på i ca en minut:

Andningen, ta kommando över din andning. När vi blir stressade så stannar inandningen uppe i bröstet. Försök att dra ner andningen långt ner i magen. Då skickar du iväg signaler till hjärnan att det är nog inte så farligt. Lugna djupa andetag, och försök att endast andas genom näsan. Det är mera effektivt för att uppnå målet att lugna ner dig.

Sucka, ja sucka ordentligt. Den gör att du drar ner luft djupt i luftrören, dessutom så utlöser den en signal i bakre hjärnloben, som säger att allt är bara bra.

Gapa stort, gäspa och andas sedan ut. Fyller samma funktion som djup andning.

Skaka armar och ben. Genom detta ganska enkla förehavande så säger du till hjärnan, ”kolla jag agerar, jag springer för livet”.

Spänn muskler i armar och ben; samma som ovan fast nu skickar du iväg signaler som säger; ”kolla jag försvarar mig”.

Skratta, ja skratta hur mycket du vill. Ett hysteriskt, stressat skratt är perfekt för att lura hjärnan i att allt är bara bra. Skratt är det enda av alla våra mänskliga beteenden och uttryck som du kan lura din hjärna med. Skrattar du även om du är ledsen, så tror hon att du är glad och våra feelgood hormoner släpps fria.