Stress Kommunikation Gruppdynamik


9 februari 2011

Ha roligare och må bättre


Dagens inlägg tar upp vikten av att ha roligt. Vi mår inte bara bra för stunden när vi har roligt, utan den positiva effekten stannar kvar betydligt längre än själva skrattet. Dessutom så har forskarna kommit fram att själva förväntningen att vi kommer ha roligt höjer feelgood hormonet serotonin nivån med över 27 %.

Så se till att roligt så ofta du kan, speciellt om du känner att stressen börjar ta över. Ett av de bästa sätten att neutralisera stresshormonerna kortisol och adrenalin är att höja upp serotonin och endorfin nivåerna (som är några av de viktigaste feelgood hormonerna).
Så hyr en rolig film, gå på teater och se en komedi, lyssna på stå upp komiker, läs en rolig bok… ja, hitta på roliga saker, saker som gör dig glad.

Här följer några goda råd till att höja feelgood hormonerna i vår kropp;

Motionera, ja det finns få saker som höjer upp endorfinet. Ju tuffare och hårdare träning desto mer mår vi bra, men man måste vara igång i minst en halvtimme för att få upp endorfinet till känslan av eufori och helst utomhus.

Lyssna på musik. Bra musik får även det upp endorfinet och gör att vi slappnar av, vilket är en förutsättning för att sänka stressen. Vilken typ av musik är inte lika viktig som man tidigare trott, ta musik som du tycker är avslappnande och som du mår bra utav. Klassisk och instrumental musik visar erfarenheten är oftast det bästa valet – om du nu gillar det. Forskaren har visat att en halvtimmes lyssnande av musik ger samma resultat som en tablett valium.

Peppra biffen: ja, faktiskt så stark kryddad mat får hjärnan att reagera genom att höja endorfiner. Orsaken kanske inte låter lika trevlig, men det beror på ökad produktion av snor. När vi äter väldigt stark kryddad mat, så tror hjärnan att vi fått en smärtsam sjukdom i munnen, och för att dämpa smärtan producerar hon extra mycket av endorfiner. Bäst är chili som är en av de största endorfinutlösarna, man tar faktiskt tillvara på ett av dess ämne för att tillföra i smärtstillande medicin.

Gå ut i solen; solens underbara strålar på bar hud sätter igång endorfinet efter en halvtimme. Ju mer sol desto mer endorfin frigörs i det centrala nervsystemet – baksidan är att vi får rynkor och cancer av för mycket sol, så skydda dig med solkräm – effekten av höjd endorfinnivå blir densamma.

Kör lite akupunktur; ja faktisk lite nålstick i huden sätter även den igång endorfin i ryggmärgen, det är själva essensen av akupunktur att genom sticket gör att vi inte känner smärta, det blir liksom en bedövning av kroppens egna smärtstillande medel, endorfin.

Skratta; ja skratta så mycket du bara kan. Ett humoristiskt sinnelag minskar stress och gör att vi slappnar av, både psykisk och fysiskt. Det goda skrattet ger oss ork eller öppnar eventuell låsning inför ett tankearbete. När vi skrattar aktiveras många av våra muskler och denna skrattmotion får hjärnan att reagera, och frigör endorfin, serotonin och andra feelgood ämnen.

Gråt en liten tår; balansgången mellan skratt och gråt är hårfin, så även när det gäller endorfinnivån i kroppen. När vi gråter av glädje så bokstavligt talat så flödar endorfinerna i hjärnan och gör dig lycklig. Samma sak händer när du gråter av sorg, men orsaken är den mottsatta, den är till för att döva smärtan och trösta dig.

Ha bra sex; när vi har sex och får häftiga orgasmer så utlöser det en flod av feelgood hormoner. Dessutom så startar produktionen av oxytocin som är ett lugn-ro hormon, som är motsatsen till stresshormonet Kortisol.

Chokladbit; ta en bit choklad och få ett lyckorus i hjärnan – men bara för en kort stund. Men det ska vara en liten bit, och välj mörk choklad.

Tänj på dina gränser; gör saker som utmanar din förmåga, rädsla. Lär dig något som du inte tror du kan klara av, kasta dig utför en störtloppsbacke, prova på fallskärmshoppning, spring ett långlopp… ja, allt som din hjärna upplever som ett potentiellt hot, och hon sätter igång produktion av endorfiner – vinsten när du övervinner din rädsla och genomför det ”farliga” är det som ger själva ruset. Gränsen för din förmåga kommer successivt kräva nya utmaningar för att uppnå samma glädje.

Meditera; under många inlägg har jag berättat om nyttan av meditation. Forskare har nyligen upptäckt att den delen av vår hjärna; Hippocampus – det är där vår intelligens, känsla och minne finns bl.a. påverkas av meditation – den blir större. Så meditera och bli smartare samt du stressar ner och blir lyckligare. Endorfinet spelar även här en roll, som höjs samtidigt som stresshormonet Noradrenalin och Adrenalin minskar och kroppen slappnar av. Du kan meditera på olika sätt, att bara sitta ner och titta ut mot horisonten, över havet eller lyssnar på lugn musik, allt som får dina tankar att vandra iväg fritt blir effekten av att du mediterar för hjärnan. Så stanna upp och låt tanken flyta iväg.

Sov gott; när vi sover så befinner vi oss på olika nivåer; vi kan kalla det för lätt- resp. djupsömn. För att uppnå lycka och förhöjd produktion av feelgood hormonerna behöver vi hamna i djupsömn – då sover vi gott och kroppen tar itu med stressen. Så se till att du inte blir störd och låt John Blund få ta med dig in i drömmarnas land.