Stress Kommunikation Gruppdynamik


25 februari 2011

Bli hög på ditt eget morfin och må bra...



Varför blir vissa av oss lyckliga av att utsätta oss för faror? Varför blir vi glada när vi är kära? Varför mår vi bra av att vistas i vissa miljöer, tillsammans med vänner, äta god mat, varför…? Helt enkelt vad gör att vi mår bra och varför är det så viktigt?

Rent organiskt beror det på att kroppen utsöndrar endorfin, hormonet som vi brukar kalla för ”kroppens eget morfin” och ”må-bra-hormonet”. Vår kropp reagerar väldigt starkt på detta ämne, speciella receptorer blir stimulerade av detta som går att jämföra med opium. Först trodde man att det endast var hjärnan som blev stimulerad men idag vet man att i det finns ämnen som reagerar positivt på kroppens eget morfin.

Endorfin kan lindra smärta, men även påverka vårt immunförsvar, stress, psykisk ohälsa, hjärnans utveckling, sömn, åldrande. Så det är inte helt onyttigt med andra ord att vara lycklig – vi mår rent organsikt bättre och blir friskare. Ju högre endorfinnivå i kroppen, desto mera eufori och lyckokänsla upplever vi. Detta ämne tillverkar vi själv men till skillnad mot kemisk stimulantia, ex. opium så är det helt ofarligt – snarare livsviktigt.

Endorfinet stärker immunförsvaret genom att immuncellerna ökas, vid skada så fixar det till så att vävnaderna slappnar av, så att antikroppar kan sticka till skadan och börja jobba effektivt.

Musik höjer endorfinet. Forskare har konstaterat att om man tränar och lyssnar på musik så orkar man träna mera och presterar bättre. Dessutom så är man mindre trött efter träningen. I samband vid förlossningar så klarar sig kvinnorna bättre utan bedövning om hon får lyssna på musik. Musiken höjer endorfinmängden och minskar smärta och stress.

När vi pressar oss och utsätter oss för situationer som är farliga, otäcka eller hissnande så stimuleras olika hormonfaser i kroppen som i slutändan ger en endorfinkick. Första stadiet sätter igång stresshormonet, adrenalin. Hjärtat slår snabbare och andningen höjs och blir djupare. Blodkärlen drar ihop sig, blodtrycket höjs och syretillsättningen av musklerna ökar – vi är stridsberedda och vi får det som man kallar för adrenalinkick, samtidigt som allt detta sker så frisläpps endorfinet. När vi sedan klarat av situationen (hållit talet, kastat ut för störtloppsbacken, hoppat fallskärmen etc.) så dominerar vårt morfin, och den lyckokänsla som vi då känner är ofattbar.

Denna lyckokänsla kan för vissa bli ett behov. På samma sätt som narkomanen får abstinens efter morfin så får vissa samma beroende efter endorfinruset som ger denna fantastiska lyckokick. Dessa söker sig allt mer ut på farligheter och utmaningar.
Detta vår må-bra-hormon påverkar hur vi upplever vår omgivning och hur vi mår både psykiskt och fysiskt. Så vi behöver vara gladare och lyckligare så blir vi hälsosammare, allt tack vare endorfinet.

Regeln är; endorfinet får dig att må bra, och när du mår bra så stimulerar du kroppen till att frigöra mer och mer endorfiner. Och du klarar av stress bättre, stärker ditt immunförsvar, sover bättre och du mår helt enkelt bättre.

Så prioritera rätt i ditt liv, gör saker som du gillar, umgås med människor som du trivs med (radera ut alla energitjuvar), helt enkelt njut av livet – och du blir friskare.
Vi behöver inte utsätta oss för extrema faror för att få igång endorfinet, det räcker att må bra - själva endorfinkicken uteblir, men rent organiskt så räcker det med att vara lycklig!