Stress Kommunikation Gruppdynamik


19 oktober 2011

Mindfulness, ett sätt att minska på stressen




Stressar du? Har du fullt upp att hinna med dagarna, ligger du och oroar dig för det som komma ska, eller går du igenom den som passerat?

Ge dig själv tid för mental träning. Gå på kurs i mindfulness, sätt på dig yogabyxorna och lär dig olika övningar för avslappning. Lyssna på delfinens sång och vågornas skvalp… fast det går lika bra med total tystnad eller annan musik som du gillar. Bara du lär dig att släppa tanken och bara finnas här och nu.

Du kommer efter ett tag slippa värken som din kropp kontinuerligt signalerat med att du far fram för fort. Plötsligt kommer du att få kontakt med dina känslor, de som du har arkiverat långt ner i ditt känsloarkiv. Det sker positiva förändringar som är mätbara i hjärnan, du blir inte bara lugnare utan din tankeförmåga ökar och du blir smartare. Din mentala kapacitet ökar, vilket innebär att i de förekommande fallen där man stannar upp och förslagsvis gör andningsövningar innan man tar ett beslut så skärps koncentrationen och man utför ett bättre jobb.

Mindfulness är en meditationsteknik och livsfilosofi kommen från Buddismen, men man har rensat bort det religiösa. Du ska lära dig att styra ditt medvetande och uppmärksamheten, för att just finna nuet. Lära dig att bortse från störande element, som kan utlösa stress som exempelvis oro för det som framtiden eller det som varit. Våra stresshormoner reagerar som om du är utsatt för akut fara oavsett om du bara i tanken stressar upp dig för det som ännu inte skett.

När du stressar far tankarna bara runt, runt och det är svårt att fokusera. Känslor tar över och du tappar förmågan att tänka realistiskt. Allt blir mörkt och du kan inte se positivt överhuvudtaget. Det är här mindfulness kommer in, när tankarna far iväg likt en autopilot, ska du stanna upp och göra medvetna val. Sätt ord på dina tankar och låt dem försvinna, ge dem ingen uppmärksamhet.


Slutligen några råd hur man kan minska på stressen;

• Andas
• Delegera mera
• Lär dig säga nej
• Du behöver inte alltid vara bäst
• Lämna den ”duktiga flickan” bakom dig
• Vila emellanåt, unna dig stillhet
• Välj dina strider…
• Stäng av autopiloten, låt inte tankarna fara iväg, sätt stopp för hjärnspöken
• Fånga upp dina tankar, låt dem få namn och släpp dem