Stress Kommunikation Gruppdynamik


27 september 2011

Ordination mot vintertrötthet – gå ut i naturen och tänd lampan!




Det har visat sig att bara genom att promenera igenom en lagom stor park neutraliserar och balanserar upp våra stresshormoner. Vårt naturliga genetiska arv gör sig påmind och naturens bilder och ljud lugnar ner oss, vi känner oss hemma. Grönskan har en positiv effekt på våra sinnen och värt välbefinnande. Det har till och med visat sig att för de patienter som har glädjen att kunna se ut över natur istället för tegelväggar frisknar till snabbare, och behöver mindre smärtstillande mediciner. Även bilder av natur lindrar smärta mer än förslagsvis nonfigurativ konst, att dessutom fylla på med ljudupptagning från naturen, såsom sus från träd, svalkande vågor ger smärtlindring och snabbar på läkningsprocessen.

Allt detta för att vi är skapta att vistas ute i naturen. Alla våra sinnen är utvecklade för vistelse i skog och mark. Så är det också med ljuset, som är viktigt för att vi ska må bra. I vårt nordliga land räcker inte riktigt ljuset till för oss under vintern, vilket gör att vi måste se till att ta alla chanser till att få extra ljus. Det har dessutom visat sig att vi oftare har släkt lampa när vi arbetar framför datorn än tidigare och när solen skiner drar vi för gardinen, vilket gör att vi i ännu högre grad än tidigare vistas utan ljus.

Det bästa är att så ofta som det är möjligt gå ut under dagtid, då får vi både frisk luft och får ljus. Om du dessutom uppsöker en skog så drar det även ner stressen. Tyvärr är lövträden kala under den bistra vintertiden, och just lövträd ger extra lugnande effekt, detta tror forskare beror på att under människans första tiotusentals år på jorden var det just i lövskogar som vi levde, men bara att vistas bland träd lugnar oss.


Lite ljusterapi;

Om du är kvällsmänniska – se till att lapa så mycket ljus på morgonen, minst 45 minuter.
Om du är morgonmänniska – är det på eftermiddagen, vid 16.00 tiden du ska avsätta 45 minuter för att få extra ljus.
Lamporna behöver vara ca 1500 till 2000 lux i belysningsstyrka (en glödlampa ger ca 0,5 lux per watt), färgen på lamporna spelar ingen roll.
Genom denna extra exponering av ljus hjälper du till att öka produktion av hormonet Melatonin som styr kroppens dygnsrytm. Personer som har låg halt av detta hormon drabbas lättare av vinterdepression.

Så nästa lunch se till att du får möjlighet att ta en promenad i förslagsvis en park, njut av dagsljuset och drar några extra djupa andetag innan du åter ska sätta dig framför datorn. Tänd lamporna, dra inte för gardinerna utan flytta din stol att du slipper solen i ögonen. Glöm inte att låta alla lampor vara tända de 45 minuterna som ordineras ovan, så ska du se att tröttheten, stressen och sorgsamheten kommer successivt minska. Men du starta redan nu så att det blir en vana innan november gör sitt intågande.