Stress Kommunikation Gruppdynamik


14 september 2011

Alla befinner sig på catwalken....




Del 1. Kroppsspråkets hemliga signaler

Vad händer med oss egentligen och hur mycket styr vi över våra val av partner? Det har egentligen inte hänt så mycket med oss sedan vi lämnade träden och började gå på två ben. Samma ritualer och knep används när vi väljer ut objektet för vår förförelse.

Att ragga eller bli uppraggad kan synas som om det sker helt spontant. Men psykologer har klarlagt att allt sker är enligt ett givet mönster, med några få små variationer i stort följer samma modell om och om igen.

Följande händelsekedja leder processen framåt till att inleda en kommunikation/förhållande.

Catwalken;
Det första steget är att man visar upp sig. Alla oavsett kön gör det så fort man befinner sig bland andra, även om vi inte är ute efter en ny partner.
När en kvinna vill ha eller märker att hon fått uppmärksamhet börjar hon, oftast omedvetet spela på sin kvinnlighet. Hon sträcker på ryggen och skjuter fram brösten, lägger bena i kors, så att vader och lår kommer till sin rätt. Visar upp sidor som hon vet är mera attraktiva än andra, putsar till sig genom att stryka eller kasta bort håret för att visa halsen (som är en av det mest typiska erotiska signaler vi har, utvunnet från vårt ursprung från djurriket), fuktar läpparna, drar ner kjolen och rättar till halsbandet etc. Männen har även de ritualer, han sträcker på ryggen, drar in magen och skjuter axlarna bakåt, skjuter ut underlivet och om han kan skrevar brett. En manlig variant av att putsa till sig är att rätta till slipsknuten.
Nu sker något mycket märkligt och det understött av moder natur; vi blir automatiskt och helt oförvilligt mera attraktiva. Det sker fysiska förändringar som gör oss snyggare; musklerna och huden kring ögonen blir smidigare och läpparna blir fylligare.

Då det mesta som sker med oss utgår från vår hjärna och som i sin tur agerar utifrån en uråldrig erfarenhet, grundad genom människans utveckling från apa till den vi är idag handlar det första mötet inte bara om att säga; ”jag vill ha dig, jag är villig”, utan även om att säga ”jag är inte hotfull, jag tänker inte lura dig”

Öronmärka bytet;

Nästa steg i händelseförloppet är att man vill väcka en speciell persons uppmärksamhet. Nu använder vi oss av olika medel för att öronmärke just honom eller henne. Utan att man är medveten om detta så riktar man blickar och gester mot varandra. Om nu inte intresset besvaras avtar uppmärksamheten och man vänder sig mot någon annan. Signalerna i kroppsspråket dör bort om de inte väcker respons från mottagaren. Däremot om man får en positiv reaktion, helt oförvilligt blir man mera direkt än vad man kanske hade tänkt sig från början. Kanske kastar man blickar oftare mot honom, håller kvar ögonkontakten i några sekunder tittar bort för att åter titta för att se att han fortsätter att titta. Nu lägger man på ”se på mig” gester; man lägger bena i kors, låter ena knäet eller foten peka åt hans håll, gestikulerar med handen, fingret, kniven eller gaffeln åt hans håll, notera att detta gör båda två samtidigt.

Har han rätta rytmen?
Nu kommer steget då vi inleder att prata direkt till varandra. Nu börjar man interagera med varandra. Orden blir viktiga, däremot samtalsämnet är av mindre betydelse. Ännu studerar man varandra och därför är kroppsspråket ännu helt avgörande.
Först kollar vi om första intrycket som gjorts på avstånd ännu håller. Ögonen, munnen och händerna är det viktigaste, och vi läser av varandra blixtsnabbt, den genomsnittliga tiden är att vi skannar in den andra med två ögonrörelser per sekund. Samtidigt så synar vi varandra fysisk rytm, det vi önskar uppnå är att om det är vänskap som vi söker vill vi ha likartad rytm medan om det är en kärlekspartner kan det vara olikheterna som attraherar.
I denna fas spelar även lukten stor roll, ju närmre vi kommer desto lättare är det att känna den andras lukt, om man inte gillar den blir den fysiska rytmen påverkad. Allt kommer kännas fel, att stå nära och titta varandra i ögonen, och attraktionen faller platt. Luktsinnet påverkar nervsystemet som gör oss upphetsade eller avtända, allt detta sker rent organiskt och går inte att styra.

Finns rivaler?
Men allt faller väl ut, vi gillar det vi ser, rytmen passar och lukten attraherar, då kommer nästa fas. Är han/hon ledig? Nu har det visat sig att män sänder ut signaler för att visa upp sig så fort de ser en tilldragande kvinna, oavsett om han är ledig eller inte, och hon kan till och med vara i samma rum. Det är den gamla alfahannen i honom, gorillan som alltid ska reproducera sig – detta sker även det utan hans medvetenhet. Men kvinnor bör vara på sin vakt, han kanske tuppar sig fast han inte egentligen vill eller kan.

Flörten
Efter all denna introduktion av varandra kommer så slutligen flörten. Flörten medgör att vi under denna tid lär oss varandras icke-verbala kroppsspråk och för oss närmare varandra. Nu kommer vi varandra ännu närmare, vi vänder oss direkt till varandra, ser in varandras ögon, försöker röra varandra så ofta som möjligt. Rösten blir fylligare, tonläget sjunker, klangen mjukare och lite hes. Emellanåt måste det ske en paus, en återhämtning, man vänder sig om mot andra personer, hämtar ett glas. Och för några sekunder ter det sig som om förtrollningen är bruten, men snart söker vi oss tillbaka till varandra.
Nu uppträder den s.k. ”blockeringssignalen”, vi försöker mota bort andra som eventuellt kan tänkas störa. Mannen brukar vara mest aktiv i detta agerande, han kan exempelvis ställa sig så att han skärmar av dem från omgivningen genom att ställa sig helt sonika för, hålla upp en arm mot en vägg och stänga in kvinnan bakom. Kvinnans metod är att behålla uppmärksamheten genom ögonkontakt och skratt, lätta beröringar eller kyssar så fort han börjar söka sig ut i rummet.

Flörten är ett naturlig beteende för oss människor och sker helt av sig själv utan kunskap eller speciellt undervisning, detta kan vi bara av oss själva. Det sker helt instinktivt och ligger i vår arketyp.

När flörten börjar närma sig slutet står vi med en massa ny information om varandra, kunskap som ger oss valmöjligheten att besluta om förhållandet har några framtidsutsikter. Om man misstänker att det är döfött tar man avsked och minglar vidare i rummet. Din partner kanske visar noll intresse och fladdrar med blicken runt om och skruvar på sig. Går ni vidare och riktar er uppmärksamhet åt annat håll.

Men om det visar sig att det här kanske är något att fördjupa sig i, övergår det hela till förförelse, men det är en helt annan ritual…
to be continued