Stress Kommunikation Gruppdynamik


21 september 2011

Kroppsspråkets hemliga koder




Del 2. Förförelsen hemligheter

Flirten gick hem, allt verkar fungera, då övergår kontakten ytterligare en dimension – förförelsen. Nu krävs dock mera timing än tidigare. Oavsett vilken strategi man väljer, verbalt eller kroppslig är det av största vikt, att välja rätt plats och tidpunkt.

Kvällen är bäst inte enbart för att vi är mera inställda på fysisk närhet genom att vi slappnar av efter arbetet utan det har visat sig också att vår art, människa är mera benägna att röra vid och se på varandra när det mörkret infaller. Forskare har noterat att när det blir mörkt så efter en halvtimme slutar vi prata med varandra utan börjar istället röra vid varandra. Så om man vill förföra eller bli förförd släck lamporna och tänd levande ljus. Dessutom ska man sitta nära att man kan vidröra varandra. Man pratar om den s.k. ”intimsfären”, vilket är 46 cm eller närmare, och befinner man sig så nära är sannolikhet att det blir sex stor. Orsaken är att vi är programmerade för att gå vidare från fysisk kontakt till sexuellt umgänge. Med andra ord är ett för stort bord i en väl upplyst restaurang inte det bästa oddsen för att det blir något mera efter desserten. Och spelas det inte någon musik, försvårar det ytterligare förförelsestrategin. Musik skapar en fysisk rytm som associerar till intimitet och gör att partnerna upplever en synkronisering med varandra. Ytterligare saker som försvårar är om man blir distraherad av andra personer eller aktiviteter, men här kommer männens förfinade taktik ifrån flirtstadiet väl tillhands då han redan har tränat på att stänga ute andra genom olika manövrar.

När vi rör varandra så registrerar vi lukt, smak och känslointryck och kan bedöma om vi gillar eller skyr personen ifråga. Om det visar sig att vi uppskattar motparten så är det inte långt till att vi fördjupar intimiteten. Efter att vi rört varandras hud, som har blivit varmare och närheten blir mer och mer påtaglig, tar kroppsspråket över. Det är viktigt att man är observant på signalerna i detta läge, man kan misstolka dem.

De sexuella koderna är mångfacetterade och några av dem är så självklara att ingen ytterligare fördjupning krävs. De bygger på naturliga mekanismer som gör att vi blir sexuellt upphetsade och som inte går att styra. Förutom att den centrering som sker av våra könsorgan, sker även förändring över hela vår kropp. Blodet strömmar till läpparna och huden genom att nerverna blir mera känsliga, speciellt i dess ändar. Blicken blir mer beslöjad och frånvarande och vi får försämrad hörsel. Det kognitiva beteendet tar över, vi fokuserar mera på det inre hos oss än yttervärlden. Huden blir mjukare, och kan rodna eller svettas. Minspelet i ansiktet ändras, antingen kan dragen bli förvridna eller minerna blir uttryckslösa när alla sinnesintrycken rusar i kroppen. Rösten blir mjukare och får en djupare klang och hesare. Eftersom adrenalinet rusar runt så förändras andningen och hjärtat slår snabbare. Lukt och smaksinnet påverkas, talgkörtlarna vid munnen producerar ämnen som ett tecken på sexuell stimulans och könsorganets doft ändras ju närmare orgasm. Alla dessa signaler och koder är vi oftast helt omedvetna om men ändå registrerar vårt undermedvetna det.

Människans kropp är gjord för att ha känslor och att visa dem, både för sig själv eller för andra. Det är lätt att läsa av de klassiska sex känslorna som visar sig fysiskt; glädje, sorg, vrede, motvilja, förvåning och rädsla. När det gäller en nära relation lär man sig även andra och ju mer man lär sig desto mer fullfjädrad blir man att känna igen sin egen eller sin partners olika känsloreaktioner och detta ger bättre grogrund för långvarig relation. Känslor är fysiologiska processer, likvärdig med hunger och törst. Ju mer kontakt du har med dina egna känslor desto bättre kommer du förstå din partner.