Stress Kommunikation Gruppdynamik


6 april 2011

Bada dig trött...



Problem med att somna in på kvällskvisten?
Då är du inte ensam, det är många som har svårt att komma till ro inför natten. Om det inte är oro för dagen som ska komma, så är det dagen som har varit som snurrar runt i huvudet.

Sömnen är viktig, ja faktiskt helt avgörande för ditt välbefinnande. Förutom det självklara att man blir piggare och smartare av god sömn, så får vi ytterligare extra bonuspoäng av att få tillräckligt med sömn. Bland annat så höjs vårt immunförsvar och tack vare det, så får vi på köpet ett friskare hjärta och minskad risk för att cancer och diabetes. Men det slutar inte med det, utan vi håller vikten och minskar stressen när vår sömn är god.

Det finns oräkneliga goda råd hur man ska locka till sig John Blund, allt från att räkna får till att dricka varm mjölk. Har under flera inlägg skrivit om hur man kan få bättre sömn, dagens kommer jag lägga tonvikt på badet.

Att ta ett varmt bad innan du går och lägger dig är ett perfekt sätt att komma till ro. Inte bara ger det en lisa för själen och med en sorts automatik, så stressar vi ner, det hjälper även naturen på traven.
Själva essensen av att använda sig av badet till att bli trött och somna in är inte när du tar badar, utan efteråt. Det är alltså tidpunkten som viktig här. Max en till två timmar innan du ska gå och lägga dig, ska du bada.

När du kryper ner i ett varmt bad så reagerar inte kroppen med att gäspa, utan det är när du stiger upp och blir avkyld, som kroppen reagerar och försätter sig i s.k. ”sleep mood”. Det varma badet gör att kroppstemperaturen snabbt ökar, för att lika snabbt sjunka så fort du stiger upp. Nu tror hjärnan att det är dags att sova. Denna avkylning är ett naturligt inslag hos oss i samband med att vi går och lägger oss. Kroppstemperaturen sjunker när vi ska sova, genom att kyla ner sig så blir vi trötta. Om du hoppar i ett varmt bad, blir väldigt varm och sedan hoppar i säng, eller efter ett varmt bad behåller kroppstemperaturen intakt genom tjocka frottérockar, så blir det motsatt effekt, kroppen tror att du är utvilad och minst av allt behöver sova.

Så ta ett lagom varmt bad, någon timme innan du ska sova. Svalna av en aning och kryp ner i ett mörkt, svalt rum – slut ögonlocken och tänk på något positivt – strunta i teven, läs inga tårdrypande romaner eller hårdkokta deckare, nej svalka av dig i ett skönt bad, så kommer den långa gäspen djupt innefrån och så … zzzz snark, så somnar du in!