Stress Kommunikation Gruppdynamik


18 augusti 2010

Lämna latmasken i hängmattan!


Semestern är över, sakta går vi in den vardagliga lunken.

Shortsen, sarongen och de vida klänningarna får nu ge vika för dräkten och kostymen. Men vad är nu detta? Kläderna har krympt under sommarens ledighet där de hängt längst in i garderoben. Hur har det gått till?

Jo, svaret ligger i att vi inte rört på sig i den utsträckning som är önskvärd. Latmasken har tagit över och dagarna långa har vi mest bedrivit utsträckta i hängmattan, softande på badbryggor eller under parasollet. Vi har inte rört oss mer än vad som är absolut nödvändigt, och dessutom ätit lite mer än vanligt. Kaloribomber som förslagsvis, ett glas vin, glass, jordnötter till drinken, bullar till kaffet, ja listan kan göras milslång på det lilla extra som vi stoppar i oss under sommarledigheten.

Det farligaste fettet som vi har finns på magen, mellan dina inre organ. På bara två veckor, ja faktiskt på bara två veckor kan bukfettet ha ändrats markant! Så det är inte konstigt att linningen känns lite trång.

Det som händer med hälsan när latmasken tar över allt för länge, exempelvis under semestermånaden:

• Du kan gå upp mot 5 kilo i vikt. Orsaken är att du förbränner mindre kalorier men äter fler. Insulinkänsligheten minskar bl.a. i musklerna redan efter några dagar utan träning, vilket leder till att kroppen blir sämre på att omsätta och förbränna sockret som finns i blodet, det omsätts istället till fett och favoritplatsen det hamnar på är just magen.

• Bukfettet orsakar att ännu mera fett frigörs i blodet och därav så blir mängden blodfett större och kan leda till blodpropp.

• Pulsen ökar i brist på aktivitet och belastar därmed hjärta och blodkärl.

• Syreupptagningen minskar med upp mot 5% och det går ut över din kondition.

• Stresshormonerna ökar och det påverkar din sömn, du sover sämre.

• Upp mot 1,2 kilo muskelmassa kan du förlora, vilket innebär att du blir svagare och din förmåga att pendla mellan vila och aktivitet minskar.

Jäpp, inte så munter information, men det går givetvis att ändra ditt förfall, och om du är van motionär så går det fort. Så det är bara att sätta igång igen, rör på dig, återgå till dina vanliga matvanor och dryckesvanor och snart är du i dina gamla byxor igen!