Stress Kommunikation Gruppdynamik


13 augusti 2010

Hösten står för dörren...



Nu i sommarens sista skälvande minut måste vi utnyttja dess helande egenskaper och utnyttja dess förmåga att ladda batterierna. Solen värmer ännu, och vi sträcker ut oss sakta under dess strålar, vi har under semestern lärt oss att röra oss med en mjukare intensitet, stannar och saktar upp, lyssnar, sätter oss långa stunder och läser en bok eller bara fånstirrar rakt ut i intet – vi mår bra!

Och nu börjar vi få det långtråkigt… ja, faktiskt så är det så att för mycket inaktivt liv skapar i sig en rastlöshet och efter ett tag så börjar vi längta efter att få ta tag i något, efter vardagen med dess rutiner börjar allt mer locka.

Vi behöver existera enligt vissa komponenter för att vi ska må bra, där samhörighet med andra människor där vår insatts behövs och att leva enligt ett någorlunda inrutat liv en av de viktigare ingredienserna.

För mycket ledighet, för mycket lättja och för lite krav sätter efter ett tag igång vår hjärnas önskningar av att mera schemalägga vårt liv. Även om vi så önskar så är ett liv i total anarkistiskt anda något som supervisor, hjärnan motarbetar intensivt.

Så packa attachéportföljen, sätt på lilla arbetsuniformen och ta morgonbussen till jobbet, kavla upp ärmarna och sätt igång att med dina arbetsuppgifter, men gör det sakta!

Sätt upp mål och planera in höstens schema, vad du önskar uppnå, både individuellt men även yrkesmässigt, använd dig av följande;

• Avsätt 15 minuter i slutet av varje dag för att planera nästa dag.

• Lista dina uppgifter – prioritera dem efter brådskande – icke brådskande/oviktiga – viktiga uppgifter.

• Planera din kalender

Allra viktigast när du planerar är att vända upp och ner på allt, boka det roliga först, ät efterrätten först! Då får du så mycket positiv energi och feelgood hormoner så att när du är tvungen att ta itu med tråkiga så kastar du dig över det med sådan glädje att det tråkiga inte blir alls så tråkigt.
Precis som när du under semestern, väljer mellan att lägga dig i solen och läsa en god bok, eller storstäda källaren… då är ju aldrig valet svårt.

När så hösten står för dörren och plikterna hopar sig, glöm inte att på samma sätt som du stannade upp och njöt av allt runt omkring dig under sommarens ledighet, på samma sätt ska du kontinuerligt stanna upp känna efter, glöm inte dig själv och dina drömmar, använd dig av affirmationer och avslappningsövningar - och du, gör det ofta!

Gå tillbaka i min blogg och ta upp de övningar som jag har lärt ut. Det är nu när du är som mest avslappnad, utvilad som du har förmågan att ta in dessa verktyg. En stressad hjärna är inte lika mottaglig för inlärning och framförallt att ändra ett beteende.

Och du, oavsett hur och i vilket sammanhang, för att orka med hela resan mot framtiden så glöm inte att vårda dina nära relationer, det är där du får orken.

Glöm inte att se framåt, det är där du har framtiden!