Stress Kommunikation Gruppdynamik


23 augusti 2010

låt uppgifterna sjunka in...



Tid är något som vi alla ett personligt förhållningssätt till, många upplever att de har för ont av den, andra önskar att det ska gå fortare.

Om vi bortser från exempelvis tibetanska munkar så är nästan ingen helt neutral inför tiden.

Man kan betrakta tid som något som helt statiskt, oavsett vad vi gör eller önskar så består dygnet av 24 timmar, som i samma takt tickar vidare oavsett vad vi behöver eller önskar.

Avgörande är med andra ord inte tiden i sig, utan vårt förhållningssätt till den.

Människans relation till tiden har ändrats kontinuerligt under vår historia. När vi gick runt på savannen och jagades av lejon samtidigt som vi sökte efter nötter, så var det våra fysiska behov som styrde vår tid. Kurrade det i magen så åt vi, gäspade vi så tog vi en tupplur, vi rättade oss efter årstidernas växlingar utefter våra behov.

Idag så styrs vi av annat än våra naturliga betingelser, nu är det själva klockan i sig som avgör vad vi ska göra, vilka behov som behöver ombesörjas etc. Detta är vad man pratar som klocktid, det är vårt tidsomfång, som tickar i exakt samma takt dag ut och dag in.

Vår tidsuppfattning är egentligen en tankekonstruktion, som klockorna hjälper oss att mäta upp, naturligt inom oss har vi det inte.

Problemet är att vi ibland blir för fokuserade på tiden, att vi inte tillåter oss att sjunka in i uppgifter vilket i förlängningen innebär att vi missar ett tillstånd då vi bara flyter med, s.k. flow, det är då uppgiften känns så roligt så glömmer tiden – ett tillstånd som vi som art mår allra bäst att befinna oss.

Idag så stressar vi generellt mindre än för cirka 10 år sedan, men det betyder inte att vi därför använder vår tid rätt. Orsaken är att vi idag inte utnyttjar vår lediga tid, den tiden då vi ska ladda batterierna. Vi går från ett projekt till ett annat, det vi glömmer är att däremellan behöver vi sakta ner, bromsa för att ta ledigt innan vi startar upp igen.

Du kan egentligen stressa hur mycket som helst i olika perioder, hur länge är helt individuellt bara du ser till att få återhämtningsperioder innan du sätter igång med ett nytt.
Så först och främst se till att du har kvalitativ bra ledig tid, då du laddar batterierna. Men det räcker inte med att bara slappa och inte göra någonting, nästa steg är att se till att du tanka med positiva roliga saker.

Oftast när vi inte gör någonting så består det utav tråkiga saker, rutinåtgärder som vi måste göra – diska, tvätta, städa etc. okey, vi vilar våra huvuden från deadlines och känner oftast ingen prestationsångest, men det räcker inte! Allt görs med ena handen utan att vi egentligen behöver registrera vad det är vi gör, vår upplevelse av det vi gör minimeras. Vår hjärna mår bra av kombinationen svårt och roligt, då koncentrerar vi oss, och befinner oss här och nu.

Det som saknas är det som på fackspråk kallas för ställtid, vilket innebär att vi ställer om oss inför stundande uppgifter/aktiviteter. Så fort vi ska göra något som är svårt så behöver vi använda oss av ställtid, om vi inte använder oss av detta så blir vi stressade. Eftersom detta kräver ett aktivt agerande att ställa om sig till ställtid så skjuter vi det åt sidan för att göra saker som är enklare och som inte kräver detta, exempelvis att diska.

Överhuvudtaget så skjuter vi på att aktivt göra egna val, istället för att ta ett beslut så ringer vi, sms:ar vi för att få hjälp med beslutsångesten.
Så istället för att bestämma vad vi ska ha till middag så ringer vi och frågar någon annan om råd.

Ett av de bästa sätten att komma i harmoni med tidsstressen är att lära sig hur just du upplever din tid. Upplevd tid, är helt subjektiv, vi har alla olika tidsrytmer, ibland går tiden fortare ibland långsammare.
Om du inte vill bli stressad av tiden, så lär dig om din egen vardagsrytm och försök följa den. Om du någon gång behöver ändra din vardagliga lunk, så kommer du kunna hantera det bättre eftersom du normalt håller dig till din rytm.

När du gör något tråkigt, går tiden sakta, när du gör något roligt går den fort. Om du delar upp din tid för mycket, och ilar mellan olika uppgifter så får du mindre upplevd tid och om du aldrig känner att du får tid att sjunka in i uppgifterna så känner man sig stressad, tiden räcker inte till.

Stanna upp och hänge dig åt din uppgift, stäng av yttre störningsmoment, och fokusera på det du ska göra - då hamnar du och din hjärna i ett tillstånd som ger dig positiv energi och på ett dramatiskt sätt minimerar din stress.