Stress Kommunikation Gruppdynamik


23 september 2010

När du skrattar så skrattar även hjärnan…



Skratta, och du skickar signaler till hjärnan som får ett lyckorus av välbehag. Kopplingen ligger mellan ansiktsuttrycket och känslorna som de skapar.

I vårt ansikte finns det hundratals med ytliga muskler, dessa sköter mimiken, stänga och öppna ögonlocken och munnen. Det är tack vare dem som vi kan rynka pannan, le, puta med munnen och blinka. Det är genom dessa ansiktsuttryck som vi visar hur vi mår för andra människor – men även så skickar vi signaler till hjärnan, speciellt Amygdala, som får en vitamininjektion av lycka. Några av dessa muskler kan vi styra medvetet andra går genom centrala nervsystemet och befinner sig bortom vår kontroll.

Nu har forskarna kommit fram till att om vi inte ler med ansiktet, håller ansiktet stelt så blir vi mindre lyckliga.

Experiment har påvisat att om en person sprutar in Botox i pannan för att få slät hy och se yngre ut, så kanske hon ser yngre ut, men hjärnan mår pyton.

Om musklerna som vi använder för ögonbryna förlamas så blir effekten att hjärnans emotionella del inte aktiveras.

Dessutom så blir kommunikationen mellan individer begränsade och hjärnan påverkas negativt. När vi möter någon och han ler, så ler vi tillbaka, ser han ledsen ut så ser vi ledsna ut – detta sker spontant och helt omedvetet.
Denna imitationsförmåga skiljer oss från djuren, som inte har samma emotionella empatiska förmåga. Denna empati, som vi genom imitation använder oss av, handlar om att reagera känslomässigt på andras situation och ger oss större känsloregister i hjärnan.

Så ut och le, le med hela ansiktet och du kommer också av bara farten ge hjärnan ett extra tillskott av feelgood hormoner, som i sin tur balanserar upp din negativa stress och då blir hela du lyckligare!