Stress Kommunikation Gruppdynamik


15 september 2010

Säg hejdå till John Blund på morgonkvisten med ett leende…



Är du morgontrött?

Höstrusk, regn som smattrar mot rutan och mörkret som ligger som en dimridå i sovrummet – nu är det inte enkelt att ta sig upp ur sängen.

Och det blir inte bättre, den närmste framtiden ser inte direkt ljusare ut.

Tillhör du dessutom de personer som är en riktig sömntuta på morgonen, då har du det mäkta jobbigt nu.

Det finns några små tips som kan förenkla uppvaknandet och som kan göra dig morgonpiggare.

Tänk att möta din partner, barns eller medmänniskors hurtiga ”God morgon” med ett leende istället för att trycka kudden över huvudet eller bemöta dem med the dark eye…

Använd inte snooze-knappen, den är enligt forskarna din största fiende. Om du istället sätter väckarklockan på den tiden som du måste gå upp så får du extra sömn som istället blir av bättre kvalité.

Ställ en vas med blommor på nattduksbordet. Forskare från Harvard har kommit fram till att om vi möts av blommor det första vi gör när vi slår upp våra ögon, så får vi extra energi.

Ändra ringsignalen på väckarklockan. Vår programmerade hjärna vänjer sig vid ljud och gör att efter ett tag så bryr hon sig inte om larmet från klockan. Däremot så reagerar den på nya ljud, så byt då och då – gärna till fågelsång.

Håll samma tider – att ställa klockan på samma tid om och om igen, gör att du i det långa loppet blir piggare och piggare. I början är du trött men än en gång så hjälper hjärnan oss genom att hon älskar rutiner, så efter ett tag så ställer hon in sig på att vakna samma tid och du kommer känna dig mer utvilad.

Dofter gör dig piggare. Vissa dofter, såsom eukalyptus, citrus och pepparmint gör att våra sinnen blir piggare och alertare. När du vaknar så tänd ett doftljus eller använd en duschkräm med uppiggande doft när du fixar till dig