Stress Kommunikation Gruppdynamik


28 september 2010

Låt inte hjärnan fresta dig...



Jagar du kalorier med lyslampa, försöker du dra ner på kalorierna eller är drömmen att få göra några extra hål i svångremmen?
Måste i så fall åter påminna dig om att din största motståndare att ändra dina vanor är som alltid, din hjärna (läs mera under inlägg Det finns ett ljus i tunneln).

Det värsta hjärnan vet, är när vi försöker ändra våra vanor – hon älskar rutiner och tar emot alla typer av förändringar med misstro, även de som är goda.
Dessutom så behöver hon ha stabilt blodsocker. Svajigt blodsocker, som går upp och ner påverkar inte bara energi i allmänhet utan även vår förmåga att minnas och lära oss nytt. Så om du vill fortsätta att lära dig saker, hålla dig alert och hålla ålderstecken som senilitet borta så länge som möjligt, så håll blodsockret på en jämn nivå.

Den delen av vår hjärna som styr inlärning och minne, Hippocampus blir oerhört negativt påverkad av en obalans av blodsockerhalten.

20 % av vårt kaloriintag under dagen, går på direkträls rakt in i vår hjärna. Hon kräver att få ett kontinuerligt intag av glukos – som hon får bäst genom kolhydrater varav vanligast är frukt, grönsaker och fullkorn. Detta vill hon ha i en jämn tillförsel, inte stora lass då och då, utan i små mängder.

Precis som vi under den större delen av människans levnad här på jorden har intagit föda, småätit hela tiden -

titta där ligger en hasselnöt, och där bågnar en hallonbuske, och mitt i allt i hopa finner vi ett fågelbo med ägg.

Det var bara att hugga i när vi hittade något att äta. Varken kyl eller frys fanns till att förvara födan och tungt att bära på för mycket packning, då vi ständigt var i rörelse.
Så har vi levt under miljontals år, och så har vi danat vår hjärnan. Hon vill ha lagom mängd energi varje dag, inte för mycket och inte för lite. Därför är det bättre med flera små måltider än få stora. Om hon inte får det, så skriker hon efter snabba kolhydrater, och lurar oss att äta fel. Bara för att hon ska tillfredsställa sig, hon struntar i detta läge totalt i midjemåttet.

Hjärnan trivs bäst med att vi har ca 25 gram glukos i blodet, det är ungefär en banan. Dessutom så består hjärnan av 60 % fett, därför är inte fett så farligt för oss (som man tidigare har trott), bara vi äter rätt fett. Det är omättat fett och fettsyror (exempelvis nötter och linfrön) så mår vi bra.

Så stoppa i dig då och då under dagen någon frukt eller grönsak – men du strunta i Dajmen, för det är bara hjärnan som försöker dupera dig.
Bland annat så lurar hon i dig att det är bara för den här gången, en Dajm kan ju inte vara så farlig… känner du igen argumentationen?