Stress Kommunikation Gruppdynamik


23 mars 2010

Det finns ett ljus i tunneln...



Till alla som jagar och jagar… ett illusionistiskt ideal, nu kan ni sluta jaga!

Ja, så drastiska besked kastar jag ur mig i dagens inlägg. Sluta att sträva efter olika viktideal, besluta dig för hur du vill se ut /vara och sträva dit.

Lägg alla dieter som GI, Atkinsson, Viktväktarna och allt vad de nu heter på hyllan – låt dem hamna i kategorin; dåliga beslut och glöm dem! För den motståndaren du ska besegra är inte frestelser av de ljuvliga chokladkakorna, de doftande nybakade bullarna, delikatessdiskens frodiga innehåll – nej, det är något mycket större och framförallt större utmanare än så – hjärnan!

Alla försök att starta om på ny kula, ändra matvanor, slutar oftast med att efter ett tag är vi är tillbaka på ruta 1, och i värsta fall så blir vår kroppshydda efter den sista ansträngningen ännu större – vi hamnar i jojo-bantarens onda cirkel.

Råden till alla som vill gå ner i vikt är oftast; rör på dig och ät mindre – detta är som ett mantra, om och om igen skanderas detta.

Men riktigt så enkelt är det dessvärre inte, faktiskt.

Eftersom det är vår supervisor, hjärnan som styr vårt ätbeteende och våra behov. Än en gång så är det vårt belöningssystem som i slutändan bestämmer – sedan kan coacher inom olika viktreduceringsdoktriner påstå hur mycket som helst, det är hjärnan som bestämmer – basta!

Om detta kan man läsa i en fantastisk bok, som jag verkligen rekommenderar Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh – köp den!

Hela boken går ut på att förklara varför vi beter oss på ett sätt, hur hjärnan med sitt belöningssystemet spelar oss ett spratt – men kanske det viktigaste; vi får veta hur vi ska samarbeta med den istället för att försöka lura eller motarbete den.

Istället för att du arbetar mot hjärnan så jobbar du med den – sannolikheten är ganska stor att du kommer att lyckas, i alla fall större än när du försöker hindra hjärnan och dess rätta natur.

Boken ger råd till alla som vill gå ner i vikt utan bannor och förbud. Om du arbetar med rådgivning och hjälp inom hälsofrågor så får du ett fantastisk bra hjälpmedel. Bara detta att man får kunskapen varför vi beter oss på ett speciellt sätt, varför vi blir sugna på vissa saker, varför det är så svårt att låta bli?

Ja, för det är så att dra ner på på konsumtionen av mat, ja ni vet äta så lite som möjligt, det är dömt att misslyckas enligt Dr. Ingvar - ja det är faktiskt mera svårt att gå ner i vikt än att sluta röka om man använder sig av vissa bantningsmetoder.

Om du ska nå målet att gå ner i vikt, behålla det och vara lycklig - så måste du äta rätt mat och bli mätt, du måste röra på dig, sova gott och slutligen minska på skitstressen allt enligt Ingvar.
Det finns inga andra sätt att nå dit, för hjärnan har alltid sista ordet!