Stress Kommunikation Gruppdynamik


18 mars 2010

Meditation är till för alla!


Mental övning steg 3

Lite mera flum och pling-plong…

Allt för många av oss, inklusive jag själv upplever eller har upplevt att avslappnings- och framförallt meditationsövningar ofta är förenat med flummighet, pling-plong och övervintrade hippies. Men inget kan vara mera fel – det är absolut motsatsen till vad flum står för, utan är i högsta grad en jordnära och verklighetsbaserad aktivitet, som alla mår bra utav att nyttja.

Nu är det dags att ta tillbaka meditation- och avslappningsövningar till oss vanliga dödliga – låt oss ta ut den i dagsljuset, den är till för alla!

De flesta har i och för sig redan mediterat utan att veta om det, för visst har du någon gång bara suttit och tittat ut genom ett fönster utan att tänka på någonting? För just att sitta och vegetera utan att göra någonting är en typ av meditation.

Meditation är en teknik som man använder sig av för att man ska slappna av och få energi.

Precis det är meditation, att paketera in alla jobbiga tankar som ständigt kretsar inom oss, stänga dem ute för ett tag så att positiva tankar ska få gro inom oss istället. Men meditation handlar även om att vara här och nu, inte tänka på det som varit eller som ska komma – utan just vara närvarande i det du gör, just nu.

Att lära sig detta är inte svårt, problemet är att ge sig själv tiden och tro på det!

Det är bara att ta itu med följande moment, kom igen du ska se hur lätt det är!

1. Du måste hitta en bra plats, ett ställe du inte blir störd på. Du ska ta bort så många distraktionsobjekt som möjligt; ha sköna kläder på dig helst inget som sitter åt (knäpp upp gylfen i de tajta jeansen, lossa på slipsen etc.).

2. Sätt sig på en stol med rak rygg, eller på golvet på en kudde (glöm Lotusställning, det är överkurs), du ska sitta med rak rygg. Slappna av så mycket som möjligt, fokusera blicken på något som finns i närheten eller blunda ögonen, gör det du trivs bäst med. Om du somnar så kan vi konstatera att du uppnått en sak i alla fall, du är avslappnad men du mediterar inte, så försök att låta bli att somna.

3. Nu ska du helt fokusera på din andning och inget annat. Om det är svårt att skingra tankarna så kan du helt sonika tänka ”jag andas in, jag andas ut” om och om igen. Vissa gillar att upprepa ett ord om och om igen, ett mantra. Välj i så fall ett ord som har speciell betydelse för dig; ett namn på någon du älskar, en textrad från en sång du gillar, o.s.v. Du får själv avgöra hur du gör, bara du 100 % koncentrerar dig på din andning och inte låter tankarna fara omkring och tänka på andra saker, ex. jobbet eller vad du ska ha till middag – ja, du ska helt enkelt bara tänka på din andning och inget annat. Du ska vara här och nu, ingen annanstans – varje andning skall rensa dig från dina tankar och stress. Detta är inte speciellt lätt, att koncentrera dig enbart på din andning – du kommer märka att det plötsligt finns en massa ljud som kommer att störa dig första gångerna du övar, ljud som finns inom dig. Initialt kommer du bara klara av några in- och utandningar innan du förlorar koncentrationen och tankarna skenar iväg, tillbaka till jobbet eller till kvällens aktiviteter. Det gör inget, det är helt normalt. Efter ett tag kommer det bli bättre och bättre – här ger övning färdighet.

4. När tankarna kommer, vilket de kommer att göra så ska du inte bli förbannad utan det är bara att inse faktum. Det du ska göra är att acceptera att de poppat upp, för att återgå att ta uppmärksamheten till andningen igen. Här kan du upprepa ditt mantra igen, ”jag andas in, jag andas ut…”. Så notera vad din distraktion är, återgå sedan till att tänka på andningen igen. Låt inte ilskan och irritationen ta över, då blockerar du din koncentration.

5. Du ska koncentrera dig på andningen i ca 15 minuter. Det är svårt i början så ta en 5 minuter åt gången så kan du förlänga tiden efterhand. När övningen är avslutad ska du inte stressa tillbaka till dina förpliktelser. Om du går för snabbt tillbaka kan göra dig stressad, utan sitt still i ett par minuter och låt alla tankar flöda inom dig. Du kan resa dig upp och sakta röra på din kropp – låt fötterna och händerna cirkla runt i mjuka rörelser.

Om du använder dig av denna enkla men nog så effektiva övning, så kommer du inte märka stora förändringar från början. Den stora revolutionära skillnaden kommer du bli varse när du ställs inför en akut stressad situation.

Koncentrationen och själsfriden som du kommer att känna om du kontinuerligt mediterar kommer att i slutändan göra att du sakta kommer må bättre och eliminera en massa skitstress som du går omkring och bär på. Du kommer att få en massa ny energi och ökad livslust.