Stress Kommunikation Gruppdynamik


24 mars 2010

Bli man sjuk av att vara trött, eller är det tvärtom?



Igår var jag på en föreläsning ute på Stockholms Universitet, det handlade om sömn, stress och hälsa – och arrangör var Stressforskningsinstitutet.

Tänk att här berättade några av världens främsta forskare och digniteter om de sista forskningsrönen, för vem som helst som önskade lyssna – och vi var många – hela den stora aulan var proppfylld av entusiastiska åhörare. Vi fick lära oss en massa nytt om sömnens och stressens orsak och verkan, både för unga och gamla.

Så blir man sjuk av att vara trött eller är det tvärtom, blir vi trötta av sjukdom?

När man ställer frågan till svenska befolkningen ”känner du dig trött och håglös” så kan man notera att 34 % av männen och 41 % av kvinnorna upplevde att de var väldigt trötta under veckorna.

När man sedan fördjupar sig undersökningen så kan man konstatera att när man ska definiera frågeställningen ”hur mår du?”, att när man då eventuellt svara ”seså där” eller ”jag mår inte så bra”, så är denna diagnos oftast förknippad med att man är trött – ja, om man inte mår så bra, är dålig eller brist på sömn, som är orsaken.

Forskningen kunde notera att om man känner sig sjuk oftast beror på det på trötthet.

Tröttheten beror på olika parametrar, enligt följande rangordning:

1. Först och främst så är vi trötta för att har dålig sömnkvalité, detta kan beror på att man blir störd under sömnen p.g.a. ljud, att du snarkar eller för högt BMI. Om du slutar att snarka, minskar på ditt BMI så blir man mindre trött.

2. Nästa orsak är stressen som gör att vi sover dåligt och är trötta. När vi stressar så sover vi dåligt, vi hamnar allt för sällan i djupsömn, där kroppen reparerar skador och neutraliserar stresshormonproduktionen. Vår sömn är ytlig, vi vaknar lätt och drömmer väldigt mycket. När vi drömmer jobbar kroppen är mera aktiv än någon gång under dagen… inte konstigt att vi är trötta dagen efter!

3. Den tredje orsaken är att vi sover för kort tid per natt. Det vi behöver är ca 7 timmar för män och 8 timmar för kvinnor/per natt!

Om du är väldigt aktiv under dagen, jobbar och stressar runt så är detta bra för dig. Bara du har förmågan att stressa av och kopplar av när du ska sova. Ett sådant liv; ett aktivt liv som tömmer dig på energi under dagen, för att slappa och koppla av när du kommer hem – leder till en bra sömn och ett friskare liv!

Så oförmågan att stänga av oron verkar vara den avgörande faktorn för sömnstörning.

Så vad ska vi göra om sömnen har blivit dålig ibland?

Ja, om detta inte är ett dåligt mönster som är mera standard än undantag så kan man ta igen förlorad sömn tillfälligt. Den underbara tuppluren, är perfekt återhämtare – men den ska vara på minst 30 minuter; det innebär att du sover ca 20 minuter – och kroppen får lite respit.

Men glöm inte att om du ska ligga och vila dig, så gör det inte för sent för då senarelägger du insomningen för natten – och det är den som är viktigast!

Föreläsningen tog även upp ungdomars sömnvanor, eller snarare brist på sömn. Det var en skrämmande information som vi fick ta del av. Våra tonåringar sover i snitt 1,5 – 2 timmar för lite varje natt!

Ja, varje morgon vaknar våra adepter upp med sömnbrist. Det är självklart inte bra, hur ska de kunna koncentrera sig på skolarbetet, klara av att sitta still, orka äta, vara receptiva och glada?

Hjärnan är extra känslig vid tillväxtperioder och när vi står inför mognadsprocesser, som är precis vad man är under 12 – 25 års ålder (hjärnan är färdigutvecklad vid 25 års ålder). Biologiska och psykologiska förändringar är vad som sker när våra barn sover för lite, det visar sig i förändringar i beteende, emotioner, uppmärksamhet och slutligen både den mentala och fysiska hälsan.

Problemen som blir p.g.a. tröttheten för våra barn är:

• Störd dygnsrytm

• Sömnbrist

• Ljusbrist

• Stress

• Trötthet

• Depression

Ja, så här illa är det!

För allt för många unga ser tillvaron ut. Under arbetsveckorna så går de och lägger sig alldeles för sent, de sitter alldeles för mycket inomhus, är alltid uppkopplade/tillgängliga. När så helgen kommer så sover de ut – och det innebär att de med lätthet sover fram till 12-13 tiden på dagen, går och lägger sig ännu senare än under veckorna – och på måndagen så börjar allt om igen.

Detta ekorrhjul är förkastligt för dem!

Sömnens oregelbundenhet skadar den naturliga dygnsrytmen, allt enligt forskningsrön. När det gäller dygnsrytmen så är den genetisk betingad, och denna ständiga förskjutning av sömnvanor gör att allt fler tonåringar blir kvällsmänniskor. Detta är en fysiologisk omställning som i förlängningen kommer påverka allt och alla.

Så inte nog med att de sover oregelbundet, så är bristen på dagsljus förödande. Och allt för många av våra ungdomar missar dagsljuset allt för mycket. För att vi ska uppnå en naturlig reglerad dygnsrytm så behöver vi få minst 20 min/dygn av dagsljus (sol). Det är som alla vet en bristvara i Sverige under vintern, så därför är det ännu viktigare för oss att vara ute varje dag.
Den här snörika vintern har utifrån att ombesörja att vi får tillräckligt med ljus varje dag varit perfekt – snö fördubblar ljusintensiteten.

Våra ungdomars tillvaro är att vara i ett ständigt mörker. När de går iväg på morgonen under vinterhalvåret så är det mörkt, oftast sitter de inne på rasterna, när de går hem så är det mörkt, sedan sitter de inne framför dataskärmen eller TV, för att med Ipoden i örat somna in… när helgen kommer så sover de fram mot eftermiddagen, segar sig runt utan att ha en enda tanke på att gå ut och få lite dagsljus.

Om vi ska bejaka vår naturliga dygnsrytm så ska vi hålla hormonet melatonin i rätt balans. Melatonin styr vår dygnsrytm, och är som högst när det är mörkt och lägst på morgonen när ljuset återvänder.

Därför så blir effekten att om vi går ut på förmiddagen och får mest dagsljuset då, så påverkar det melatoninnivån och gör att vi får det lättare att somna in på kvällen.

Om du är kvälls eller morgonmänniska grundar sig mycket på om du får dagsljus under dagen.

• Ljus på morgonen – morgonmänniska

• Ljus på kvällen – kvällsmänniska

Så om du vill ändra dina sömnvanor, så kan man förenklat säga att om du vaknar alldeles för tidigt på morgonen (vanligt hos pensionärer) så gå en promenad på eftermiddagen. Har du svårt att somna in på kvällen, och är morgontrött – ut och knalla på förmiddagen.

Så sanningen är att tröttheten gör att vi blir sjuka, i alla fall upplever vi att vi är sjuka!