Stress Kommunikation Gruppdynamik


26 mars 2010

Lev här och nu!




Hjärnan mår bra av att emellanåt få stillhet.

Ja, det är kanske inte någon nyhet att harmoni och stillhet mår vi bra av. Det som är speciellt är att nu kan man vetenskapligt bekräfta det som österländska munkar vetat om i tusentals år – och då har det plötsligt blivit en sanning!

Den delen av hjärnan som man kan registrera aktiviteter som ger lugn och lycka, förstärks efter att man mediterat, det har man nu kunnat avläsa genom magnetkamera.

Med andra ord; meditation är bra för ditt välbefinnande!

Under en normal dag för de flesta av oss, så blir vi avbrutna hela tiden. Det är saker eller händelser som stör oss, om och om igen.

Plötsligt när vi sitter och koncentrerar oss inför en uppgift, ringer telefonen, kommer det ett SMS – genast måste vi svara; ta reda på vad det står…

Medan vi lagar mat kommer barnen och undrar över något, samtidigt har vi radion på som ger oss det senaste av nyhetsflödet.

Innan vi hoppar i säng måste vi kolla om chefen skickat den senaste rapporten via mail, när vi ändå är uppkopplade så kan vi lika gärna kolla det senaste som hänt i världen…

Ja, så här kan det se ut – hela vår tillvaro är hyperaktivt och vi har 100 % uppmärksamhet på allt som tänkas kan korsa vår väg. Detta kräver att vi övar upp oss och blir mästare på att göra prioriteringar och välja på vad vi ska fokusera vår uppmärksamhet.

Det är jättesvårt, att klara av att stänga ute distraktionsmoment, att vara selektiv i vad du ska bry dig om och vad du ska strunta i – för de flesta av oss så är detta omöjligt.

I slutändan leder detta till olika symptom; oro, dålig sömn, nedstämdhet, magproblem och muskelspänning.

Problemet är att leva i nuet, för de flesta tänker mera på vad som hänt eller vad som ska hända – så att de glömmer att leva här och nu!

För att klara av alla dessa avbrott, valsituationer och distraktioner måste vi öva oss på träna att i medvetande vara här i nuet, det kallas mindfulness.

Mindfulness är att accepterande förhållningssätt till livet. Att koncentrera sig på det som sker i nuet – utan att värdera vad som händer. Man ska bara stilla konstatera att det som sker det sker utan att hänga upp sig på det.

Vi ska bli medvetna om sådant som stör oss i vår vardag och som gör att vi tappar koncentrationen ex. TV, SMS, telefoner, etc. som alla har det gemensamma att de pockar på vår uppmärksamhet – och stör.

Vår simultanförmåga är ju självklart något jättebra, och är ständigt under utveckling. Bara vi inte glömmer att vi behöver ett stilla lugn, vilket är en lyx i vårt moderna samhälle.

Så det vi ska göra är att ta till enkla meditationsövningar kontinuerligt i vår vardag, så att vi lär oss vara närvarande i ögonblicket, och glömmer för ett tag vad som har hänt eller ska hända.

Genom mindfulnessövningar så kommer du att må bättre både fysisk och psykisk.

Genom EEG och magnetkamera kan man mäta vad som händer i vår känslodel av hjärnan. När vi är stressade så ökar aktiviteten i högra delen av vår pannlob medan när vi är lugna och harmoniska så aktiveras den vänstra.

Om du mediterar ofta så kommer den delen av hjärnan som består av lugn och harmoni bli större – bokstavligt talat. Detta har man kunnat studera på tibetanska munkar, som har en klar förskjutning av hjärnaktiviteten i den vänstra halvan – detta positiva tillstånd hade de även när de inte mediterade.
Denna positiva förändring har man även sett hos ”vanliga” amerikanare, som börjat meditera, ganska snabbt efter att de börjat kunde man se skillnader.

Inne i vår hjärna finns en liten mandelkärna som heter Amygdala, hon är väldigt aktiv när vi blir stressade, negativa känslor som ilska, raseri och fruktan styrs från henne m.m. Hennes aktivitet minskar hos dem som mediterar regelbundet.

De som mediterar ofta blir inte lika stressade när det hamnar i oroliga miljöer, även nivåerna av stresshormonet kortisol minskar hos dem som använder sig av mindfulness.

Så ännu en gång så kan man glömma att meditation och då framförallt mindfulness skulle vara något flummigt. Det är faktiskt så att man kan notera direkta positiva förändringar i hjärnan.

Så lär dig mindfulness, och det gör du genom att lägga fokus på nuet, utan att bedöma vad det är som sker – du bara registrerar att något händer, låter det bara flyta förbi i ditt medvetande utan att bry dig.

Denna förmåga har vi alla inom oss, att vara i ett absolut ögonblick, det var så vårt medvetande fungerade under våra första miljoner år på jorden – dessvärre så har denna tankegång blivit glömd och underprioriterad. Nu är det dags att väcka upp den igen, och lära oss leva här och nu!

Vår förmåga att bli distraherade har utvecklats och vår simultanförmåga, men bägaren har blivit full, snart rinner det över – det finns för mycket som stör oss.

Så lär dig fånga dagen, för det är faktiskt det enda som du har möjlighet att kunna påverka!

Det som har skett har skett, och det som ska ske kan bara framtiden sia om…