Stress Kommunikation Gruppdynamik


15 mars 2010

Bättre sömn till folket!



Om vi summerar de inlägg som jag hitintills skrivit, så är nog de om hur viktigt det är med sömn, i klar dominans. Så därför blir jag alltid extra lycklig när jag får ytterligare bevis som stärker min tes; ”bättre sömn till folket!”.

I söndagens SvD fanns en lång artikel om sömnens betydelse, om du vill läsa den i sin helhet så klicka här; SvD 14 mars 2010

Kort skulle man kunna sammanfatta artikeln med att i vårt samhälle där vi kontinuerligt lär oss att hitta oss själva, detta ständiga sökande i vårt inre så återstår just sömnen som outforskat. ”Sömn är ett kapital i det projekt som heter ett hälsosamt liv”, men alldeles för många sover för lite och dåligt.

Vi i Sverige, vi sover allt mindre och mindre – det är faktiskt så illa att hälften av vår befolkning sover så lite att det är hälsofarligt. Vi behöver sova 7-8 timmar per natt, men de flesta sover mindre, och det oroande är att allt tyder på att vi håller på att minska ytterligare på sovtiden.

Enligt Torbjörn Åkerstedt (sömnforskare på Stressforskningsinstitutionen på Karolinska sjukhuset) beror det bl.a. på att vi är alldeles för aktiva innan vi ska sova, och vi använder sängen till en massa saker; TV tittande, TV-spel, dator, läsa böcker, m.m.

Enligt Åkerstedt så gör det detsamma om det är tråkiga eller roliga saker vi sysslar med innan vi ska sova, det stjäl vår energi och gör att vi senarelägger vår möjlighet att slappna av – vilket är ett måste för att kunna falla i sömn och få en sömn med god kvalité.

I sängen ska man bara göra två saker; sova och älska, that’s it!

Jag har berättat flera gånger att vi behöver en bromssträcka för att komma till ro så att vi kan somna in – och det får man inte när man läser eller kollar en bra film! Åkerstedt säger; ”ur ett sömnperspektiv spelar det inte stor roll om det är ett tråkigt måste eller en rolig aktivitet vi fyller kvällstiden med” och han fortsätter det ”senarelägger tidpunkten där vi är avslappnade nog att kunna somna”.

Innan det blev möjligt att bedriva kvällsaktiviteter p.g.a. brist bl.a. på elektricitet så fanns det inga distraktioner utan fram mot kvällen så blev det tråkigt och det fanns inget annat än att gå lägga sig!

Problemen med vår sömn kan man dela in i tre områden; att somna in – avbruten sömn – för tidigt uppvaknande.

Om man går tillbaka och studerar hur vi sov när vi i huvudsak var agrara, innan industrialismen tog över våra liv med stämpelklocka, underordning av andras tider, ja då vi följde solens och naturens årstidsväxlingar, hur sov vi då?

Jo, då bestod sömnen av två perioder. Vi sov ett pass, för att sedan vakna upp gjorde någonting ex. man tog ett varv runt gårdshusen, fixa elden eller varför inte man kelade med sin sänggranne, sedan somnade man om igen, sov tills man vaknade på morgonen.

Detta konstaterande är kanske svaret på varför vi sover i olika pass; det ska vara så helt enkelt. Att sova i 7-8 timmar i ett enda lång sömn är för oss som arten människa onaturligt. Men eftersom när vi får rådet om att värna om sömnen, från terapeuter och läkare (ja, även jag får nog ta på mig lite kritik) snackas det inte om det normala av att vakna mitt i natten, gå upp göra något för att sedan gå och lägga sig igen – istället så framställs detta uppvaknande som hälsofarligt och skapar en oro och stress hos oss när vi ligger där och vrider och vänder på oss under vargtimmen.

Det har blivit alldeles för ångestladdat att inte sova, så i slutändan så blir oron för att inte kunna sova, orsaken till varför vi inte sover – det vi hamnar i är verkligen ett Moment 22 tillstånd.
Att ha god sömn har blivit en statussymbol som alla eftersträvar, just detta kan vara stressande i sig själv.

Vår sömn består av olika cyklar, det vi kallar för lätt-, djup och REM-sömn.

När vi befinner oss i djupsömn så reparerar hjärnan organiska skador vi fått p.g.a. av stresshormoner.


Lättsömn ta vi itu med den intellektuella delen av hjärnan
som vi inte hunnit bearbeta underdagen.

REM perioden är precis i slutet av varje period, det är under den vi drömmer.

Så var 90 - 120 minut så vaknar vi faktiskt lite till för att somna in igen, detta kommer vi inte ihåg på morgonen.

Sammanfattingsvis kan man beskriva en sömncykel av att den består; först av en period av lättsömn då vi sover ytligt och kan lätt bli väckta, sedan går vi i REM-stadiet och drömmer, därefter faller vi in i djupsömn då vi i det närmste är i ett medvetslöst tillstånd, för att sedan börja gå upp till ett medvetande tillstånd igen, precis innan vi hamnar i lättsömnen passerar REM stadiet igen, och med detta så hamnar vi i drömmens värld igen. Allt sker med en intervall av ca 90 minuter, och så här håller det på större delen av natten.

Att vi kommer ihåg våra drömmar beror just på att vi drömmer som mest precis innan vi hamnar i ett uppvaknande tillstånd.

Så mitt råd, till alla ni som har problem med sömnen, slappa ordentligt innan ni går till sängs, och då menar jag att hjärnan ska få koppla av - från nästan alla intryck - svårt men ett måste! Sedan så har ni mörkt, svalt och tyst runt omkring er, faller i sömn, om ni sedan vaknar under den berömda vargtimmen - acceptera detta faktum, inse att det är naturligt, det är som det ska - pussa på grannen, gå en runda i lägenheten, klappa katten - gör som våra förfäder, kolla att allt är bra, kryp sedan tillbaka i sängen, dra täcket över huvudet och inse att livet är underbart och allt är som det ska! Sov gott!