Stress Kommunikation Gruppdynamik


9 mars 2010

Fyra energikickar för att orka njuta av livet!!


Fyra knep att ta till när du behöver koppla av!

Hur är det, ser du till att ta små micropauser under dagen eller är du hela tiden högeffektiv så att du ignorerar ditt behov av att ta igen dig emellanåt?

Allt för att du ska kunna hinna med så mycket som möjligt, är det så dina dagar ser ut eller …?

Hur mår du på fredagen när du kommer hem efter en veckas arbete, är du helt slut och tänker bara – gud vad jag ska sova hela helgen.

Om du istället tagit dig tiden att emellanåt stoppa in några minuter då och då med olika typer av avslappning så skulle fredagen troligen se helt annorlunda ut. Då skulle du istället tänka; jippiii äntligen fredag och nu ska jag ha himla kul hela helgen med bara en massa energitillförande aktiviteter på min agenda!

Det är faktiskt så att om du bara tar till dig lite micropauser under dagen så orkar du mer och får en massa extra energi. Det är speciellt fyra tekniker som hjälper och bidrar till att du i slutändan mår bättre.

De är:

1. Hjärnkemin; När du aktivt använder musklerna så frigörs endorfin, kroppens eget morfin. Det gör dig på gott humör och mera avspänd. Det sker när du exempelvis gör olika motions-, yoga- och meditationsövningar.

2. Andningen; All avslappning sker genom att du kontrollerar din andning. När vi är avslappnande så andas vi ända ner i magen. Alla kroppens celler får därigenom syre och lugn infinner sig. När du är stressad så blir andningen snabb och ytlig. Du kan påverka andningen och på så sätt lugna ner dig och hämta kraft. Detta sker genom olika andnings- och avslappningsövningar.

3. Mental träning; Ta kommando över dina tankar och flytta fokus från det som du upplever är stressande och som du stör på och tänk på positiva saker istället. Genom affirmationer eller visualisering kan du jaga bort hjärnspöken och bryta negativa tankebanor. Koncentrera dig på andningen för att frammana känslor av värme och tyngd i olika kroppsdelar.

4. Muskler; Du kan inte slappna av om dina muskler är spända, det är faktiskt helt omöjligt! Om du är stressad så spänner du medvetet eller omedvetet dina muskler. Lär dig att tyda din kropp, så att du vet när dina muskler är avspända och hur det känns då. Genom att du får din kunskap om dig själv kan du lära dig att muskel för muskel slappna av och uppnå ett avslappnat tillstånd.

Så lär dig att ta kontroll över din kropp och dess funktioner så kommer du att kunna njuta av din ledighet, istället för att som nu bränna all ork under vardagen!

För i slutändan så måste vi ju få energikickar för att orka njuta av livet!