Stress Kommunikation Gruppdynamik


1 mars 2010

Att älska dig själv!


Vi måste lära oss att älska oss själva!

Din självkänsla är inte något statiskt inom dig, som du inte kan ändra. Nej, den är i högsta grad något dynamisk som om vi bara vill kan förändra, till det bättre!
Det är du själv som håller i dirigentpinnarna och har all makt och förmåga att påverka.

Använd dig av olika verktyg för att förbättra eller för somliga för att få självkänsla.

Steg för steg tar du små, men ändå progressiva steg framåt, där målet är att må bra att älska dig själv!

Speciellt tre olika verktyg tar jag upp här. Det finns en uppsjö av verktyg, men dessa är enkla och konkreta, därför blir det realistiskt att få just dig att ta ett första steg, att må bra.

Verktygen är:

Lyssna till din egen känsla; träna på att lyssna på din egen inre röst. Vad är det du egentligen vill i olika valsituationer. Att följa din egen röst, förlita dig på ditt egna val och känslor, avstå och sätta gränser för att istället följa ditt hjärta.
Det är du som viktigast, det är vad du vill som är viktigast. För om du ska kunna visa andra att de är viktiga så måste du även visa dig själv att du är viktigt inför dig själv. Ställ frågorna; hur skulle jag säga, tänka eller göra om det var min bästa vän som hade sagt eller gjort det du just gjort? Behandla dig själv som din bästa kompis!

Affirmationer; bestäm dig för att regelbundet avsätta tid för att byta ut tankar som ständigt kretsar i ditt huvud till positiva tankar som lyfter dig istället. Träna och öva på att säga bra, positiva saker om dig själv. Sätt upp små lappar på anslagstavlor, vid badrumsspegeln eller kylskåpet där det står positiva saker om dig själv, ex. ”jag är värdefull”, ”jag kan vågar” etc. Upprepa dessa omdömen om dig själv kontinuerligt under dagen, högt eller tyst för dig själv, men säg dem som om du tror på dem med hela din kropp och känsla.

Skriv i en lyckobok; använd dig av en dagbok, loggbok för att där notera och skriva ner saker, händelser som är utvecklande i ditt liv. Det kan vara lyckostunder, bra saker som du gjort, utmaningar, tacksamhet, roliga saker som skett – ja, helt enkelt positiva händelser som du råkat ut för. Under dagen ska du vara observant på situationer som du kan skriva ner i din loggbok, detta kommer innebära att du kommer ha fokus på positiva saker istället för att bara se det tråkiga – för det vi letar efter får vi mera av!


Börja med någon eller varför inte alla reda idag!

Självkänslan sitter i din mage, självförtroendet i huvudet - förlita dig oftare på magkänslan! Intuitivt reagerar vi med magen först, efter någon hundradels sekund åker känslan upp till huvudet.