Stress Kommunikation Gruppdynamik


5 mars 2010

Du måste varva ner emellanåt!



Stress är faktiskt något riktigt bra, problemet är att vi allt för ofta inte stressar ner utan ständigt har för många järn i elden. Det vi måste lära oss är att byta ut negativ stress mot positiv, att lära oss varva ner och det snabbt!

Att ha fullt upp är inte skadligt, snarare tvärtom det är viktigt och gör att vi mår bra. Det är bara att lära sig att se till att vi mellan stressperioderna tar oss tiden att vila.

För allt för många av oss går livet bara runt, runt. Vi befinner oss i ett hamsterhjul – ett evigt kretslopp som består av; jobb, barn, hemmet, släkt och vänner – allt ska vi hinna med att ta hand om. Detta är i och för sig inte skadligt, snarare så ger det oss energi, vi blir mera effektiva och i slutändan så mår vi bättre. Detta grundar sig på en enda sak och det är att du stressar rätt och varvar ner emellanåt.

Om vi inte hade förmågan att stressa skulle vi vara döda, vi skulle inte orka leva och det skulle inte finnas någon energi till att ta oss framåt. Att ha ett måste, inkluderat med en gnutta stress är själva drivkraften för vår existens.
Stress är en överlevnadsmekanism, det är med andra ord något riktigt bra – problemet är inte stressen i sig utan bristen på jämvikt i tillvaron. Lika delar stress med vila måste vara vårt livselixir.

Det är vår hjärna som ställer om sig inför olika faror, håller du på att bli uppäten av lejon eller påkörd av en bil när du passerar ett övergångsställe så ställer kroppen om sig till försvar för denna fara som dykt upp.

Dessvärre så är det så att samma mekanism sätts igång om du oroar dig för något som kanske kommer ske eller när du frustrerad springer efter bussen. Samma stresshormonspåslag inträder oavsett stress = fara.

Om du nu ofta är orolig för framtiden, blir frustrerad när ungarnas rum är ostädat, att inte hinna med deadlines o.s.v. så kan vem som helst förstå att detta ständiga stresspåslag är inte att rekommendera – det är inte nyttigt! Om du är ständigt stressad och du aldrig får vila kommer göra att din kroppen till slut tar skada.
Därför så är en viktig del i stresshantering just att lära ut att byta negativa tankar mot positiva.

Men ändå viktigare är att lära sig att varva ner, att ta kommando över sina tankar så att hjärnan får vila – och det ska ske snabbt! Detta sker förslagsvis genom avslappningsövningar ex. andningsövningar. Ett annat sätt är att koppla av med saker som kräver din absoluta närhet, att leka med barn är genialt, eller bara stirra ut genom fönstret, ta en fikastund med kollegor etc. Dessa avbrott i det dagliga pusslandet, är oerhört viktiga, de kallas för micropauser. Ni behöver inte lägga er ner för att hämta styrka, nej bara se till att skingra tankebanorna från alla måsten!

Det är oftast när vi är lediga som vi blir sjuka i utmattningssymptom. Detta kan bero på att immunsystemet styr det så att när vi har tid så blir vi sjuka, då det passar bättre. När vi utsätter oss för en stressad verklighet triggas andra funktioner upp i vår kropp, som gör att vi inte känner att vi stressar för mycket. Detta Moment 22 tillstånd gör att vi kan mala på utan att ta notis om hur vi egentligen mår. Så när vi får lite respit, och tar igen oss – då reagerar kroppen genom att vi blir sjuka.

Man kan säga att stressjukdomar är baksmällan av för långvarigt idogt stressande. Oavsett vem du är, hur mycket stress du klara av, så blir det i slutändan att baksmällan kommer. Det är precis som alkohol, helt individuellt hur mycket och ofta du kan dricka. Somliga kan dricka oftare än andra utan att bli påverkade eller beroende, medan andra klara av mindre. Precis likadant är det med stress, det är helt individuellt hur mycket just du klarar av, men en sak vet vi det är efter ett tag säger kroppen STOPP, det är 100 % säkert.

En liten avslappningsövning att öva på i helgen, den är bra att använda när du snabbt behöver slappna av ex. på jobbet.

• Koncentrera dig på att slappna av. Fokusera uppmärksamheten på din andning och ta ett djupt andetag och håll andan.

• Håll andan samtidigt som du spänner en bestämd muskelgrupp, t ex i ansiktet, i benen eller i armarna.

• Slappna av i musklerna igen samtidigt som du långsamt andas ut. Känn hur spänningarna lossnar och dra axlarna tillbaka. Upprepa övningen tills du har gått igenom muskelgrupperna.