Stress Kommunikation Gruppdynamik


10 mars 2010

Belöningssystemet gör oss tjocka!


Vårt magomfång blir bara större och större, ja den översta byxknappen trycker in precis i samma nivå som naveln – det gör ont! Varför blir det så? Jo, det är bl.a. stress och sött som gör att vi sakta men säkert går mot någon som liknar Barbamammans kroppsformat, rund om magen.

Om detta kan vi läsa i dagens SvD (10 mars 2010) där dr. Martin Ingvar skriver om ”Stress och sött bygger buk”.

Orsaken till detta beror på att vårt belöningssystem sitter hjärnan. Detta system skapades från en tid då vi som art, ständigt sökte efter föda. Den är till för att vi ska göra saker som är bra för vår arts överlevnad; där ingår att sova, älska och äta. Snabba kolhydrater är det enklaste och mest lättsmälta ämnet för vår hjärna. Därför är den så populär för henne, den kräver minimal insatts att förvandlas till socker, som den älskar!

När vi är stressade så omvandlas socker till fett, som samlas speciellt i buken. Ingredienserna för detta är vår moderna livsstil; för mycket negativ stress, snabba kolhydrater; som godis, vitt bröd och pasta, för lite sömn och motion kokar ihop allt till en soppa som gör att vi blir tjockare och tjockare.

Ju, tröttare vi är desto mer skriker hjärnan, vår supervisor efter mera energi – och då vill hon speciellt ha snabbverkande saker, speciellt då socker eller snabba kolhydrater är populär ingredienser för henne. Den stora boven är stresshormonet; kortisol som triggar upp vår hungerkänsla.

Dålig sömn och negativ stress är de viktigaste faktorerna varför vi går upp i vikt!

Under sömnen så arbetar kroppen för fullt för att normalisera ämnesomsättningen, blir det rubbning i detta så påverkar det vår vikt. Motion sätter igång att tömma på glykogendepåerna som i sin tur reglerar insulinnivån.
Insulinet är det som tar hand om kolhydraterna, om vi äter snabbmat hela tiden så minskar känsligheten i insulinsystemet och nedbrytningen av kolhydraterna blir försvagat. Hjärnan som gillar socker, blir väldigt glad över detta och ser till att suget efter snabba kolhydrater blir konstant.

Belöningssystemet är själva dirigenten som gör att du väljer kortsiktig energi = snabbmat när blodsockret faller. Om vi ständigt matar hjärnan med socker så blir suget slutligen ett krav.

Lösningen är enligt Dr.Ingvar; att se till att hålla blodsockret i en jämn kurva utan att hamna i berg- och dalbana som det lätt blir när vi äter fel. Om vi vet hur vårt system fungerar så blir det lättare att ta kommando över den, enligt honom.

Ät långsamma kolhydrater, nyttig fett och grönsaker så blir du inte hungrig lika snabbt och håller blodsockret på en jämn kurva – se där är själva essensen av hur vi ska äta.
Du måste se till att få tillräckligt med kalorier, nyttig mat ger bra näring och du håller dig mätt längre. Om du äter fel så blir ditt humör påverkat negativt och du får höga insulinpåslag. Allt du tänker på blir mat och ätande. Hjärnan kommer att göra ALLT för att du ska stoppa i dig så mycket socker som är möjligt. Den skriker ut; hjälp vi svälter – det är kris, vi måste ha något sött – och det snabbt!

Nyckeln till framgång när det gäller kosten det är vad du äter som avgör hur mycket du äter. Om du äter mat med lågt GI-värde och bra fett, är det lättare att äta färre kalorier. Med en jämnare blodsockerkurva kommer inte kroppen att reagera när du går ner i vikt.

När det gäller fett så är det inte alls lika farligt som man oftast hör, däremot ska man vara noga med vilken typ av fett man stoppar i sig. Fett är inte lika beroendeframkallande som socker, det fett däremot gör är att det frisätter serotonin, som inte bara gör att vi blir gladare och lyckligare utan även dämpar aptiten. Så om du äter fett så blir du gladare och mättare. Men om man blandar fett och socker, så tar sockret över belöningssystemet i hjärnan och mättnadskänslan försvinner.

Så det vi ska tänka på är att äta långsamma kolhydrater och nyttiga fetter. Hålla en jämn blodsockernivå, eftersom ju snabbare svängningar blir suget efter sötsaker större.

Kroppen blir stressad av mat bestående av snabba kolhydrater i stora portioner och vi äter på oregelbundna tider. Stresshormonerna gör att vi i dessa lägen väljer mat som snabbt gör att blodsockret åker upp i bra nivå igen, detta är dock en kortsiktig lösning, vi blir snabbt hungriga och sugna på något igen och vi blir tjocka.

Om vi dessutom lurar kroppen genom att ge den substitut för socker; ex. light läsk eller alkohol så lurar vi kroppen på ett felaktigt sätt, kroppen tror att hon ska få socker och kroppen reagerar med att höja insulinnivån. Som i sin tur leder till att blodsockret faller, vi blir sugna på något gott och vi blir feta!

Ju snabbare vi bestämmer oss för att ändra vårt beteende, och sluta upp att vara fången i ett belöningssystem som gör att vi äter fel desto snabbare kommer vår likhet med Barbafamiljens kroppsideal bli ett minne blott, vi kommer byta grupptillhörighet och må så mycket bättre.

Om du vill läsa hela artikeln så kan du finna den på följande länk; http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnmonstret-bygger-bukfettet_4401373.svd