Stress Kommunikation Gruppdynamik


17 mars 2010

Att ändra vanor är inte alltid så lätt...



Att vara modern är lika med att vara flexibel! Ja, det är ett påstående som är väldigt nära sanningen idag. Vi vill alla bli betraktade som moderna, aktiva människor. Så när vi får veta att nu ska vi leva si och så, så bestämmer vi oss för att ändra vårt liv till det bättre; vi rullar upp ärmarna och kastar ut allt dåligt och fyller våra hem med nya nyttiga saker - här ska det minsann ändras vanor!

Dessvärre så gillar inte vår hjärna detta, utan den älskar rutiner och gamla vanor, allt det som vi gör dag ut och dag in. Hon väljer helst inarbetade banor, det hon är bekant med och känner sig familjär med.

Motsatsen till vanor är stress – och vi behöver vanor för att vi ska fungera som människor.

Vi önskar att vi är mera ”wild and crazy” än vad vi i verkligheten är, det mesta vi gör är med automatik. Vissa vanor är ett absolut, vi måste; äta, sova och dricka annars så dör vi – men andra vanemässiga beteende som vi gör är inte absolut nödvändiga för vår överlevnad men ur ett annat perspektiv kan det inge trygghet och förutsättning för att vi ska klara det svåra. Det är vårt belöningssystem som aktiveras och ger oss tillfredsställelse och glädje när vi utför olika typer av vanor.

Exempelvis nästan alla startar upp morgonen på samma sätt när de kommer till jobbet; sätter på datorn, går ut och hämtar en kopp kaffe, kollar mejlen, hälsar på kollegor… ja, så kan det se ut för många när det kommer till jobbet – och det är viktigt att det så! Att det blir en vana sker nästan omedvetet, men att vi kör med samma rutin dag ut och dag inger trygghet.

Drivkraften bakom vanor är alltid stress enligt forskare. Från allra första stund till du tar dina sista andetag utsätts du för stress, för att klara av den påfrestningen så behöver du vanor.

Så allt handlar egentligen om överlevnad, vanorna hjälper oss att stå emot och inte bli sjuka. Detta gäller i princip alla vanor, allt från dina morgonrutiner, hur du ställer in disken i diskmaskinen eller efter vilken ordning du gör dina matinköp – allt gäller i slutändan av att klara av att leva!

Om vi istället för att använda oss av vanor under vardagen utan istället ställs inför olika valmöjligheter skulle det vara fruktansvärt stressande och ta extremt mycket energi från oss. I slutändan skulle vi bli totalt utbrända och må fruktansvärt dåligt. Genom att använda oss av vanor så låter vi hjärnan få vila, eftersom du använder en mindre del av hjärnkapaciteten då. Vilket ligger helt i linje med vad vår kropp vill; att vi ska göra av med så lite energi som möjligt.

Det finns två drivkrafter för vanor; överlevnad och välbefinnande. Genom att använda oss av vanor så strävar vi efter att må bra, hamna i ett välbehag. Genom att hamna i jämvikt så lyckas vi hantera stressen och spar på energi.

Vissa vanor är enklare att ändra eller att göra till en vana och vissa är svårare – det är helt individuellt. Bland det svåraste som finns är bl.a. att ändra matvanor – speciellt frukosten är väldigt svår.

När vi bestämmer oss för att bryta en gammal vana; det kan vara att vi bestämmer oss för att sluta röka, ändra matvanor, eller kanske något så enkelt som att byta kaffet mot teet istället – så går det väldigt trögt till en början. Vår hjärna med vår DNA fattar inte vad det är du håller på med; signalerna går liksom inte fram – och de ställer frågan; ”vad är det du håller på med?”.

Du får med andra ord träna hjärnan att ta andra vägar än de gamla invanda. Det är i dessa konflikter mellan hjärnans vanearbete och det nya som gör att vi snabbt faller tillbaka till gamla mönster; det är mindre stressande och spar energi. Det som avgör om du ska lyckas att bryta en ovana eller skapa en bra vana är i slutändan din viljestyrka!

Och komma ihåg att minnet är en del av beroendet, och minnet sitter i hjärnan.

Så byt ut gamla dåliga vanor, men behåll och värna de som är bra!