Stress Kommunikation Gruppdynamik


16 mars 2010

Kroppsspråket; att tyda sexuella signaler!



Vi människor är nyfikna av oss. Vi gillar att iaktta andra och reflektera över hur vi kommunicerar genom våra kroppar. Varje dag så läser vi av och blir avlästa av andra, troligtvis hundratals gånger.

Det är så att vi bedömer varandra hela tiden, utan att vi är medvetna om det. Vi kategoriserar, jämför, bedömer, antar och projicerar hela tiden, ja så fort vi möter andra så sätter de här mekanismerna igång – omedvetet, och det sker på några sekunder.

Omedvetet eller medvetet söker vi med blicken andra som vi tycker verkar intressanta eller attraktiva. Hur du tittar, söker med blicken och tolkar signalerna beror på olika omständigheter, om du är singel och söker partner gör du det på ett sätt, är du i ett förhållande och är förälskad så sker det på ett annat.

Signalerna som skickas mellan oss, är olika utifrån vilken intention vi har. Är du ute efter en ny partner, en tillfällig förbindelse eller bara vill observera – så skickar du ut olika signaler som är helt dedicerade föremålet för ditt intresse – och är du mottagare så tolkar du det utefter vad du själv är ute efter.

Nästan aldrig så missförstår vi varandra, vi är inprogrammerade att kunna tolka signaler, i alla fall då det gäller de sexuella inviterna. Den sexuella attraktionen är själva drivkraften i livet, utan den skulle vi som art dö ut.

Uppdelningen av könen är här markant, det är skillnad hur vi tolkar och känner av icke-verbala signaler. Den stora skillnaden är att kvinnor har lättare att attrahera en man än tvärtom. För att få ”omkull” en kvinna krävs lite mer än en snygg bak, lite mera finess än fysiska förutsättningar.

Det har självklart en orsak i att kvinnan utifrån en evolutionär aspekt såg mer långsiktigt på en sexuell relation, genom fortplantningssystemet. En man ska försöka sprida sin säd så mycket som det går, medan en kvinnan söker någon att få barn med och som kan försörja dem. Förr i tiden gav man rådet till unga kvinnor att titta att det putar ut både där fram och bak – med detta ville de säkerställa att mannen både kunde avla barn men även försörja dem (puta ut fram = bra penis(!) puta ut i bak = plånboken).

Det en kvinna tycker är allra mest attraktivt har man genom studier kommit fram till är, kunskap. Att vara ”expert” inom ett område, oavsett egentligen vilket så finner kvinnan det var attraktivt. För mannen medför denna kunskap att han känner sig trygg, säker och medveten om vem han är. Detta visar sig i hur han för sig, talar och framförallt tittar på kvinnan – som upplever detta vara attraktivt.

Man har genom studier kommit fram till att det är kvinnan som tar första steget till ett möte. Av alla sexuella möten så är det kvinnan som tar initiativet till två tredjedelar av dem. Män tror att det är dom som tar första steget, men så är inte fallet. Kvinnan använder sig av väldigt sublima metoder, som gör att mannen tror att det är han som bestämmer. Kvinnan skickar iväg en uppsjö av signaler, som är avsedda att uppmuntra honom till att bl.a. avslöja vem han verkligen är; så att hon kan slutligen göra ett val; är han någonting att ha?

Kroppsspråket styrs av hjärnan som även är det viktigaste sexuella organet. Det är hjärnan som styr all vår kommunikation men även vårt sexuella beteende och våra känslor. När vi möter någon så är det enda vi har att utgå från i början är just det icke-verbala kommunikationen. Sättet vi tittar och blir betraktade på – är själva starten för all kommunikation, även en sexuell igångsättare.

Vi kan stå i timmar framför spegeln, fixa till frisyren, välja rätt kläder – ja allt som vi oftast gör innan vi ska gå ut, men det är oväsentligt om vi vill uppnå att någon ska finna oss attraktiva. För hur vi ser ut är resultatet av hur vi känner oss inombords – det är det som genomsyrar vårt kroppsspråk.

När det gäller kunskapen om kroppsspråket, den icke-verbala kommunikationen så kan du lära dig tyda olika gester etc. men om du ska tolka dem rätt och själv bemästra dem så är det enda rätta att lära känna dig själv, förändra det som inte är bra i ditt inre och lyft fram dina bästa sidor.

Ifrågasätt dig själv, lär känna dig själv, bli självmedveten och slutligen identifiera dina sanningar. Om du ska lära dig om det icke-verbala sexuella språket måste du lära dig först ditt eget beteende. Det allra viktigaste i att förstå det sexuella kroppsspråket är att vara ärlig!