Stress Kommunikation Gruppdynamik


19 mars 2010

Skrattet är livsviktigt!




Något som de flesta av oss redan vet, har nu även forskningen kommit fram till; ett gott skratt förlänger livet!

Den som har humor lever längre, klarar av stress och motgångar bättre – det finns det bevis för.

I samband av stora studier om vad som påverkar livslängden hos den enskilda individen, studerade man olika faktorer såsom; ålder, kön, utbildning, rökning, blodtryck och slutligen cancer – så har man även lagt dit sinnelaget för humor – och efter 7 år kunde man konstatera att bäst klarade sid de personer som uppvisade ett gott sinne för humor, hos dem minskade dödligheten med 35 % mot dysterkvistarna.

En annan studie där man tittade på cancerpatienter, och de som kunde uppvisa att de hade sinne för humor, de levde längre. Man kan klart urskilja att det sociala sinnet för humor går hand i hand med viljan att överleva.

Att ha ett humoristiskt sinnelag är som ett skydd mot stress och andra tråkigheter man kan konfronterats med i sitt liv. De hamnar inte lika ofta i kriser och blir inte lika nedslagna om livet blir för påfrestande, vilket sker till och från för alla. Människor som har sinne för humor, har lättare att skilja på väsentligheter och oväsentligheter. De är också överlag mera kreativa.

När jag nu pratar om humor, så är det inte utifrån hur lätt man har att skratta eller le, nej med ett sinnelag för humor är att man kan se humoristiska poäng i vardagen och att tillsammans med andra uppleva gemensamma humoristiska inslag i ett socialt sammanhang.

Alla som har lätt att se det humoristiska har inte bara lättare att ta itu med stress och påfrestningar, utan de kommunicerar också bättre. Om man trivs med andra så bjuder man till bättre medan surpupporna bara sitter och ugglar och surar.
God humor befäster vänskap och vänlighet, man ingår lättare i den sociala gruppen. Humor i sig utvecklas som en kompetens i själva socialiseringsprocessen. Om du tillhör en grupp, ingår i ett nätverk så utvecklar du din humor, som blir en del av din grupptillhörighet, och som du identifierar dig med. En kognitiv och intellektuell förmåga, alltså insikten inifrån dig själv att förstå ett skämt grundar sig att man förstår att humor är en social företeelse.

Att det finns grogrund för humor på arbetsplatsen är jätteviktigt. Om det inte finns möjlighet till skämt och humor tillsammans med allvar, så blir det en usel arbetsplats. Bland det värsta är om man får en chef utan humor. En chef utan humor, är i mångt och mycket en dålig ledare eftersom han saknar just den viktiga sociala kompetensen.

Några fakta om humor:

• 20 % av vårt sinne för humor är medfött, resten får vi tillägnat under vår levnad. Främst får man det hemifrån, men man måste praktisera om och om igen med människor som man gillar. Man kan inte gå på kurs för att lära sig humor.

• Ju äldre man blir, desto mildare blir själva sinnet för humor, det beror på att ens sociala nätverk minskar. Man har mindre personer att skratta med och upprätthålla sin humoristiska ådra.

• Man identifierar en humoristisk personlighet genom att han eller hon är social, extrovert, optimistisk och mindre depressiv än surpuppan

• Oavsett kön, så finns det ingen skillnad på våra humoristiska sinnelag, däremot så skrattar vi åt olika saker.

Om ni vill lära er mera om humorforskningen så ska ni ta reda på olika studier som professor Sven Svebak, från Trondheims universitet gjort. Han har bedrivit mest forskning inom detta område.

Det är inte mycket som vi kan göra för att lura kroppen, utan hon har ganska stor koll - men en sak kan vi faktiskt göra för att narra henne, och det är att skratta!

Så även om du egentligen inte är glad, så kan du frisätta en massa positiva hormoner genom att skratta på. Det är själva essensen av skrattyoga - skratta högt och kroppen får en massa positiv energi.

Så varför inte se till att skratta ordentligt nu i helgen! Tänk positivt och försök att se till det goda i livet istället för det tråkiga - lyft fram humorn inom dig!

Stanna upp och möt dina medmänniskor med ett leende och du kommer att se att plötsligt så får du en massa leenden tillbaka!