Stress Kommunikation Gruppdynamik


28 januari 2010

Könsskillnader i hjärnan…

Den delen av vår hjärna som styr våra känslor kallar vi för ”Det Limbiska Systemet”. Det är här vårt känsloliv utgår och styrs ifrån. Hur vi reagerar vid rädsla, kärlek, attraktion. Ja, faktiskt alla typer av känsloyttringar utgår här ifrån.
Centrala delar är Amygdala, Hypotalamus och Centrala Nervsystemet – det är dessa tre delar som dirigerar oss oavsett om vi vill eller inte. Vi kan inte helt enkelt ta kommando över känslorna, utan det är känslorna som styr oss!

Amygdala; det är i dessa två små nötstora delarna som hela vårt känsloregister ligger lagrad.
Hon är placerad i mellanhjärnan på varsin sida. Namnet har den fått efter sin liknelse med mandelkärnan utseendemässigt. Hon är speciellt känslig för stress, rädsla och aggressivitet men även för njutningar och lust. Från henne skickas det ut signaler om hur och om vi ska reagera vid en fara. Hon är vår trafikledare när det gäller känslor och speciellt då rädsla.

Forskare har nu noterat att mäns och kvinnors hjärnor reagerar olika vid faror. När en kvinna ställs inför en fara aktiveras den delen av hjärnan som kopplas till smärta, medan mannen aktiveras områdena med handlingar som säger att fly eller fäkta.

Genom denna kunskap får vi svar på varför kvinnor och män reagerar olika när vi blir rädda eller när vi blir utsatta för stress.
Vid för hög exponering av stress, så får oftare kvinnor ont i kroppen och blir introverta medan män i högre grad, i alla fall initialt får ökad aggressivitet. Kvinnor stannar upp, blir handlingsförlamade medan män känner ilska och vilja att rusa iväg.