Stress Kommunikation Gruppdynamik


29 januari 2010

Bättre en kolerisk Linus än en hukande Ior!




"Se upp om du har svårt att säga ifrån på jobbet när du blivit illa behandlad, varnar svenska stressforskare. Det kan fördubbla din risk att få hjärtinfrakt, åtminstone om du är man.
Det är välkänt att svårkontrollerad stress i arbetslivet kan leda till flera olika sjukdomar, inte minst hjärtproblem. Men nu visar det sig att också att vårt sätt att reagera på det vi uppfattar som orättvis behandling på jobbet kan vara minst lika förödande. Det farliga är att inte öppet reagera på påhopp och ojustheter – till exempel genom att dra sig undan från konflikter eller att hålla tyst.

En svensk forskargrupp rapporterar om denna nya risk efter att ha följt 2755 friska män vid 20 företagshälsovårdsmottagningar i Stockholmsområdet. De undersöktes 1992–1995 och därefter registrerade forskarna deras sjukdomsutveckling fram till 2003. 47 av dem fick hjärtinfarkt eller dog i en hjärtsjukdom. Vid Jämförelser mellan dem och de fortfarande hjärtfriska i gruppen framkom den fördubblade hjärtrisken med det som kallas ”undvikandestrategi”.
– Vi har visserligen inte undersökt den saken, men ett råd kan väl vara att människor försöker säga ifrån och reagera på för dem kränkande händelser på jobbet istället för att tiga eller gå därifrån, säger Constanze Leineweber på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Att hetsa upp sig, skrika och bli rejält arg är dock knappast rekommendabelt som strategi. Det gäller att säga ifrån på ett bestämt sätt."
av Inger Atterstam, Publicerad: 24 november 2009, Svenska Dagbladet


Den här artikeln tar både upp vikten av att inte låta skitstressen slå rot i dig, samt att har man något på hjärtat ska man ge uttryck för det. Ur stressynpunkt är det värre att vara en Ior-typ än en Linus-på-linjen-typ, om man nu måste välja. Fast den adrenalinstinne Linus, måste lugna ner sig, för om han fortsätter att vara ilsk allt för ofta arkiverar han stresshormoner. Då blir resultatet lika nedslående som Ior som håller det inom sig.
Så summa summarum är det bästa att göra när man blir irriterad, arg, sur eller ifrågasätter något, är det att reagera direkt. Ut med det, låt inte missmodet gro inom dig, detta leder bara till negativ stress som i slutändan skadar dig. Bättre en kolerisk Linus än en hukande Ior!