Stress Kommunikation Gruppdynamik


25 januari 2010

Vinterstress


Något av de bästa att göra för att dra ner stressen är att vistas i lövskog. Då sjunker stresshormonet Kortisol.
Det tror man beror på hur vi levde och var vi helst vistades under vår första tid på jorden – rättare sagt de första miljoner år som vi traskade runt på vår planet, Tellus.
Urmänniskan föredrog att bygga sina hyddor, installera sig i grottor i en natur som mest bestod av lövträd och saftigt gräs. Vårt gemensamma arv, vår erfarenhet som är lagrad i vår hjärna får ett igenkännande välmående av suset från löven, gräsets friska doft- det skänker en känsla av trygghet.

Vinterns kalla vindar, alla dessa kala stammar och täcket av snö – är inte den optimala miljön för människan.
Vår urfader, hade aldrig stannat kvar utan flytt till en varmare trakt, där tryggheten fanns. Det är inte konstigt att vi mår som vi gör på vintern, det är helt enkelt onaturligt för oss att vistas under Kung Bores regim.

Så om du inte har möjlighet att åka till solen, ta dig till savannens gröna gräs utan är tvungen att stanna kvar – vistas så mycket som möjligt där ljuset får råda, och skaffa dig mycket växter till ditt hem – och så fort snön försvinner, och lövsprickningen tar kraft – ge dig ut i skogen, vandra över ängarna och ta in så mycket livskraft du bara kan!