Stress Kommunikation Gruppdynamik


6 maj 2010

Är din självbild förlegad?



Tillhör du den skaran av människor som tycker att du är bra som du är, har en massa fantastiska tillgångar och egenskaper? Ja, då kan du vara lycklig, ni är inte många som tillhör denna celebra skara som har en god självbild.

Självbilden är sammanfattningen av din totala uppfattning av självkänsla, självförtroende, självrespekt och självtillit.

När jag var ung så samlade jag på filmstjärnor, speciellt av Birgitte Bardot. Jag hade över 100 bilder på henne, samma person men med olika gestaltningar – precis så är det med vår egen självbild.

Självkänsla är egentligen en massa bilder av oss själva som vi bär inom oss. De kan bestå av en massa olika varianter, men oftast har de en gemensam bild; antingen att vi är bra eller är dåliga.
Denna bild skapar sedan den självbild och slutligen danar den vår självkänsla – som kan stjälpa eller hjälpa oss i vårt dagliga liv. Dessa bilder är helt avgörande om vi är värda att älska – både av oss själva men även av andra. Bilderna av oss själva skapar vi redan i barndomen och de följer oss livet igenom.

De flesta har dessvärre en betydligt sämre självbild och betraktar sig själv med negativismens kritiska ögon. Denna negativa självbild, drar ner oss i totala svarta hål. Där man gärna dessutom stannar, utan ork och förmåga att kravla sig upp igen. Det som man måste göra är att ta itu med de negativa tankarna och börja se livet och framförallt sig själv genom positivismens goda ögon.

Sluta upp att betrakta dig som ett offer – gör något åt din inre självbild!

Alla som går omkring med dålig självbild, upplever dagligen en självkänslostress; vi jagar yttre bevis för att bygga upp den egna självkänslan. Detta är förgänglig och effekten är densamma som att jaga efter vind, totalt onödig och framförallt ouppnåelig. Inga yttre attribut kan ge dig en lyckligare självbild och må bra. Det finns bara ett recept, ta reda på hur din inre självbild ser ut, om den är destruktiv och betraktar dig själv som oduglig på det mesta, så måste du ta itu med den – istället för att gå ut och köpa flärd!

Frågan vi ställer oss är; Hur värdefull tycker jag att jag är?

Har du dålig självkänsla så stakar du dig troligen på svaret, och tycker att egentligen så borde ingen älska mig. Och om du inte själv älskar dig, hur kan du då tro att någon annan kommer att göra det? Om du upprepar tillräckligt ofta, indirekt eller direkt ”jag är inte värd att älskas”, bidrar den självkritiken till att du mår dåligt och tappar tron på dig själv. Det är av största vikt att stänga av dessa inre monologer där vi trampar på oss själva! Det enda som det innebär är att du tappar självkänslan för dig själv. Slutligen så rasar tillvaron och du befinner dig i förtvivlan och som kan övergå till depression.

När livet ser som mörkast ut, då vi knäar inför vår dåliga självbild. Det är då, som vi oftast tar det första steget till att analysera vårt inre och hur vi ser på oss själva. Det är alltså ur kaos som vi föder ordning, vi lär oss att förstå oss själva först när helvetet brutit ut. Om vi då tar tag i vårt inre, istället för att bara rusa vidare utan tar tag i oftast väldigt smärtsamma känslor och tar upp kampen för att förändra självbilden av dig själv, så kommer det att kliva ut genom dörren från ditt inre en annan individ; öppnare och mindre självupptagen – för det tar mycket tid att ständigt ifrågasätta sig själv. Men varför vänta tills helvetet bryter ut? Ta itu med din självbild, redan idag!

Våra bilder av oss själva är många, faktiskt kan man likna dem vid ett kartotek; några är bättre än andra. Målet för oss alla är att se till att de negativa, inte dominerar utan de som gillar oss själva får lite mera utrymme. Om du höjer din självkänsla så kan du stå på dig mycket bättre, ge luft åt dina åsikter och önskemål.

Tänk efter, visst är bilden du har av dig själv gammal och förlegad? Ja, någon gång när du var liten sa någon någonting negativt om dig, kanske något du gjorde, ett misstag. Så har denna bild etsats sig fast inom dig och varit din ständiga följeslagare i livet. Tryckt ner dig och hindrat dig från att älska dig själv!

Hitta dig själv, se din självbild, våga ta itu med att ändra den!

Det finns olika metoder att ta till för att ändra din negativa självbild. Några har jag skrivit om i tidigare inlägg; såsom affirmationer (”jag är bra” ”jag kan”), visualisering av framsatta mål, skräm undan hjärnspöken och kommunicera med dig själv i positiva ordalag om vad du vill ska ske (”jag kan” ”jag är stark och klarar det”) och slutligen avslappningsövningar.