Stress Kommunikation Gruppdynamik


21 maj 2010

Lyckan kommer, lyckan går, bara vännerna består


Att vissa personer är mera lyckliga än andra är något man lätt kan inse under livets framfart. Det finns vissa som alltid vänder det mesta till något positivt, ingen motgång är så stor att man inte i slutändan kan betrakta det som en ypperlig lärdom för framtiden. Det verkar vara så de flesta av dess lyckomänniskor ser på saken.

Nu är det bekräftat att alla de som ser ljust på tillvaron, av andra kan betraktas som ”glada skitar som tar livet med en klackspark”, de är även mätbar lyckigare och denna förmåga, den får vi redan från födseln. Vår förmåga att uppleva lycka och se positivt på tillvaron är med andra ord i viss mån medfött.

I texten i Predikaren i Bibeln, står det att jag efter lycka, är som att jaga efter vind. En total meningslös sysselsättning, liksom fåfänglighet är förgänglig så är även jagande efter att höja din status, du blir inte lyckligare – så tillvida att du nu inte födds men ett positivt sinnelag, då upplever du lycka oavsett om du vinner på lotto, får superjobbet, snyggare fru, du kommer att vara lycklig ändå!

Vi kan bara själva påverka vår lycka med 10 % enligt amerikanska forskare, att skaffa medvetet mera saker kommer inte att göra oss lyckligare. Utan det är andra faktorer som påverkar vår upplevelse av att vara lyckliga. Det är inte enstaka händelser eller situationer som avgör hur lyckliga vi är, utan det är summa summarum av vår totala upplevelse av livet och vår plats på jorden. Även om du skaffar dig bättre jobb, mera pengar, bättre status, flera häftiga prylar, så blir du inte lyckligare – du kan till och med skaffa dig en bar på Samoa och trots detta inte uppleva mera lycka än innan, om du inte till din natur är en positiv tänkande individ.

Om vi bara ombesörjer att vi klarar av det basala i livet, mat och boende, värme och nära vänner, ja om dessa parametrar uppfylls så är det marginellt ökning av lycka ju mera pengar vi tjänar – forskare har till och med sett att ju mer materialist du är och mer pengar du tjänar desto större risk att du blir olycklig, du hinner inte njuta av livet och det som verkligen är lyckofrämjande.

Jämförelse med fattiga länder och rika, så är självklart lättare att vara lycklig i länder där man får äta sig mätt, tala och tänka fritt, där man upplever trygghet och slipper krig och hot. Men när väl basbehoven är uppfyllda, så uppstår en viss mättnad rörande lyckokänsla. Varje ny välfärdsökning ger inte samma lyckoeffekt, den är faktiskt nästan inte ens mätbar. Detta faktum gäller i stort allt utom i ett avseende; ju mera givmilda vi är desto större lycka upplever vi. Tyvärr, så är givmildhet en brist hos de flesta, vi konsumerar helst på oss själva, rättare sagt av det vi spenderar så är det 10 gånger mer på oss själva än andra. Den kick vi får när vi köper något speciellt till oss själva, är kortlivad, till skillnad mot att ge till någon annan, den lyckokänslan sitter kvar länge.

Vi kan inte påverka vårt lyckorus nämnvärt, oavsett händelser så återgår vi till samma lyckonivå som innan – hög eller låg. Oavsett händelse så efter ett tag så blir vardagen den samma som tidigare. Det är egentligen bara om du upplevt något som ger dig posttraumatisk stress; vådtäkter, krig, naturkatastrofer etc. då det tar betydligt längre tid att hamna tillbaka till samma lyckonivå som innan. Att det är så, beror att ur ett lyckoperspektiv så är det egentligen bara nära relationer som är viktiga för vår lycka. Vi är flockdjur och mår bäst av nära kontakter med andra. De som har närhet till andra är lyckligare; det är mätbart. Rubbningar i relationer tar alltså längre tid att reparera än ex. konkurser, permittering från jobbet, eller att huset brinner upp… bara vår nära och kära inte är drabbade!

Så försök att se till att ha roligt, umgås med dina vänner så ofta du kan, du kommer att känna dig lyckligare. Att ständigt jobba över, prioritera karriären ger inga lyckopoäng i ditt livsmanus – nej, det skapar bara ännu mera stress och otillfredsställelse. Ett bra liv innebär att man har nära relationer, har ett jobb, bra fritidsaktiviteter. Om man ex. förlorar jobbet så är det viktigt att man då ser till att relationerna samt fritiden blir så meningsfull som möjligt. Man får försöka att se till att det blir bra balans, och kompensera ex. hobbys istället för brist på jobb.

Vi upplever mest lycka genom att ha bra gemenskap, nära relationer, självständighet, personlig utveckling, god hälsa och delta i att förbättra världen.
Sämst lyckoeffekt får vi om vi jagar; rikedom, skönhet, berömmelse, status och bekräftelse. Om du fokuserar dig på att uppnå detta, så är sannolikheten mera att det blir motsatt effekt, du blir olycklig.

Samtidigt för att återkoppla till min inledning, vissa har mera chans än andra att känna och uppleva lycka; detta beror på att det är på grund av genetiska faktorer! Förutsättningarna för att uppleva lycka beror i stort på vilka gener du har – orättvis, men dessvärre sant. Allt beror på om du föds extrovert eller introvert, allt enligt forskarna. Mätbara skillnader visar att de personer som är mera utåtriktade, vitalare, självsäkrare, impulsivare är lyckligare än den mera reserverade, tystlåtna, inbundna och mindre sällskaplig. Orsaken är att den extroverta individens sätt att vara inbjuder till att uppleva mera positiva händelser. Genom sitt sätt är det lättare för dem att skaffa det som är allra viktigaste för vår lycka; nära och varaktiga relationer. Det finns ett stort samband mellan lycka och social kompetens. Ditt förhållningssätt till livet, framtiden, det som har hänt, är direkt avgörande för lyckokänslan. Det bästa sättet att känna lycka, att var lycklig är att tänka positivt och se öppet på tillvaron.

Börja redan idag genom att tänka positivt!


När negativa tankar hemsöker dig, bryt dem, ta kommando över dem - jag bort alla hjärnspöken – tänk positivt. Lika väl som du kan säga ”jag kan inte” är det att säga ”jag kan” – pröva, och du kommer bli mer och mer lycklig!