Stress Kommunikation Gruppdynamik


24 maj 2010

Den perfekta balansen


Att ha ett bra humör är inte bara viktigt för det smittar av sig till dina medmänniskor, utan feel-good-hormon stärker även din psykiska hälsa! För lite av signalämnena och hormoner ex. dopamin, serotonin och melatonin gör att livet både blir mörkare, humöret når bottennivåer och slutligen finns risk för att din psykiska balans kommer i rubbning.

Du måste emellanåt ge dig extra doser av solsken in i ditt inre och stärka din egen motståndskraft mot den gråa vardagen! Solskensmedicinen är i det här fallet att öka de naturliga lyckoämnena, ex. serotonin. Det finns tre grundläggande saker man kan göra för att se till att lyckohormonerna hålls intakta;

• Motion
• Naturlig dygnsrytm, med massor av solljus
• God sömn

Här följer en liten överblick över våra lyckohormoner och varför de är så bra!

Serotonin; är ett signalämne som tillverkas i hjärnan. För att din hjärna ska kunna upprätthålla bra kommunikation intern, är serotoninet av yttersta betydelse. Om du har dåligt med serotonin så påverkar det negativt på ditt humör, dygnsrytm, sömn och slutligen sexlusten.

Dopamin; även det ett signalämne som produceras i hjärnan. Dopaminet styr kommunikationen med det centrala nervsystemet. Brist på dopamin påverkar vår motoriska förmåga men även gör det att vi minskar på förmåga att vara uppmärksam samt inlärning och motivation försämras

Melatonin; tillverkas i en körtel i hjärnan. Den styrs av ljuset, och utsöndras på kvällen när ljuset avtar. Melatonin har en stor påverkan på vår dygnsrytm, om den kommer i gungning så försämras vår sömn. Läkare skriver ut melatonin för de personer som har sömnproblem.

Oxytocin; den tillverkas i mellanhjärnan, där vårt känsloregister finns. Kvinnor har större produktion än män av detta hormon. Detta är det stora kärlekshormonet och som visar sig mest vid beröringar och når sin absoluta klimax vid orgasmer. Detta ”love-hormon” hjälper till vid förlossningar och amning. Men även blodtrycket och puls är den positiv för liksom din förmåga att tåla smärta och stress.

Endorfin; Den produceras i hypofysen och ryggmärgen. Det är kroppens egen morfin och ger smärtlindring men kanske mest känslan av lust och energi. Når sina toppar i samband av hård träning och arbete. Men även känsloyttringar som ex. framgångar, förälskelse, sex och skratt gör att den rusar i höjden.


Se, där har ni våra ”lyckohormoner”. De som får oss att må bra och gör att vi går omkring med både ett yttre och ett inre leende – som skickar signaler ut från oss men även inom oss och stärker vår hälsa. För lite och himlens alla sorger faller ner på våra axlar, för mycket och livet lyser från sin allra bästa sida, men man kan fara för långt upp i himlen så det blir svårt att landa.

Allt handlar egentligen om att ha någon typ av balans. Som Alfons Åbergs farmor brukade säga; man måste ha tråkigt ibland för att uppskatta det roliga – tänk om det alltid var julafton!

Så det perfekta livet är när lyckohormoner och våra övriga signalämnen och hormoner befinner sig i jämvikt; precis som när vi var små och gungade på gungbräden med vår bästa vän.

När vi faller in i passionens hetta, förälskelsen glöd så brusar lyckohormoner med blixtens hastighet runt i vår kropp – vi behöver inte äta eller sova, det enda som föder oss är kärleken. Men det verkliga livet och njutningen är när vardagen tar över och passionen övergår till den innerliga kärleken. Just när man står där och tittar på varandra med naken ärlig blick, man ser varandras egenheter. Retar sig på hans olater men ser även hans styrka. Att sitta tillsammans utan att säga något; men ändå känna närhet.

I perfekt symbios, det är vad vi ska sträva efter – att uppnå den perfekta balansen; samexistensen med våra olika känsloämnen som sprudlar inom oss.