Stress Kommunikation Gruppdynamik


14 april 2010

lär dig njuta av nuet



Igår var jag åter på föreläsning ute på universitet. Lika förundrad som gången innan är jag över att få bli serverad av ett sådant intellektuellt stimulerande bord av kunskap. Fantastiskt, är det enda rätta att säga.

Ämnet för dagen var; ”Kontemplativa metoder i utbildning och forskning”, låter kanske för somliga av er som rena nonsens språket; men de avsåg att prata om nyttan av att använda sig av olika typer av mental träning, meditation och avslappningsövningar för att klara av studier/arbete bättre. För mig var det en härlig känsla då jag kunde notera att mycket som min blogg tar upp, ligger i bräschen för vad eliten inom stressforskningen tycker är upp to date! Det är mindfulness, meditativa övningar och avslappning som gäller om vi ska må bra - och klara av vår överstimulerande tillvaro...

För det första så är målet för de flesta av oss att ta kontroll över händelser som indirekt eller direkt styr våra liv. Vi vill inte känna oss maktlösa och att vi är i händerna på andras viljor och önskningar. Det vi då glömmer är att inom oss så släpper vi alla hästar lösa – för är det något som vi inte har kontroll på, så är det våra tankar – de hoppar runt oavbrutet, byter intressevinkel, uppmärksamhet och föremål – hela tiden!

Gårdagens föreläsning fick vi delta i några tankeexperiment för att just bevisa hur lite vi egentligen styr våra tankar. Vår hjärna som är plastisk och suger i sig allt som vi tillräckligt ofta upprepar är med andra ord utsatt för rena ”hjärntvätten” just genom våra totalt frisläppta tankebanor . Om nu tankarna är negativa och nedslående över dig själv, din tillvaro, arbete – så blir det en sanning efter ett tag, och du kommer i slutändan inte må bra.

Där har du själva essensen varför du ska lära dig att använda dig av olika typer av meditativa övningar – du kommer må bättre, stressa mindre etc. Det finns det vetenskapliga studier till och med på – rent organisk kan man se skillnader i hjärnan – den delen som visar kreativitet, välbehag och lycka ökar medan den delen som står för ångest, oro och fasa minskar… Så bilderna på lyckliga asiatiska munkar som ser ut att vara mer lyckliga än någon annan, trots att de står där endast införd säck och enda ägodel en risskål – de är faktiskt lyckligare än vi andra jagande västerlänningar.

Så när du mediterar eller gör andra avslappningsövningar kontinuerligt så är det faktum så att följande positiva förändringar sker (och det är inte hokuspokus):

• Du blir mera empatisk och höjer din medkänsla. Din känsla för att känna in en annan människa ökar och du bryr dig mera om andra.

• Du höjer din visdom. Din förmåga att lösa problem höjs och framförallt din analytiska och intuitiva förmåga förbättras avsevärt.

Kreativitet. Du får ett mera rörligt intellekt, som i sin tur öppnar ditt sinne för bättre kreativa tankegångar.

• Stor förbättring när det gäller din hälsa. Bland annat kan man se att blodrycket sjunker för individer som idkar meditativ sysselsättning. Stresshantering och människor som lider av depression förbättrar sitt hälsotillstånd avsevärt.

Det finns olika meditativa former; meditation, avslappning och mindfulness. Jag har under tidigare inlägg berättat och gett tips om alla tre formerna.

Det som idag är mest omskrivet och populärt är mindfulness – som egentligen betyder att du ska vara här och nu.

Att i total närvaro observera allt som finns runt om oss, sedan registrera din egen kropp, andning och varande för att slutligen fokusera just på en sak; ex. din andning.

Låta allt som hörs, försöker väcka din uppmärksamhet bara flyta förbi som en porlande bäck – det bara rinner förbi, du observerar men bryr dig inte – för mindfulness är just det viktigaste att inte värdera eller bedöma vad som existerar runt omkring dig; du ska bara reflektera och registrera det.

Så å ut i vårsolen, sätt dig nära naturen – kanske vid en bäck av smältvattnet från vinterns täcke. Notera hur solen värmer dig i ansiktet, fåglarna sjunger och lövens rassel susar i dina öron. Känn hur din kropp mår, sök dig igenom hela din lekamen; hur känns det i foten, nacken, högra höften?
Hur är din andning; följ din inandning ut och in och släpp allt annat, koncentrera dig på hur du andas, var känns det som bäst eller var är andningen som tyngst? Låt dig och din andning bli det enda som existerar för några minuter, låt bäckens porlande bara finnas som en bakgrundskuliss. En fågels kvitter, ett sus allt observerar du men det är andningen som har din fokus. Sakta återvänder du till varandet och du slår upp dina ögon – och rör lite sakta på din kropp. Du är nu klar att gå in och utkämpa stordåd vid skrivbordet igen!