Stress Kommunikation Gruppdynamik


26 april 2010

Ta itu med isterbuken…




Det finns alla sorters människor, det finns korta och långa, runda och smala, päron och äpple, ja listan kan bli hur lång som helst. Vi värderar våra kroppar ut ett skönhetsideal som stressar oss och allt för många av oss känner att vi inte håller måttet – måttet som vad då? En framtid som skönhetsmodell eller vad menar vi med måttet?

Kanske ska vi börja med att istället värdera oss omvänt, börja med att bedöma våra inre egenskaper. Istället för att stanna vid yttre idealen utan sätt betyg på inre förmågor och egenskaper. För ett vackert inre är oöverträffat i all jämförelse med det mesta. Vänd blicken inåt och du kommer se en skönhet som går utöver det mesta. När du finner skönheter som kommer inifrån dig själv, eller medmänniskor kommer dina ideal och bedömningar te sig så mycket mera humana och kärleksfulla. Plötsligt kommer världen se så mycket vackrare ut!

Samtidigt ska vi inte stoppa huvudet i sanden som strutsen, det är inte till nytta för dig att ignorera det faktum att ur ett hälsoperspektiv kan man behöva sätta upp vissa ideal. Det är däremot inte sagt att den väldigt slanka, kroppen ur ett hälsoperspektiv alltid är sundare än den lite kurvigare. Det beror på var på kroppen det putar ut!

Kvinnor med fylliga lår, rumpor och putmage (under naveln) brukar ständigt jaga kalorier och ifrågasätta sin figurs berättigande. Päronkroppar är ”the perfekt body” för oss kvinnor, att ha lite extra fettdepåer just där är inte farligt – snarare en försäkran om att din kropp mår bra. Detta gäller faktiskt många putande kroppsdelar, det kan vara nyttiga utbuktningar, även om många försöker bearbeta dem. Hur du är skapt, är avgörande för hur du ser ut, och alla försök till att korrigera detta är dömt att misslyckas.

Det finns dock en utbuktning som vi ska ta på stort allvar och göra något åt; den berömda kulmagen. När magen börjar puta ovanför midjan och naveln – den s.k. isterbuken – den är farlig och oftast ett tecken på stress och dåligt leverne. Allt för många medelåldermän har denna frodiga mage, och nu sällar sig även kvinnorna till denna grupp.

Kulmagen är farlig för den består av ett helt annat fett än det som ex. lagras på rumpan, låren etc. Fettet som vi här har att ta itu med är det s.k. Visceralt fett och är det fettet som omger inre organ, ett överskott av detta kan vara farligt.

Orsaken är att bukfettet lossnar lättare än annan fett som vi har, eftersom den är avsedd att användas som extrareserv när vi anstränger oss. Samtidigt så har det här fettet större påverkan av hormonbalansen i kroppen, som i sin tur påverkas av stress.

När stressen tilltar så ökar produktionen av stresshormonerna Adrenalin och Kortisol. När hormonerna rusar runt i vår kropp så frisläpps fettcellerna i magen och sprutar ut i vårt blod. Om vi nu inte rör på oss, utan sitter paralyserade över den stressade situationen så blir de här fettsyrorna utan arbetsuppgift och löper bara omkring i kroppen utan funktion. Meningen är att de ska användas som extra bränsle till våra muskler så att vi blir urstarka och snabbare än vinden, nu fokuserar de sig på andra uppgifter – de rusar runt och skapar problem och gör skada i bukspottskörteln, hjärtat och insidan av blodkärlen.

Det är därför vi blir tjocka av att leva ett allt för stressat liv. Kortisolet sätter igång fettproduktion för att vi ska bli starkare och snabbare, men när vi inte använder oss av vår medfödda talang att övervinna faror, utan bli passiva så omvandlas den här förmågan till farligt fett – som tillsammans med dåliga mat- och dryckesvanor gör att vår kropp tar formen av en boll istället för en naturlig kurvig.

Så sluta upp att jaga trådsmala ideal, försök hitta din inre skönhet och acceptera din päronkropp. Om du däremot ser ut som en boll, där magen börjar bukta ut redan vid bröstvårtan… och slutar vid höftens slutända – då måste vi förklara krig mot kulmagen!

Här följer några goda råd hur man ska ta bort isterbuken:

• Träna och åter träna; skippa hissen ta trapporna.

• Gå till jobbet eller cykla – gå av en eller varför inte två hållplatser tidigare.

• Sitt inte still mer än en halvtimme åt gången – promenera när du ringer samtal, ska prata med kollegor gå runt i korridoren.

• Sluta stressa – om så är fallet, sitt inte still utan rör på dig – då flyttas fettet ut till musklerna istället för att lagras runt magen. Kortisol bidrar till att fettet lägger sig på magen. Enda sättet att få bukt på detta är att röra på sig eller stressa ner; ex. genom avslappningsövningar.

• Sov 7-8 timmar per natt. Mindre sömn gör att stresshormoner utsöndras och vi blir tjocka även om vi inte tycker att vi behöver mera sömn.

• Sedan får vi inte glömma, tänk på vad du äter – dåligt fett, för mycket alkohol, snabba kolhydrater gör inte saken bättre.

Men glöm inte att det viktigaste alltid är att älska sig själv, oavsett om man är päron eller äpple!